Flera skäl till varför norska matpriser stiger mindre
Det finns flera skäl till att de svenska matpriserna stigit mer än de norska den senaste tiden, skriver TT som pratat med flera experter. En anledning är de norska tullmurarna runt jordbruksprodukter och det inhemska jordbruksstödet som har gjort att priserna redan tidigare var betydligt högre än i Sverige, säger Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea i Norge.
Jordbrukspolitiken gör också att Norge inte drabbas på samma sätt som många andra länder av internationella prisrörelser.
Dessutom får norska leverantörer bara justera sina priser mot butikerna under två fönster varje år. Under det senaste fönstret valde den stora kedjan Kiwi att inte höja priserna mot kund, vilket tvingade både Coop Extra och Rema 1 000 att följa efter.
– De tre har nära 70 procent av marknaden. Om 70 procent väljer att frysa priserna så påverkar det den generella prisbilden, säger Bendik Solum Whist, livsmedelsexpert på den norska arbetsgivarorganisationen Virke.