Hem
Flygvärdinna. (Nir Elias / AP)

Flyga med gott samvete – det gröna bränslet alla väntar på

Flygbranschen har som ambition att bli koldioxidneutral till år 2050. Hållbara bränslen tillverkade av biomassa och avfall har potential att leverera samma kapacitet som oljebaserat flygbränsle men med en bråkdel av koldioxidavtrycket, bedömer USA:s energimyndighet EERE.

Bioflygbränslet kämpar emellertid i uppförsbacke, skriver The Economist. Delvis för att det kostar tre till fyra gånger mer att framställa och lagra än det fossila bränslet, men också för att tillgången på råvaror är begränsad.

Finländska Neste är en av världens största producenter av förnybart flygbränsle från återvunna matoljor och fetter. Trots utmaningarna har företaget som mål att producera 1,9 miljarder liter av bränslet till slutet av 2023, vilket är ungefär 15 gånger mer än den totala världsproduktionen 2021.

Amerikanska Alder Fuels använder i stället rester från skogs- och jordbruket för att framställa hållbart flygbränsle i befintliga raffinaderier. Alder siktar på en kommersiell produktion 2024 och USA:s största flygplanstillverkare Boeing har aviserat att man kommer använda några av sina plan för att testa bränslet.

I Sverige sätter man även tilltro till elflygen. Svenska Heart Aerospace, som har intentionsavtal med flygbolagen BRA och SAS, satsar på att ha sitt första batteridrivna plan med plats för 30 passagerare i drift 2028. Det innebär en något försenad tidsplan jämfört med tidigare, då Heart siktade på att ha ett flygplan med plats för 19 passagerare i luften redan 2026. Både SAS och BRA har lyft fram sträckan Stockholm-Visby som en framtida rutt för batteridrivna plan.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen