Hem
Spanjorer skyddar sig från solen med hjälp av paraplyer. (Andrea Comas / AP)

Tusenårig teknik ger staden svalka: ”Science fiction”

I den sydspanska staden Sevilla lämnar invånarna ogärna sina hem före klockan åtta på kvällen under sommarmånaderna. Temperaturer över 40 grader i juli och augusti är inget ovanligt och forskare varnar för att det kommer att bli ännu varmare de kommande tio åren.

Sevillas svar på den svettiga prognosen är ett nytt EU-finansierat pilotprojekt som ska sänkta medeltemperaturen på stadens gator med tio grader, rapporterar spanska El País. Projektet har hämtat inspiration från forntida persisk teknologi, utvecklad för flera tusen år sedan.

Det går till så att man bygger underjordiska kanaler som kan transportera kallt vatten över ett stort område. Rör längs kanalen för sedan upp nedkyld luft över marken till gatorna. Tanken är också att vattnet ska kunnas spruta på byggnader som behöver kylas ner.

– Det låter som science fiction, men det är tillämpbart på flera platser runt om i staden, säger Lucas Perea, tjänsteman vid Sevillas offentliga vattenbolag Emasesa, till Bloomberg.

Därutöver ska mer klassiska åtgärder till. Bland annat ska stora markiser sättas upp över gator, lekplatser, skolor och sjukhusingångar för att skydda människor från direkt solljus. Staden har även som mål att plantera femtusen träd varje år, installera fler offentliga fontäner och använda byggmaterial som reflekterar värme.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen