Rymdskjortor och tröjor av plast – värmeböljor sätter ny kurs för modebranschen
När väderomslagen blir allt mer intensiva måste modebranschen tillgodose nya behov. New York Times klimatreporter har varit ute på en shoppingtur bland nya textiltekniker som ämnar göra värmeböljorna lättare att hantera.
I provrummet hänger bland annat en t-shirt skapad av Life labs, ett företag med rötter i ett forskningslaboratorium på universitetet i Stanford. Tröjan är tillverkad av termoplasten polyeten som ofta används i platspåsar. NYT jämför känslan av att ha på sig tröjan med att ”gå barfota på ett klinkergolv”.
På en galge bredvid hänger en annan tillsynes anspråkslös t-shirt, med en desto ovanligare tillverkningsmetod. Studenter vid Massachusetts Institute of Technology har använt sig av en teknik som liknar 3D-printing för att skapa större utrymme mellan materialsträngarna i tyget och därigenom förbättra plaggets ventilation.
NYT har också tagit del av ett provexemplar av de ”svala skjortor” som Kontoor Brands, ägare till Wrangler och Lee, håller på att ta fram. Företaget har använt en teknik som utvecklades av Nasa för att kyla astronauternas kläder. Genom att trycka bläck tillverkat av bland annat vax på delar av skjortans insida avleds värme från ytan.
Men på provhytten sitter en brasklapp. Kläder som är bättre lämpade för högre temperaturer är inte alltid de mest miljövänliga. Till exempel kan svettavledande polyester, som tillverkas av petroleum, ta flera decennier att bryta ner. Och bomull, som är ett av de material som andas bäst, kräver stora mängder vatten att odla. FN uppskattar att ett enda par jeans slukar minst 7 500 liter vatten under produktionen, skriver BBC. Det motsvarar ungefär tio års dricksvatten för en person.