TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

FN-sändebudet: Parterna överens om fångutbyte

FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths säger att de båda sidorna i konflikten i Jemen har kommit överens om en fångutväxling för att starta samtalen som hålls i Rimbo norr om Stockholm. Han tackar också Sverige som anordnar fredssamtalen.

– Ett enormt tack till Sverige för att ni gör det här. Jag är väldigt, väldigt tacksam, säger han under en pressträff.

Griffiths har stora förhoppningar på att våldet i Jemen ska minskas till följd av samtalen.

– Jemens framtid ligger i händerna på oss i det här rummet, säger han.

Läs mer (5 december)

Toppnyheter

Ett fält i brand i Raqqa i slutet av maj.  TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Efter tre månader: Landlöst IS är fortfarande ett hot

Trots att det har gått tre månader sedan IS förlorade sitt självutnämnda kalifat i strider mot den USA-ledda koalitionen, försöker terrorgruppen att markera sin närvaro genom attacker i Syrien. Det berättar experter för nyhetsbyrån AFP.

– IS har aldrig slutat att vara ett hot i norra och östra Syrien, säger Syrienexperten Nicholas Heras, som är verksam vid Center for New American Security.

Bland annat nämner han återkommande attacker mot människor och vetefält som sätts i brand. Den dödligaste attacken var en bilbomb i Raqqa i början av juni, då tio civila och sju syriska militärer dödades.

– IS är fast i en dragkamp med USA och den syriska armén för att vinna över den lokala arabiska befolkningen, säger Heras till AFP.

2 tim
Michelle Bachelet / Lägret al-Hol i Syrien.  TT
undefined

FN:s vädjan: Ta tillbaka IS-stridande medborgare

De 55 000 personer som befinner sig i fångläger i Syrien eller Irak efter att de eller deras familjemedlemmar stridit för IS bör ställas inför rätta eller frias. Det säger FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet enligt Reuters.

Många av de som sitter fängslade är medborgare i andra länder och Bachelet uppmanar alla länder att ta ansvar för sina medborgare och ta hem familjemedlemmar till IS-terrorister. Hon understryker också att inga länder under några omständigheter bör göra personer statslösa, framför allt inte barn.

5 tim
Bild från läger i Syrien / Scott Morrison. TT
undefined

Australien hämtar hem åtta barn från läger i Syrien

Australien hämtar hem åtta barn och barnbarn till australiska IS-anhängare i Syrien, uppger flera medier.

– Barn ska inte straffas för sina föräldrars brott, säger landets premiärminister Scott Morrison.

Tre av barnen som nu förs hem togs till Syrien 2014, där deras föräldrar och två syskon dött. Ett av barnen, som nu är 18 år, har fött två barn i Syrien. Hennes barn ingår också i den grupp som nu hämtas till Australien. Barnens mormor respektive mormorsmor har under flera år kampanjat för att de ska få komma tillbaka till Australien, och besökt barnen i Syrien.

De resterande tre barnen är syskon på mellan sex och tolv år, som också fördes till Syrien 2014 av nu döda IS-anhängare. De kommer att tas till Melbourne, där deras släktingar bor.

Idag 03:33
Läs mer om Kampen mot IS
Isabella Löwengrip. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna

”Löwengrips sommar liknar mest en arbetsintervju”

Det är när Isabella Löwengrip pratar om sina bortprioriteringar hennes sommarprat blir intressant, skriver GP:s Sofia Andersson i en recension. Löwengrip berättar att hon alltid kommer vara en mer naturlig företagare än mamma, att hon har svårt att småprata och att behålla vänner.

Och även om Löwengrip senare berättar om sina livstrauman är det svårt att tycka synd om henne, skriver Andersson.

”Det är svårt att tycka synd om någon som besitter den ovanliga förmågan att vända varje motgång till framgång – någon som har en konstruktiv lösning på allt.”

DN:s Greta Thurfjell menar att ”Blondinbella” främst fastnar i att rabbla sitt cv och att det ”mest liknar en monolog från en anställningsintervju”.

Löwengrip berättar i sommarpratet mycket om den trassliga relationen till pappan, men enligt Thurfjell känns det inte så äkta eftersom entreprenören ständigt försäkrar att hon ”slutit fred med sin barndom”.

3 min
Isabella Löwengrip.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog fel på sonens födelseår – avsnittet får klippas om

Isabella Löwengrips sommarprat måste klippas om i all hast. Anledningen är att hon råkade säga fel årtal för sin sons födelse, skriver Aftonbladet.

Löwengrips ”Sommar i P1” publicerades på Sveriges Radios sajt på måndagsmorgonen och lyssnarna upptäckte genast missen.

– Den 19 november 2015 kom Gillis, och jag upplevde en kärlekskänsla jag aldrig känt tidigare, alla mina rädslor var som bortblåsta, sa Löwengrip i programmet.

Men faktum är att han föddes 2013. Nu klipper SR om lagom till sändningen efter lunch på måndagen.

4 tim
Isabella Löwengrip. Sveriges Radio
undefined

”Kommer att bli världens mäktigaste affärskvinna”

I dag är det dags för bloggaren, föreläsaren och entreprenören Isabella Löwengrip att berätta om sitt liv i ”Sommar i P1”. Bland annat pratar hon om den bitvis tuffa uppväxten och hur hon hamnat där hon är i dag.

– I mitt Sommar berättar jag om vad som präglat mig till den jag är i dag och varför jag är övertygad om att jag en dag kommer bli världens mäktigaste affärskvinna, säger Löwengrip.

Programmet handlar också om att själv bli mamma.

– Att vara en företagare kommer mer naturligt för mig än att vara en mamma. Det gör ont att säga det högt, men det är sant, säger hon.

6 tim
Läs mer om Sommarpratarna
Helgens protester.  TT
Protesterna i Georgien

Utlovar nytt valsystem efter massprotesterna

Valsystemet i Georgien kommer att göras om inför nästa parlamentsval, säger ledaren för det regerande partiet Georgisk dröm, Bidzina Ivanishvili. Det rapporterar Reuters.

Enligt förslaget ska valsystemet bli helt proportionellt, till skillnad från tidigare då endast runt hälften av ledamöterna tillsattes proportionellt. Spärren för att ta sig in i parlamentet ska också tas bort.

Att valsystemet ska göras om har varit ett av kraven från de demonstranter som de senaste dagarna har samlats i huvudstaden Tbilisi. Även krav på nyval har förts fram och det är oklart om ändringen i valsystemet kommer att räcka för att stoppa demonstranterna. Nya protester utanför parlamentet planeras hållas i kväll.

1 tim
Bild från helgens protester.  IRAKLI GEDENIDZE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på regeringen: Ta avstånd från Ryssland

I natt samlades tusentals demonstranter utanför Georgiens parlament när protester hölls i landet för fjärde dagen i rad, rapporterar Sveriges Radio.

Demonstrationerna inleddes efter att en politiker från Ryssland hållit ett tal i parlamentet på ryska – och ett av kraven från de som protesterar är att regeringen tar avstånd från landet.

– Om vi, den unga generationen, inte får makten kommer landet sluta närma sig EU och Nato och då kommer det vara enkelt för Ryssland att ta makten här i Georgien, säger 28-årige Giga Lemonjava, som är en av personerna som leder protesterna, till SR.

Idag 07:34
Läs mer om Protesterna i Georgien
Vinter-OS Vinter-OS 2026
STOCKHOLM 2019-03-16 Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, och Richard Brisius, chefen för Stockholm-Åre-ansökan. TT
Vinter-OS Vinter-OS 2026

Analyser: Sveriges sista chans att få ett vinter-OS

Om Stockholm-Åre blir värd för OS år 2026 skulle det vara ett lyft för den svenska idrotten, en ”lägereld att samlas kring”, skriver Anders Lindblad i SvD. Men om Sverige får ett nej är det dags att begrava alla framtida tankar på ett svenskt vinter-OS: ”Det blir bara förnedrande att fortsätta söka – om de 86 röstberättigade IOK-ledamöterna ratar oss ytterligare en gång”, skriver han.

Även Johan Esk anser, i en analys i DN, att detta är Sveriges sista chans på länge att få ett vinter-OS. Men chansen kan passera eftersom Italien har betydligt mer folkligt stöd för sitt OS-bud, men också en uppslutning från det politiska etablissemanget, menar Esk. ”I Sverige har ett utdraget nja varit det starkaste ordet från politikerna. Nu i veckan, fem i tolv, gick statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström ut och gav Sveriges OS-kampanj sitt fulla stöd”, skriver han.

3 tim
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i Lausanne.  DENIS BALIBOUSE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Heja Italien! Snälla IOK, säg nej till Sverige!

Opinion Dagens ledarsvep vigs helt åt frågan om Stockholms OS-ansökan. Och det är mestadels OS-kritiska röster som höjs.

Expressens ledarsida, som kort gott har rubriken ”Snälla IOK, säg nej till OS i Stockholm”, tycker att planerna framstår ”som svajiga”, och konstaterar att det är ”ett svaghetstecken” att statsminister Stefan Löfven inte har förmått säga ett tydligt nej.

Smålandsposten tycker att det finns mer ”angelägna saker att lägga skattepengar på än en olympiad”, även om de råkar vara tråkigare.

UNT ser det roliga med ett OS – men resonerar att den här typen av evenemang alltid följs av en dålig eftersmak. ”Skid-VM? Ja. Hockey-VM? Javisst. Vinter-OS 2026? Benvenuto a Milano!”

Och SvD:s Lydia Wålsten är rädd för att skattebetalarna kan ”brännas av OS-facklan”.

Undantaget är Aftonbladets Jonna Sima, som innerligt hoppas att det bli OS i Stockholm. ”I Stockholms stadshus sitter hariga borgerliga politiker och vägrar lägga en krona på en fest i huvudstaden som kommer att följas världen över. Det är för ynkligt”, skriver hon.

Idag 07:35
Richard Brisius  TT
undefined

Svenska OS-delegationen: Vi har folkets stöd

Svenska folket vill att Sverige ska bli värd för vinter-OS år 2026, försäkrade kampanjchefen Richard Brisius vid en pressträff på måndagen efter att Sverige presenterat sin OS-plan. Han menar att stödet vuxit när människor har förstått att det finns ett hållbarhetstänk i det svenska OS-budet.

– Stödet växer och när vi når år 2026 kommer över 90 procent av svenskarna att stötta vinter-OS, sa han.

Den svenska delegationen försäkrade att finansieringen är tryggad och Stefan Löfven (S) sa att han är redo för utmaningen.

– Jag har format en regering. Det var en utmaning, skojade han.

Klockan 18 avgörs vem som får hålla vinter-OS år 2026.

4 tim
Läs mer om Vinter-OS