Företag vill vara hållbara – men drunknar i teknikskrot
57 miljoner ton. Så mycket vägde all bortkastad elektronik i världen bara under 2021, visar en studie som BBC rapporterar om. Överlag återvinns elektronik alltför sällan, samtidigt som de helt nödvändiga metallerna till produkterna är livsviktiga för världen.
Den akademiska organisationen Royal society of chemistry (RSC) i Storbritannien driver nu en kampanj för att samla in och tömma gamla telefoner och datorer på innehåll, snarare än att tömma världens gruvor.
– Det krävs att länder ser över infrastrukturen för återvinning och att teknikföretag investerar i mer hållbar tillverkning, säger professor Tom Welton, ordförande för RSC.
I Sverige har frågan om elektroniskt avfall varit på högsta politiska nivå. Förra våren nobbade regeringens särskilde utredare Gunnar Fredriksson förslaget att skapa ett nationellt system för pant på småel, som mobiltelefoner och surfplattor. Fredriksson ansåg att pantförslaget var för krångligt.
Men dåvarande klimatminister Per Bolund (MP) avsåg ändå att gå vidare med förslaget.
– Vi ska införa ett pantsytem. Det är det spåret vi kör efter, sa han till TT då.
Undersökningar visar att så många som 25 miljoner mobiltelefoner är liggandes i svenska hem och kontor. Och när fler arbetsgivare tillåter distansarbete väntas det resultera i ännu fler tekniska prylar, eftersom både kontoret och hemmakontoret måste utrustas.
Utvecklingen ställer nya krav på företag som har för avsikt att vara hållbara i framtiden. Hur ska företaget verka för att tömma de egna telefonerna – snarare än världens gruvor?
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.