Arkivbild från 25 okt 1983. Företagsledaren Percy Barnevik (t.v.) och politikern och företagaren Nils G Åsling. Gunnar Lundmark / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Förre C-ministern Nils G Åsling död

Den förre Centerpolitikern och ministern Nils G Åsling har dött, rapporterar Östersunds-posten. Sonen och riksdagsledamoten Per Åsling bekräftar dödsfallet för tidningen och säger att hans pappa ”somnade in stilla i morse”.
Nils G Åsling var ordförande i riksdagens finansutskott 1974–76, därefter industriminister i Thorbjörn Fälldins regeringar 1976–1978 och 1979–1982.
Åsling blev 89 år gammal.

Toppnyheter

TT
Skogsbränderna

Nödåtgärder för att stoppa bränderna: Bränner, röjer brandgata och lägger snö

22 svårare bränder rasar i Sverige och skog till ett värde av 900 miljoner kronor har förstörts – dessutom väntas temperaturerna stiga ytterligare den här veckan. Nu tvingas räddningspersonalen till extrema åtgärder för att få försöka få kontroll på bränderna, skriver Aftonbladet.
800 hektar skog ska brännas kontrollerat i Älvdalen – den största skyddsavbränningen i modern svensk historia – dessutom ska man försöka lägga snö längs begränsningslinjerna. Räddningstjänsten i Hälsingland har röjt en stor brandgata – 60 meter bred och 6 till sju kilometer lång – vid Ängrabranden för att försöka stoppa spridningen.
Totalt 25 000 hektar skog och mark brinner eller har brunnit upp, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

2 tim
Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Skog för 900 miljoner har hittills förstörts i branden

Skog på över ett värde av 900 miljoner har hittills förstörts i bränderna, visar beräkningar från Skogsstyrelsen. Totalt omkring 25 000 hektar skog brinner eller har brunnit den senaste tiden, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det motsvarar 2,6 miljoner skogskubikmeter.
Däremot innebär det inte att hela värdet gått förlorat, enligt Svante Larsson som är den projektledare på Skogsstyrelsen som gjort beräkningarna.
– Den brunna skogen kan avverkas och användas som sågtimmer och bränsle. Däremot inte som massved på grund av sotförekomsten, säger han i ett pressmeddelande.

4 tim
Peter Hultqvist (S). Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

”Viktigaste nu är att göra något åt akuta situationen”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) befinner sig på plats i Ljusdal där han träffat räddningspersonal som på olika sätt arbetar med bränderna i området.
– Jag är väldigt imponerad av det arbete som Försvarsmakten och övrig personal gör, säger han enligt TT.
Han beskriver bränderna som en stor påfrestning på samhället, men nämner samtidigt det stora internationella stödet som Sverige fått.
– Det viktigaste nu är att bekämpa bränderna och göra något åt den akuta situationen. Beslut om regelverksförändringar och andra åtgärder får vi återkomma till i framtiden.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna
Frank Gunn / TT / NTB Scanpix
Masskjutningen i Toronto

10-årig flicka dödades – motivet fortfarande okänt

En 10-årig flicka och en 18-årig kvinna dödades i nattens masskjutning i Toronto, säger kanadensisk polis på en pressträff. Utöver det skadades 13 personer, varav sex kvinnor.
Under den korta pressträffen ville polisen inte berätta vad man vet om gärningsmannen, som uppges vara 29 år. Man vet inget om mannens motiv.
– Jag kan inte svara på vad som rörde sig i hans huvud, säger utredaren Terry Browne enligt Toronto Star.

10 min
Gärningsmannen öppnar eld i Greektown i Toronto.
Masskjutningen i Toronto

Vittne: Han sköt som om han var inne i ett tv-spel

Den 29-årige man som låg bakom masskjutningen i Toronto, natten mot måndag svensk tid, agerade lugnt och rationellt. Det säger ett vittne till Toronto Star.
– Han var väldigt avslappnad, det var ganska sjukt, säger Lenny Graf som var i området med sin fru och sina två barn.
Enligt flera medier ska mannen ha öppnat eld in i en butik i stadsdelen Greektown och sedan gått vidare. Totalt ska han ha avlossat omkring 20 skott.
– Han sköt som om han var inne i ett tv-spel, säger ett annat vittne till tidningen.
Gärningsmannen dog i samband med händelsen, det är fortfarande oklart om han sköt sig själv eller om han dödades av polis. Hans motiv är fortfarande okänt.

3 tim
CHRIS HELGREN / TT NYHETSBYRÅN
Masskjutningen i Toronto

Två döda efter skjutning i Toronto – över tio skadade

Två personer har dödats och över tio personer har skadats i en skottlossning i Toronto i Kanada, bekräftar polisen för AP. En 9-årig flicka är allvarligt skadad.
Enligt vittnen öppnade en svartklädd man eld på söndagskvällen i stadsdelen Danforth. Han ska ha skjutit in i caféer och restauranger som han passerade.
John Tulloch och hans bror hade precis gått ur sin bil när de hörde mellan 20 till 30 skott.
– Vi sprang bara, vi såg att andra sprang, så vi sprang, berättar han för AP.
Mannen ska ha skjutit mot polisen innan han tog sitt eget liv, säger en poliskälla till AFP.
Platsen fylldes snabbt av ambulanser och poliser. Flera kvarter runt platsen har spärrats av och många boende i området iklädda pyjamas har samlats för att se vad som hade hänt.

Idag 04:00
Läs mer om Masskjutningen i Toronto
Emmanuel Macron med Benalla/videoklippet när Benalla slår en demonstrant. TT
Sparkade Macron-medarbetaren

Macrons medarbetare: Gav polisen en hjälpande hand

Skandalen kring den franske presidenten Emmanuel Macrons före detta säkerhetsvakt Alexandre Benalla är ett politiskt drev. Det säger Benallas advokater i ett uttalande i samband med att åtalet mot honom blev offentligt.
”Det är ett uppenbart sätt att skada presidenten”, skriver man i uttalandet.
Benalla fick sparken i fredags efter att videoklipp som visar hur han slår en första maj-demonstrant i Paris spridits.
”Han gav polisen en hjälpande hand”, skriver advokaterna i uttalandet enligt AFP.

2 tim
Den franska inrikesminister Gerard Collomb med president Emmanuel Macron. Benoit Tessier / TT / NTB Scanpix
Sparkade Macron-medarbetaren

Inrikesminister riskerar att falla efter skandal

Den franska inrikesministern Gerard Collomb kommer grillas i nationalförsamlingen i dag sedan oppositionen anklagat honom för att försöka dölja skandalen med Emmanuel Macrons sparkade säkerhetschef Alexandre Benalla.
Oppositionen kan komma att kräva Collombs avgång, rapporterar AFP.
Skandalen har snabbt vuxit till den största krisen för Macron sedan han tillträdde för ett år sedan. En brottsutredning har inlett mot Benella som misstänks för att ha angripit en man och en kvinna på en demonstration den 1 maj tidigare i år.
Enligt källor har Macron nu beslutat om en omorganisation bland sin personal. Offentligt har han inte kommenterat skandalen, men ska enligt källor ha beskrivit Benallas agerande som ”oacceptabelt” och ”chockerande”.

Idag 05:48
Den franska presidenten Emmanuel Macron och sin forne säkerhetschef Alexandre Benalla. Eric Feferberg / TT / NTB Scanpix
Sparkade Macron-medarbetaren

Benalla formellt anklagad för brott – skandalen växer

Den franska presidentens förra säkerhetschef Alexandre Benalla har formellt anklagats för brott, rapporterar AFP.
Benalla sparkades i fredags efter att videoklipp spridits som visar hur han slog en man och en kvinna på en demonstration den 1 maj tidigare i år. I videon hade han på sig en polishjälm och en polisarmbindel.
Förutom misshandel misstänks Benalla för att olovligt utgett sig för att vara polis och på ett otillbörligt sätt använda övervakningsbilder.
Då bland annat inrikesministern anklagas av oppositionen för att ha försökt dölja händelsen har skandalen snabbt vuxit till den svåraste krisen sedan Emmanuel Macron tillträdde för ett år sedan.

Idag 06:01
Läs mer om Sparkade Macron-medarbetaren
Kundkraft

Sparar mer än 3 600 på el med smarta knepet

En ny jämförelse som Kundkraft har gjort visar att Kundkraftsmedlemmar det senaste året i genomsnitt har sparat mer än 3 600 kronor i jämförelse med snittpris på anvisningsavtal*. De som bor i villa och har större förbrukning, har ofta sparat mer.
Dagens elmarknad är relativt komplex. Många aktörer erbjuder kampanjavtal som kan vara billiga en period. Men sedan så ändrar man reglerna och plötsligt blir elräkningen jättedyr.
EXTERN LÄNK
Låt Kundkraft hitta bästa avtalet åt dig!
Andra aktörer erbjuder ”el till inköpspris”, men har istället en fast avgift som är så hög att de betalar mer på totalen.
– Det som är bra med Kundkraft är att du är alltid är garanterad ett billigt elavtal, helt utan fasta avgifter. År efter år efter år, säger Anders Kaijser vd på Kundkraft.
Att gå med i Kundkraft är enkelt. Det enda du behöver göra är att registrera dig på Kundkraft.se och skriva in dina uppgifter. Allt jobbigt och tidskrävande sköter Kundkraft, som till exempel att säga upp ditt gamla elavtal.
– Dessutom är du garanterad grön el. Det elbolag som bjuder lägst pris på grön el i våra upphandlingar får dig som kund, berättar Anders Kaijser.
EXTERN LÄNK:
Alltid grönt el till lågt pris via Kundkraft – bli medlem här!
*Besparingen gäller Kundkrafts framförhandlade priser under perioden 15/6 2017- 15/6 2018, jämfört med snittpris för anvisningsavtal för en förbrukning på 15000 kWh.

19 jul
Fotbolls-VM Efterspelet
Mesut Özil/franska landslaget. TT
Fotbolls-VM Efterspelet

Analys: Mångkulturens våg av framgång blev kort

Historien om Mesut Özils avhopp från det tyska landslaget sätter fingret på mycket större frågor om mångkultur och det tyska samhället, skriver Richard Williams i en analys i The Guardian.
Özil var en av hjältarna när Tyskland vann VM 2014, men blev symbol för det tyska lagets fiasko i sommarens VM-slutspel. I sitt avskedsbrev anklagade han flera tyska supportrar, politiker och förbundstoppar för rasism: ”Jag är tysk när vi vinner och invandrare när vi förlorar”.
Liknande tongångar kan höras i England när man talar om landslagsspelarna med karibiskt och asiatiskt ursprung. Tydligast är debatten i Frankrike, där samtliga spelare i VM-guldlaget har annat eller blandat ursprung.
”För en gångs skull såg mångkulturen ut att ha dragit det längsta strået. Sorgligt nog ser den ut att bli kortvarig, i en allt mer polariserad värld”, skriver Williams.

1 tim
Reinhard Grindel, ordförande för tyska fotbollsförbundet/Joachim Löw med Mesut Özil. TT
Fotbolls-VM Efterspelet

Tyska förbundet förnekar Özils rasismanklagelser

Det tyska fotbollsförbundet DFB beklagar att Mesut Özil slutar i landslaget, men förnekar kraftigt hans anklagelser om rasism i förbundet, skriver BBC.
Özil slutade i landslaget i går på grund av den rasism han mött från fans och vissa tyska politiker efter VM-fiaskot. Han riktade också stenhård kritik mot DFB:s ordförande Reinhard Grindel.
”I Grindels ögon är jag tysk när vi vinner, men jag är invandrare när vi förlorar”, skrev Özil på sociala medier.
DFB skriver i sitt uttalande att man varit inblandad i integrationsprojekt i flera år, och att man står för mångfald. Man medger dock att man kunnat ge Özil mer stöd efter VM.
”Det är beklagligt att Mesut Özil kände att han inte fick tillräckligt skydd mot rasismen”.

4 tim
Angela Merkel  FABRIZIO BENSCH / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Efterspelet

Özils avhopp har blivit nationell politisk fråga

Även Tyskland förbundskansler Angela Merkel kommenterar nu Mesut Özils beslut att sluta i det tyska landslaget. Avhoppet har lett till en nationell politisk debatt, och flera politiker har åsikter om saken.
– Kanslern värderar Mesut Özil högt. Han är en fotbollsspelare som har bidragit mycket till landslaget, säger Merkel genom sin talesperson.
Özil, född i Tyskland med turkiska rötter, poserade på en bild tillsammans med den turkiske presidenten Tayyip Erdogan före VM. Bilden ledde till en kritikerstorm och i går meddelade Özil att han slutar i landslaget på grund av ”rasism och respektlöshet”.
Justitieminister Katarina Barley skriver på Twitter att det är "en larmsignal om en stor tysk spelare som Mesut Özil inte längre känner sig önskad i sitt land”.
En av De grönas tidigare ledare, Cem Özdemir, uttryckte även han oro över att ”tysk-turkiska ungdomar nu får bilden av att de inte har någon plats i det tyska landslaget”.

6 tim
Läs mer om Fotbolls-VM

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Malmström vill kringgå Trump ”utanför boxen”

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström åker senare i veckan med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Washington för att göra en sista framstöt i handelskonflikten med president Trump. Det skriver AFP.
– Vi har inget förhandlingsmandat för EU, men vägen till en lösning kommer kanske behöva vara ”utanför boxen”, säger Malmström.
EU befarar att en vidare upptrappning kan vara på väg, där unionens bilexport hotas.

4 tim
Flaggfabrik i Kina, en av president Trumps antagonister. Arkivbild. - / AFP
Frihandelns framtid

Analytiker: Handelskriget ligger bakom kronans fall

Den svenska kronans fall under våren har tagit Riksbanken på sängen och Nordeas analytiker Joachim Bernhardsen ser en oväntad bov i dramat: Det eskalerande handelskriget.
– Vad som karaktäriserar Sverige och som håller kronan svag är att Trumps handelskrig kan slå hårt mot landet, säger analytikern till norska E24.
Tidigare har den svenska och den norska kronan fallit i tandem men under våren har den svenska kronan tappat även mot sin motsvarighet i Norge.
– Sverige är en liten och öppen ekonomi. Den är ännu mer exponerad mot världsekonomin än Norges, och kronan är väldigt beroende av den internationella konjunkturen, säger Bernhardsen.

5 tim
Läs mer om Frihandelns framtid
Grillning/brandbil. TT
Extremvärmen

Trots eldningsförbudet: 100 larm i Stockholm per dag

Trots att det råder eldningsförbud i Stockholm har räddningstjänsten tvingats rycka ut på 400 larm om bränder och grillningar – på fyra dagar, skriver Mitt i. Dessutom har brandrisken i Stockholmsområdet höjts under dagen och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) manar allmänheten att respektera förbudet.
– Folk måste ta förbudet på allvar. En liten gnista från en grill räcker för att starta en stor markbrand, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen ledningscentral, till tidningen.
Förbudet har gällt sedan 10 juli och grillning är endast tillåten på egen tomt.

1 tim
TT/SMHI
Extremvärmen

SMHI utökar varningarna: ”Drick mycket vatten”

SMHI utökar sina varningar för höga temperaturer. Allra allvarligast är det i Uppsala, Västmanland, Stockholm, Södermanland, Östergötland och Kalmar där SMHI klass 2-varnar för höga temperaturer, skriver Expressen.
Klass 2-varningar utfärdas när det väntas en temperatur på 30 grader eller mer i fem dagar i följd eller 33 grader eller mer i tre dagar i följd.
– Det man ska tänka på är att det innebär en ökad påfrestning för kroppen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid Storm, till Expressen och tillägger att det är viktigt att dricka mycket vatten.
Samtidigt råder klass 1-varningar i så gott som hela Mellansverige och södra Sverige samt risk för skogsbrand i Norrland.

5 tim
Grillning. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Nu råder totalt eld- och grillningsförbud i Skåne

Det råder ett totalt grill- och eldningsförbud i Skåne, skriver länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. Förbudet, som trädde i kraft klockan 15 i dag, innebär att det endast är tillåtet att elda i trädgårdsgrillar på sin egen tomt – om grillen står på ben på en säker yta.
Den som bryter mot förbudet riskerar böter, skriver Sydsvenskan.
– Det blir tills vidare. Den dagen vi tycker att det är tillräckligt blött kommer vi att ta bort beslutet, säger Lars Persson, brandingenjör på enheten för samhällsskydd och beredskap, till P4 Malmöhus.

3 tim
Läs mer om Extremvärmen