Hem
(Shutterstock)

Forskare: Därför blir vi utmattade av videomöten

Forskare från Stanforduniversitetet har genomfört en studie av hur videokonferenser påverkar människor mentalt. I studien har man hittat ett antal faktorer som bidrar till att företeelsen har en tendens att göra oss utmattade. En av de största faktorerna uppges vara att man ser sig själv i bild. Att ständigt utvärdera hur man själv ser ut är ansträngande och leder till negativa känslor, menar forskarna. En annan aspekt är att deltagarnas ansikten ofta är så stora i de respektive rutorna att hjärnan luras att tro att personerna befinner sig mycket nära, vilket i sin tur leder till att vår privata sfär inkräktas.

”Att någon befinner sig mycket nära och tittar på en betyder ur en evolutionär synvinkel att man är på väg att börja slåss”, skriver Jeremy Bailenson, som är chef för Stanfords Virtual Human Interaction-labb i en rapport om studien.

Forskarnas förslag på att förbättra upplevelsen av konferenssamtal är att man minskar Zoomfönstret så att deltagarna ser något mindre ut, samt att man stänger av möjligheten att se sig själv i bild. Att stänga av videokameran emellanåt och ge sig själv möjligheten att slappna av är en annan rekommendation som forskarna kommer med.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen