Hem
En kvinna förebereder en injektion med insulin. Arkivbild. (Reed Saxon / TT / NTB Scanpix)

Forskare: Diabetes kan orsakas av en inflammation

Forskare vid Uppsala universitet tror nu att diabetes kan orsakas av en inflammation där bakterier dödar de insulinproducerade cellerna, rapporterar Vetenskapsradion.

Inom diabetesforskningen är den allmänna uppfattningen att diabetes är en autoimmun sjukdom, och att diabetes typ 1 orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen.

Nu tror alltså forskarna att sjukdomen även kan orsakas av en inflammation där bakterier som råkat komma in i bukspottskörteln dödar de insulinproducerade cellerna.

Forskarna ska pröva hypotesen på råttor och om den kan bekräftas kan det på sikt bli aktuellt att försöka bota diabetes typ 1 med antibiotika.

bakgrund
 
Diabetes
Wikipedia (sv)
Denna artikel handlar om Diabetes mellitus. Diabetes kan även syfta på Diabetes insipidus Diabetes mellitus, eller i dagligt tal diabetes, tidigare kallad sockersjuka, är en grupp endokrina sjukdomar, där mängden socker (glukos) i blodet är förhöjt.De vanligaste sorterna är typ 1-diabetes, där autoimmuna processer angriper bukspottkörteln så att den inte producerar tillräckligt av hormonet insulin, och typ 2-diabetes, där cellerna ute i kroppen får en nedsatt känslighet för insulin så att det tillgängliga insulinet inte kan tas upp. Diabetes är en folksjukdom med cirka 400 000 drabbade i Sverige.Typiska symptom för obehandlad diabetes är ökad törst och stora urinmängder samt trötthet. Behandling innefattar sund kost, fysisk aktivitet, att hålla en normal kroppsvikt och att undvika användning av tobak. Typ 1-diabetes måste behandlas med injektioner av insulin. Typ 2-diabetes kan behandlas med läkemedel (tabletter som ökar insulinkänsligheten eller insulinfrisättningen) och eventuellt med insulin som tillägg.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen