Hem
Illustrationsbild. (Björn Larsson Rosvall/TT)

Forskare: Etikmyndigheten gör helt galen analys

Två statsvetare vid Göteborgs universitet vill intervjua ett representativt urval i förorterna Hammarkullen och Biskopsgården om samhällsfrågor – men får nej av Etikprövningsmyndigheten (EPM). En ”helgalen” analys, skriver de på SvD Debatt.

”I klartext betyder det att invånarna i Hammarkullen och Biskopsgården behöver skyddas från att tillfrågas om de vill medverka i en undersökning med standardfrågor om samhället.”

Ett nej från EPM gör att det blir straffbart att genomföra undersökningen. Den ”maktfullkomliga och godtyckliga myndigheten” hindrar forskningen – i framgångsrika forskningsnationer hanteras etikfrågor av universiteten, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Peter Esaiasson och Jacob Sohlberg, forskare, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

bakgrund
 
Etikprövningsmyndigheten
Wikipedia (sv)
Etikprövningsmyndigheten är en statlig förvaltningsmyndighet i Sverige för etisk prövning av forskning på människor. Den inrättades 1 januari 2019 och ersatte de tidigare etikprövningsnämnderna. Myndighetens arbete är fördelat på sex orter: Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen