Hem
Vanligt ris och gyllene ris (Wikipedia)

Forskare: Fel av Greenpeace att svartmåla gyllene ris

Greenpeace är vilseledande i sitt motstånd mot genmodifierade grödor, skriver två svenska forskare på SvD Debatt. De nämner miljöorganisationens kampanj mot så kallat gyllene ris, en variant av ris som tagits fram för att stoppa blindhet och synskador i fattiga länder där befolkningen lider av A-vitaminbrist.
Enligt forskarna utmålar Greenpeace riset som en ”trojansk häst”, men det organisationen egentligen gör är att motarbeta ett humanitärt projekt med vetenskapligt stöd.
”Om bönder och konsumenter fick möjlighet att uppleva nyttan med modern växt­förädling skulle de inse att miljörörelsen, med Greenpeace i spetsen, har satsat sina kampanj­pengar på fel häst – trojansk eller ej.”

bakgrund
 
Gyllene riset
Wikipedia (sv)
Gyllene riset (Golden rice) är ris som genmodifierats till att producera betakaroten. Det började utvecklas under 90-talet (redan då tänkt som ett biståndsprojekt för att hjälpa barn i Asien och Afrika), och resultaten presenterades år 2000. Resultatet var ett genmodifierat ris med 6 nya gener. Tre av de nya generna behövs för att risplantan ska tillverka betakaroten, en gen för att riset ska kunna lagra järn, en gen är tillagd för att underlätta upptagning av näring för tarmen och en sista gen ska hjälpa tarmen ta upp just järn. Denna sista gen kodar för ett protein som bryter ned de ämnen som naturligt finns i ris och aktivt förhindrar tarmen från att ta upp järn. Betakaroten omvandlas till A-vitamin i våra kroppar. A-vitaminbrist är vanligt i framförallt Sydostasien, där många personer till följd av detta (stor del barn) drabbas av obotlig blindhet varje år. Många barn och gravida kvinnor lider också av järnbrist, och till detta ligger motivationen bakom vissa förbättringar av det gyllene riset. 2005 presenterades "Golden Rice 2", som producerar upp till 23 gånger mer betakaroten än det ursprungliga gyllene riset. Gyllene riset anses vara ett av de största moderna genombrotten inom biotekniken, men har också kritiserats av bland andra Greenpeace, som motsätter sig alla former av genmodifiering. Patrick Moore, en av Greenpeace medgrundare, kampanjar för gyllene riset och är starkt kritisk till Greenpeace hållning i frågan. En organisation som förespråkar gyllene ris är Bill & Melinda Gates Foundation genom International Rice Research Institite. 2015 var Golden Rice Project en av sju mottagare av "Patents for Humanity Award" av United States Patent and Trademark Office.

Debattörerna:

Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds ­universitet, ledamot av Kungl. Vetenskaps­akademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

Jens Sundström, docent i växtfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen