Forskare: Höj skatten på pommes – sänk på frukt
Gör det lättare för människor att äta hälsosamt genom att höja skatten på läsk, processat kött och pommes frites – och slopa skatten helt på bönor och grönt. Det föreslår forskare vid Chalmers tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet i en ny rapport, skriver TT.
Punktskatt på socker har visat sig slå hårdast mot personer med låg inkomst. Den så kallade matskatteväxlingen som forskarna förespråkar skulle i stället innebära ett nollsummespel i mataffären, menar de.
– Om det blir dyrare med ohälsosamma produkter och billigare med hälsosamma så kommer det att påverka människors val, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen