Hem
(Shutterstock)

Forskare: Telefonerna är våra hem – ”närhetens död”

Våra telefoner har blivit våra nya hem. Den slutsatsen drar ett antal antropologer vid University College of London (UCL) som genomfört en studie på området.

Smartphoneanvändarna beskrivs i studien som ”mänskliga sniglar som bär sina hem i fickan”. Bakom studien ligger ett år av forskning, där man tittat på hur smartphoneanvändare i nio länder runt om i världen förhåller sig till sina mobila enheter. Och vi betraktar dem som allt annat än enkla leksaker, konstaterar forskarna.

The Guardian har intervjuat en av forskarna bakom studien, professor Daniel Miller. Han menar att våra telefoner har gått från enheter vi bara använder till enheter vi ”lever i”.

– Den trista biten för mänskliga relationer är att vid vilken given tidpunkt som helst – till exempel under en måltid, ett möte eller någon annan gemensam aktivitet – så kan en person plötsligt försvinna och ”gå hem” till sin smartphone, säger Miller.

Han kallar fenomenet för ”närhetens död”.

Forskarna har tittat på om det finns några specifika anledningar till den här förändringen av vårt sätt att förhålla oss till våra smartphones, och pekar ut chattappar som den viktigaste biten. Forskarna kallar chattapparna för telefonens hjärta, då de utgör den viktigaste funktionen för de flesta användare.

Forskarna vill samtidigt varna för en allt för negativ syn på smartphones, och man konstaterar i studien att telefonerna har hjälpt människor på många sätt, inte minst när det handlar om att hålla kontakt med vänner och familj, men också när det handlar om att tillhandahålla plattformar för till exempel hälsa och debatt.

Larry Rosen, som är psykologiprofessor vid California State University säger i en intervju med National Geographic att användandet av smartphones har förändrat ”geografin i våra hjärnor.”

– Det vi har sett under de senaste sex till åtta åren är ett enormt paradigmskifte. Mycket av den uppmärksamhet som går till vårt personliga ekosystem har skiftat mot det som är virtuellt, säger Rosen.

Han pekar på att vi ofta inte deltar i det som sker mitt framför oss. Vi fokuserar inte ens på det vi ser på tv, eftersom vi använder vår andra skärm.

Psykologen Andrian Ward vid University of Texas har tillsammans med ett antal kollegor genomfört en studie kring hur smartphones har påverkat vår förmåga att fokusera. 800 deltagare fick samma mentala utmaning. De fick lösa ett matematiskt problem samtidigt som de memorerade en slumpmässig sekvens med bokstäver och valde ut en bild som skulle vara det logiska slutet på ett visuellt mönster. Några av deltagarna fick lämna sina smartphones i ett rum intill, medan andra fick behålla telefonerna i sina fickor. Vissa fick ha telefonerna framför sig på skrivbordet.

Studien visade att de personer som fick lämna ifrån sig sina smartphones klarade utmaningen bäst. Personerna som hade telefonerna på bordet klarade sig sämst. Men även de personer som hade sina telefoner i fickorna klarade sig överlag dåligt.

Ethan Kross som är psykolog vid University of Michigan menar att lära sig leva med teknologin utan att hänfalla till den helt och hållet är en av våra största utmaningar i den digitala eran.

– Det finns hjälpsamma och skadliga sätt att navigera genom den verkliga världen, och samma sak gäller i den digitala, säger han till National Geographic.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen