Studie: Filterbubblor har hjälpt många uthärda pandemin
Ny forskning visar att de sociala bubblor som ofta kritiseras har hjälpt många människor att orka med pandemin. Framför allt så har bubblorna medfört att människor har känt sig mindre ensamma och upplevt mindre oro, visar forskningsrönen som har publicerats i den medicinska journalen Social Science & Medicine.
Forskarna har baserat sina slutsatser på data från undersökningar som genomförts i Finland mellan 2017 och 2021. I studien har man bland annat tittat på det som kallas ”Identity Bubble Reinforcement Scale” (IBRS), vilket är ett mått på hur djupt en person är innesluten i olika sociala bubblor på nätet. Där hittade man en tydlig korrelation mellan hur djupt involverade människor varit i sociala bubblor och nivån av ensamhet man känt under pandemin.
Men slutsatsen omfattar inte alla människor. Samma data visar nämligen att de människor som överlag känner sig mest ensamma inte har kunnat tillgodogöra sig effekten som bubblorna har.
”Om det är sant att många människor mår bättre av att befinna sig i sociala bubblor, så kan man inte låta bli att fundera över vilka svåra frågor det ger upphov till”, skriver filosofidoktorn Bradley Murray i tidskriften Psychology Today.
Murray ifrågasätter om det är bra att göra någonting som gynnar ens mentala välmående på kort sikt, även om det begränsar ens perspektiv och till och med kan förhindra att man utgör en del av en fungerande demokrati.
Indiska International Institute for Population Sciences (IIPS) i Bombay har också låtit utföra en undersökning på området, och kommit till samma slutsats.
Forskarna skriver att onlinenärvaron har blivit allt viktigare när den fysiska närheten till andra människor uteblivit. Resultaten av studien publicerades i tidskriften Cyberpsychology, Behavior and Social Networking redan i april förra året.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.