Forskare varnar: Barn kan bli närsynta av skärmarna
Antalet närsynta barn har fyrdubblats sedan 1940-talet, rapporterar SVT Nyheter. För 70 år sedan var mellan 8 och 9 procent av barnen närsynta, i dag är den siffran 40 procent. Enligt SVT Nyheter tros en av orsakerna bakom ökningen vara det ökade skärmtittandet, som gör att barn oftare tittar på närmare håll.
– När vi tittar på en surfplatta eller telefon så är det inte det vi var skapade till att göra, säger Rune Brautaset, lektor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, till SVT.
bakgrund
Närsynthet
Wikipedia (sv)
Närsynthet, myopi, är ett synfel i ögat som gör att man ser bra på nära håll men inte på långt håll. Närsynthet orsakas i allmänhet av ärftliga faktorer, men även miljöfaktorer har betydelse.
Optiskt beskrivs närsynthet som att ögats brytande system är för starkt i förhållande till axellängden (avståndet från linsen till näthinnan). Det vanligaste symptomet är en nedsättning av avståndssynskärpan, samt ett bra seende på nära håll, därav den svenska benämningen närsynthet. Felet avhjälps med konkava linser. En person med myopi kan vanligen se närliggande objekt klart men objekt på avstånd blir suddiga. Motsatsen till myopi är översynthet, hyperopi.
Myopi förekommer hos cirka 30 % av befolkningen i Norden. Ungefär en fjärdedel av den vuxna befolkningen i USA har myopi. I länder som Japan, Singapore och Taiwan, är så många som mellan hälften och en tredjedel av den vuxna befolkningen närsynt.
Myopi mäts i dioptrier (D); och anges som styrkan på det korrektionsglas som måste användas för att bilden skall återges skarpt på näthinnan. Myopi på -6,00 dioptrier eller mer räknas som stark, eller allvarlig, myopi. Personer med hög myopi löper större risk för mer akuta ögonproblem såsom näthinneavlossning eller glaukom. Närsynta har också större frekvens av glaskroppsgrumlingar, som upplevs som svarta prickar som vandrar ("floaters")(mydesopsia).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen