Hem
Videoinslag om astronomernas upptäckt

Första närbilden på en stjärna utanför vår galax

Astronomer har för första gången lyckats ta ett inzoomat foto av en stjärna utanför Vintergatan. Det uppger Europeiska södra observatoriet i ett pressmeddelande.

WOH G64, som stjärnan är döpt till, finns 160 000 ljusår från oss i en liten galax utanför Vintergatan. Fotot visar hur gasmassor omger stjärnan.

– Vi upptäckte en äggformad kokong kring stjärnan. Vi är exalterade för det kan hänga ihop med den dramatiska utskjutningen av materia från den döende stjärnan innan en supernovaexplosion, säger astrofysikern Keiichi Ohnaka som skrivit en rapport om stjärnan.

WOH G64 är ungefär 2000 gånger större än solen i vårt solsystem och klassificeras som en röd superjätte.

bakgrund
 
Supernova
Wikipedia (sv)
En supernova är en exploderande eller en exploderad stjärna. Supernovorna hör till de våldsammaste händelserna i universum. I en supernova utvecklas oerhörda mängder energi som lämnar reststjärnan i form av enorma neutrinoflöden, gasmassor och strålning, vilket gör att de under en viss tid kan lysa upp till hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Det är lika mycket som lyskraften i en hel galax. En supernova inträffar dock inte särskilt ofta, man brukar säga att i en typisk galax inträffar detta ungefär en gång vart femtionde år. De flesta supernovorna är dock dolda av stoft och gas och kan inte observeras. I Vintergatan räknar man med ungefär tre, från jorden synliga supernovor per tusen år. Om en supernova skulle förekomma inom 100–200 ljusårs avstånd från jorden kunde det innebära jordens undergång. Nu finns det dock inga tecken på att någon av stjärnorna inom det området är på väg att bli en supernova på länge. Den senaste supernovan man har kunnat se med blotta ögat observerades år 1987 i det Stora magellanska molnet och var mycket viktig för forskningen kring supernovor. Supernovan namngavs SN 1987A. Stjärnan som exploderade var av typ II (ljus jättestjärna) och dog endast 10 miljoner år gammal, vilket är tämligen normalt för stjärnor av den storleken. Som jämförelse kan nämnas att solen beräknas bli 12 miljarder år gammal.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen