Hem
Tånggråsugga på tång. (GÖTEBORGS UNIVERSITET/TT)

Försurning påverkar djur inom samma art olika

Vattendjur inom samma art kan reagera helt olika på havsförsurning. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet på den marina arten tånggråsugga.
Olika populationer av arten påverkades olika både när det gäller ämnesomsättningen och djurens reglering av salthalterna i kroppen.
Skillnaderna tyder på att det kan vara vanskligt att dra slutsatser av praktiska experiment gjorda på en viss population, eftersom den kanske inte är representativ för arten.

bakgrund
 
Vanlig tånggråsugga
Wikipedia (sv)
Vanlig tånggråsugga (Idotea balthica) är ett kräftdjur som hör till ordningen gråsuggor. Dess vetenskapliga artepitet, baltica, syftar på Östersjön. Arten kan även kallas för bara tånggråsugga, något som även är fallet för ett par andra arter havsgråsuggor, såsom Idotea chelipes (grön tånggråsugga) och Idotea granulosa (sträv tånggråsugga). Den vanliga tånggråsuggan blir omkring 3 centimeter lång och har en platt och oval kropp. Vid bakkroppens ände finns tre spetsar. Färgteckningen är varierande, från grönaktig till brunaktig och även rödaktig. Individerna kan ha ljusare längsgående strimmor eller fläckar. Den lever i kustnära vatten och livnär sig på bandtång och alger. På dagen håller den sig till växtligheten men under natten kan den simma fritt. I Östersjön är arten en av de vanligaste havsgråsuggorna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen