Hem
Alexander Bortnikov i slutet på februari 2023. Gavriil Grigorov / AP

FSB påstår: Agenter från väst inblandade i dådet

Västerländska underrättelsetjänster hjälpte gärningsmännen att utföra dådet mot konsertanläggningen i Moskva i slutet på förra veckan, påstår den ryska underrättelsetjänsten FSB:s chef Alexander Bortnikov under en presskonferens, enligt AFP.

– Vi tror att dådet genomfördes både av de radikala islamisterna själva och underlättades av västerländska underrättelsetjänster.

Bortnikov lade inte fram några bevis och upprepade också påståendet om att gärningsmännen var på väg till Ukraina när de greps.

– Jag ska berätta en liten hemlighet: de skulle tas emot som hjältar på andra sidan, säger han.

För närvarande har elva personer gripits efter dådet där minst 139 dödades. Enligt Bortnikov kommer den siffran sannolikt att stiga.

IS har tagit på sig ansvaret för dådet. Enligt USA:s underrättelsetjänst finns ingen anledning att misstänka att någon annan är inblandad. Ukraina har bestämt avvisat alla påståenden om att de skulle ha något med attacken att göra.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons