Julian Assange gör ett framträdande från ambassaden i maj 2017. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Assange

Fullt upp på ambassaden inför stora hackerattacken

Avslöjandet om Julian Assanges försök att påverka USA-valet 2016 inifrån Ecuadors ambassad ger en ny dimension till Rysslandsutredningen, skriver CNN.

Den 14 juni 2016, i samma veva som Hillary Clinton och Donald Trump precis blivit respektive partis kandidater, meddelade Demokraterna att partiet blivit hackat. Skulden lades på Ryssland. Samma månad hade Assange fullt upp i ambassaden; han tog emot minst 75 besökare, vilket var nästan dubbelt så många som vanligt. Minst sju av mötena var med ryssar och andra personer med kopplingar till Kreml.

Två möten skedde med ryskan Yana Maximova, som beskrivs som okänd, och fem möten med personal från den Kreml-kontrollerade nyhetsbyrån RT. Strax efter mötena med ryssarna bad Assange ambassadpersonalen om en bättre internetuppkoppling, något han fick den 19 juni. Den 22 juli släppte Wikileaks mer än 20 000 filer som tillhört Demokraterna.

Vid minst två tillfällen i samband med publiceringarna skrev RT artiklar med information som Wikileaks ännu inte hade släppt, vilket tyder på en samordning, enligt CNN. RT förnekar uppgiften.

Toppnyheter

Brexit Röster om brittiska valet
Brexit.  OLI SCARFF / AFP
Brexit Röster om brittiska valet

Analys: ”Viktigaste valet – men sämsta valrörelsen”

Sällan har den brittiska befolkningen stått inför ett så skarpt val som i dag, skriver Financial Times om vad som kallats det viktigaste valet på en generation.

I ena änden finns Corbyns ekonomiska vänster-program som beskrivs som en smärre revolution. I den andra Johnsons hårdföra beslutsamhet att driva igenom brexit.

Om alternativen som sådana väcker starka känslor, har varörelsen varit desto mer nedslående, skriver FT.

– Det har varit det ytligaste, mest lögnaktiga och frustrerande valet jag kan minnas och en dålig reklam för demokratin, säger den politiska analytikerna Peter Kellner till tidningen.

Bloombergs Therese Raphael listar fem kampanjögonblick som exemplifierar Kellners kritik. Inga smickrande ögonblick, med andra ord.

Men i fallet Johnson vet brittiska väljare åtminstone att en politisk kameleont kan förändras, medan Corbyn definieras av dogmatism, skriver Therese Raphael och avslutar: Det här är ett olyckligt val för britterna.

2 tim
Tzipi Hotovely/Jeremy Corbyn.  TT
undefined

Israeliska ministern: ”Corbyn är en verklig fara”

Många judar är oroliga över att Labourledaren Jeremy Corbyn vinner dagens nyval i Storbritannien, menar Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Det här oroar oss väldigt mycket. Vi som land kan inte säga att vi stödjer den eller den kandidaten, men Corbyn är en verklig fara för Storbritanniens och Israels relationer, säger hon till Ynet TV, rapporterar Reuters.

Jeremy Corbyn har länge tagit ställning för Palestina och de senaste veckorna har han personligen anklagats för antisemitism.

1 tim
Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Brexit är inte längre en fråga om förnuft”

Trots att i stort sett alla experter som analyserat brexit kommit fram till att det skulle bli negativt för Storbritanniens ekonomi har få britter ändrat åsikt i frågan, rapporterar Aftonbladet.

– Brexit är inte längre en fråga om förnuft, säger statsvetaren Nicholas Westcott till tidningen.

Enligt honom har förespråkarna lyckats göra brexit till en identitetspolitisk fråga där fakta inte spelar lika stor roll.

3 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Valet i Storbritannien
Boris Johnson.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Brexit Valet i Storbritannien

Partiledarna röstar i nyvalet – Johnson tog med valp

Strax efter klockan 8, lokal tid, röstade brittiske premiärministern Boris Johnson i sin vallokal Methodist Central Hall vid Westminster i London, rapporterar AP. Med sig hade han hundvalpen Dilyn, som han och flickvännen Carrie Symonds räddat från ett hundhem i Wales.

Oppositionsledaren  Jeremy Corbyn har röstat i norra London. Bilder visar hur köerna ringlade under torsdagsmorgonen långa utanför vallokaler runt om i landet. Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister, och Liberaldemokraternas Jo Swinson röstade i Glasgow.

3 tim
Labouranhängare jublar när Jeremy Corbyn (ej i bild) talar på kvällen före valet Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Taktikröstning kan avgöra när britterna går till val

Taktikröstning kan spela en ovanligt stor roll när Storbritannien i dag går till val. Brexit har ställt traditionella politiska lojaliteter på ända, och många väljare kan i dag rösta utifrån om de vill stanna kvar i EU eller lämna unionen, i stället för enligt partilinjerna.

– Volatiliteten är större än den någonsin varit tidigare, säger Chris Curtis vid opinionsinstitutet Yougov till nyhetsbyrån AFP.

Fokus kommer bland annat vara på om de konservativa kan riva Labours ”röda vägg” i norra England, där en majoritet röstade för att lämna EU. På samma sätt hoppas de konservativa göra insteg i det traditionellt vänsterröstande norra Wales.

Bland förespråkarna för att stanna kvar i EU finns bland annat Gina Miller, som grundat en webbsida för taktikröstning. Hon säger till The Independent att en röst för en Torykandidat innebär att dörren stängs för en ny EU-omröstning.

– Taktikröstning är nyckeln till att hålla dörren öppen.

Idag 05:04
Boris Johnson och Jeremy Corbyn TT
undefined

Nu har vallokalerna öppnat i Storbritannien – Johnson: ”Är vår chans till brexit”

Nu har vallokalerna i Storbritannien öppnat för det tredje allmänna valet på mindre än fem år. Lokalerna håller öppet till klockan 22 lokal tid, vilket innebär klockan 23 i Sverige. De första officiella siffrorna från valet kommer först efter midnatt.

Premiärminister Boris Johnson, som kampanjade in i det sista i går, skriver på Twitter att valet innebär en chans att driva igenom Brexit.

Följ rapporterna från dagens val via länkarna nedan.

4 tim
Läs mer om Brexit
Københavns Byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrorhoten i Europa

Norsk man hade kontakt med terrorgripna i Danmark

En norsk man som i höstas greps av norska säkerhetstjänsten har haft kontakt via internet med minst en av de terrorgripna i Danmark, uppger källor för NRK. En talesperson för danska säkerhetstjänsten PET bekräftar för nyhetsbyrån att ärendet har kopplingar till en person i Norge, men vill inte kommentera saken närmare.

I går greps ett 20-tal personer när polisen slog till mot flera platser i Danmark.

2 min
Bild från Köpenhamn Henning Bagger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtta terrorgripna förhörs – resten har släppts på fri fot

Åtta av de tjugo personer som i går greps i Danmark misstänkta för att ha varit med och förberett ett terrordåd ska i dag ställas inför domare, rapporterar flera medier. Övriga har släppts på fri fot.

Samtidigt skriver DR att polisen har varit vid flera av adresserna för gårdagens tillslag tidigare, då kopplat till andra brott. I ett fall ska polisen ha hittat aceton, tändvätska och bensin i en av de gripnas bil. Det är oklart om den mannen hör till de åtta som fortfarande sitter frihetsberövade.

2 tim
Polisen i Valby i dag. NILS MEILVANG / Ritzau Scanpix
undefined

20 gripna i Danmark efter antiterrorinsatsen – ska ha försökt skaffa skjutvapen

20 personer har gripits och anhållits efter dagens polisinsats i Danmark, säger Köpenhamnspolisen på en pressträff.

Polisen uppger att de gripna är misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Personerna har haft material för att framställa sprängmedel och har gjort försök att skaffa sig skjutvapen, enligt polisen.

– Vi har fått tag i alla dem vi letade efter. Det är alltså ingen på fri fot, säger Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen.

Insatsen gjordes efter att polisen fattat misstankar om ett planerat terrordåd med militanta, islamistiska motiv.

Igår 16:03
Läs mer om Terrorhoten i Europa
Henrik Dorsin och Felix Herngren och Mia Skäringer från Solsidan under TV4:s pressträff om höstens program på Cirkus i Stockholm. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Medieexpert: TV4 hålls gisslan i en mycket större konflikt

Konflikten mellan Com Hem och Telia om sändningarna av TV4 handlar egentligen om något annat, säger medieexperten Olle Lidbom till SvD.

Han pratar om den stora omvandlingen av tv-marknaden, där det gamla upplägget med ett månadsabonnemang hos en tv-operatör som Com Hem är hotat, och säger att konflikten troligen handlar om premiuminnehåll och sporträttigheter som C More har.

– Man tar TV4 som gisslan, eftersom det svider att inte kunna sända TV4 under julhelgen, säger han.

1 min
Illustrationsbild: ”Idol” är en av TV4:s långkörare. Förra veckan vann Tusse Chiza 2019 års upplaga, här tillsammans med Dao Di Ponziano.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya vändningen: Com Hem bjuder in Telia till möte

Com Hem har bjudit in TV4-ägaren Telia till ett möte i dag klockan 14. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande tidigt på torsdagsmorgonen.

Inbjudan kom enligt pressmeddelandet i går kväll från Com Hem-ägaren Tele2:s vd Anders Nilsson och innefattar Telias tf vd Christian Luiga och TV4:s affärsområdeschef Casten Almqvist.

”Com Hem ser fram emot konstruktiv förhandling och är redo att sitta dag och natt tills ett nytt avtal är på plats”, skriver man.

Hur Telia ställer sig till mötesinbjudan framgår inte.

I går beslutade TV4 att stoppa all reklam från Tele2.

6 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

Igår 17:23
Läs mer om Telias Bonnier-affär
Ursula von der Leyen.  TT
Klimatmötet i Madrid

EU:s ”gröna giv” riskerar att skjutas ned vid toppmötet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens utlovade ”gröna giv” kring EU:s klimatpolitik riskerar att stöta på patrull när unionens stats- och regeringschefer möts i dag, skriver TT.

Den permanente rådsordföranden Charles Michel hoppas att länderna ska kunna enas om att unionen ska vara klimatneutral till år 2050. Han hoppas att länderna ska komma med ett gemensamt uttalande kring detta vid klimatmötet i Madrid, men länder som Ungern, Polen och Tjeckien ser ut att streta emot.

Flera länder uttrycker oro för att det skulle bli svårare att klassificera investeringar i till exempel kärnkraft och kolkraft som gröna i framtiden.

2 tim
Ursula von der Leyen Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya klimatpaketet från EU jämförs med månlandning

EU ska försöka stoppa klimatförändringarna med hjälp av bland annat skärpta utsläppsmål och mer pengar till omställningen från fossila bränslen, rapporterar TT.

På så vis hoppas EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som vid en pressträff presenterade EU:s nya ”gröna giv”, att unionen ska vara klimatneutral 2050.

– Vi vill skydda vår planet. Så många europeiska människor och företag visar redan vägen för oss, säger hon. Hon jämför paketet med John F Kennedys löfte om att landa en människa på månen.

Åtgärderna handlar även om att uppdatera de regler och lagar som finns kring miljö och energi.

Igår 14:04
Arkivbild: klimatminister Isabella Lövin (MP). Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera frågor skjuts upp på mötet: ”Är problematiskt”

Förhandlingarna om hur klimatrapporteringen ska gå till har kört fast på toppmötet i Madrid, rapporterar TT.

Enligt Parisavtalet ska alla länder rapportera sina utsläppsminskningar, men det har återstått för länderna att komma överens om exakt hur det ska gå till. Medan Sverige och andra vill ha ett transparent system har Kina och Saudiarabien sagt nej till det. Något som enligt TT kan tolkas som att de vill begränsa insynen.

En annan fråga som skjutits på framtiden är hur lång implementeringstid de nationella klimatplanerna ska ha.

– Det är problematiskt. Vi har ingen tid att förlora, så de här mindre och mer tekniska frågorna som vi skulle kunna klara av i år, de borde vi klara av, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

6 tim
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Illustrationsbild Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Stockholms avloppsvatten avslöjar knarkhandeln

Avloppsvattnet i Stockholm visar att drogkonsumtionen har ökat i staden och nu befinner sig på rekordhög nivå. Det visar SVT:s Veckans brott i en granskning efter att man låtit det statliga forskningsinstitutet RISE analysera vatten från stadens centrala och södra delar under sju dagar.

Mätningen visar på att det under perioden röktes 223 kilo cannabis, till ett gatuvärde av 24,6 miljoner kronor och konsumerats 3,4 kilo kokain till ett värde av tre miljoner kronor.

Konsumtionen förändras också över veckan, där cannabis är vanligast på vardagar medan kokain blir vanligare på helgen.

1 tim
Ulrika Hyllert och Fredrik Lundh Sammeli  TT / Tor Johnsson, SJF
undefined

Ny lag gör att journalister kan dömas för terrorbrott

Journalister som bevakar terrorgrupper som IS riskerar att dömas enligt den nya lag som ska kriminalisera samröre med terroristorganisationer, rapporterar Ekot.

Anledningen är att det i den nya lagen, som ska göra det straffbart att ”främja, stärka och understödja” en terroristorganisation, saknas uttryckliga undantag för journalistisk verksamhet.

Journalistförbundet har framfört kritik mot förslaget i ett brev till justitieutskottet och ordföranden Ulrika Hyllert vill se garantier för att journalister inte kommer att träffas av den nya lagen.

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) försäkrar dock att den nya lagen inte ska kopplas till journalistisk verksamhet.

4 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen