Hem
Lars Ole Klavestad och Tormod Fjeld. (Fjeld/Klavestad)

Fynd i norsk skog: Största hällristningen på 125 år

Norska hällristningsjägarna Tormod Fjeld och Lars Ole Klavestad gjorde nyligen ett spektakulärt fynd. På en klippvägg hittade de ett 3,7 meter långt skepp från bronsåldern.

Ett så stort skepp har inte hittats i Norge på 125 år, rapporterar NRK. Fyndet gjordes för en vecka sedan i en västlig del av Østfold när Fjeld och Klavestad med hjälp av starka lampor letade efter hällristningar. Vid en mossbeklädd klippvägg stannade de.

– Jag började dra bort lite mossa som hängde löst och såg ganska snabbt att det gick några linjer på skrå. Vi följde linjerna bortåt och efter några meter anade vi vad vi hade framför oss. Då var det lite gåshudsfaktor, säger Tormod Fjeld.

Skeppet är det fjärde största som hittats i Norge.

– Ofta har fyndplatserna något speciellt över sig. De knyter an till stämningar i naturen, säger Lars Ole Klavestad till Dagbladet.

bakgrund
 
Sveriges största hällristningsskepp är Brandskogsskeppet
Wikipedia (sv)
Brandskogsskeppet är en av Sveriges största och märkligaste hällristningsfigurer. Den är ristad i en häll som sluttar mot öster, på en plats cirka 1 kilometer nordväst om Boglösa kyrka i Boglösa socken sydost om Enköping i Uppland. Skeppsfiguren är 4,2 meter lång. Den visar sex mansfigurer som paddlar. Detta visar klart att de skeppsformade hällristningarna verkligen avbildar båtar. Stävarna är prydda med djurhuvuden, medan aktern vilar på en stor mansfigur. Skeppet finns på en ristningsyta, vilken även har några mindre figurer och ligger inom ett av landets tätaste hällristningsområden. Brandskogsskeppet återfanns 1925 av den i trakten boende hällristningsforskaren Einar Kjellén.
bakgrund
 
Hällristning
Wikipedia (sv)
En hällristning är symboler, figurer och avbildningar som är inhuggna på berghällar eller lösa klippblock under forntiden. Figurerna har som regel aldrig ristats, utan snarare knackats eller huggits in i bergytan med olika typer av knackstenar eller under järnåldern skarpa huggjärn. Hällristningar uppträder i olika kultursammanhang över hela världen. De största koncentrationerna har återfunnits i Afrika, Skandinavien, Sibirien, Nordamerika och Australien. De äldsta funna hällristningarna finns i Afrika och har daterats till mer än 20 000 f. Kr. Av naturliga skäl finns de största hällristningslokalerna där det funnits tillgång på lättbearbetad sten som sandsten. I många fall målade man också på släta bergytor, så kallade hällmålningar. De äldsta fynden har gjorts i grottor där berget inte varit vattenförande och som skyddats från väder och vind och därför kunnat bevaras 10 000-tals år. De största hällristningar som är kända hittades i gränsområdet mellan Colombia och Venezuela vid floden Orinoco. De föreställer mångfotingar och maskar och är upp till 42 meter långa.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen