Hem
Stockholm Exergi har redan en forskningsanläggningen som som ska "tvätta" röken från biokraftvärmeverket på koldioxid i Värtahamnen i Stockholm. (Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån)

Grönt ljus för bygge som ska fånga in koldioxid

Mark- och miljödomstolen har gett energibolaget Stockholm Exergi grönt ljus att bygga en anläggning för koldioxidinfångning i Värtahamnen i Stockholm, rapporterar flera medier.

Tanken är att anläggningen ska kunna suga ut 800 000 ton koldioxid från el- och fjärrvärmeanläggningen i Stockholmsstadsdelen Hjorthagen.

Det finns flera liknande projekt på gång i Sverige men Stockholm Exergi är de som kommit längst med sina planer, skriver TT. Planen är att anläggningen ska stå klar 2027.

bakgrund
 
Geologisk lagring av koldioxid
Wikipedia (sv)
Geologisk lagring av koldioxid (CO2), Carbon Capture and Storage, CCS, är en teknik där koldioxid från större punktutsläpp av koldioxid, såsom kolkraftverk, gaskraftverk, stålverk och cementindustrier, avskiljs från rökgaser och lagras i geologiska formationer djupt under markytan eller havsbottnen. Det är ett sätt att minska de antropogena koldioxidutsläppen till atmosfären, vilka annars bidrar till global uppvärmning. 2009 presenterade EU ett direktiv angående geologisk lagring av koldioxid. Detta implementerades i svensk lag i juni 2011, genom ett allmänt svenskt förbud för lagring. I juni 2012 fattade riksdagen beslut om den nya lagstiftningen som rör geologisk lagring av koldioxid. Från och med januari 2013 tillåts geologisk lagring av koldioxid och regleras i svensk lag genom miljöbalken. Genom att lagra koldioxid från biomassa med BECCS-teknik från punktkällor såsom etanolfabriker, pappersmassabruk och bioenergiverk, kan minusutsläpp av koldioxid uppstå, vilket innebär ett nettoutflöde av koldioxid ur atmosfären.FN:s klimatpanel IPCC såväl som Internationella energirådet IEA och OECD har visat att geologisk lagring av koldioxid är en nyckelteknologi för att kunna nå viktiga klimatmål. Även koldioxidlagring i kombination med biomassa (BECCS) är avgörande för att kunna nå inte bara 350 ppm-målet (vilket är lägre än dagens koncentration), utan även 450 ppm-målet och 2-gradersmålet.I december 2012 offentliggjorde Naturvårdsverket en rapport om Sveriges långsiktiga klimatstrategier. I rapporten framhålls betydelsen av koldioxidlagring, både på fossila och biogena utsläppskällor, för att Sverige skall kunna nå noll i nettoutsläpp år 2050.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen