Guldrusch i rymden kan få jordens utsläpp att upphöra
700 000 000 000 000 000 000 kronor – det är det uppskattade värdet av järnet, guldet och platinan på asteroiden 16 Psyche. Om jättestenens rikedomar skulle delas lika på jorden skulle alla invånare få 930 miljarder kronor var. Finns den i en galax långt, långt borta? Tvärtom. Redan om två år skickar Nasa sin första undersökande farkost mot rymdstenen, rapporterar Bloomberg.
16 Psyches råvaror är visserligen svåra att komma åt och dess enorma värde har ifrågasatts. Samtidigt är den blott en av miljoner asteroider i vårt solsystem. Rymdens rikedomar är närmast oändliga och företag med stora drömmar har under 2010-talet tagit sikte mot det som pekats ut som världens nästa stora guldrusch: asteroidbrytningen.
– Det är nästa boomindustri. Det finns en astronomisk summa pengar att tjäna för de människor som är modiga nog att anta utmaningen, sa Mitch Hunter-Scullion, som har grundat företaget Asteroid mining corporation, till BBC Science Focus i december 2018.
Dessutom drömmer branschen om att rädda jorden. I dag gör tunga industrier vår värld smutsigare och varmare. Men i morgon är visionen att all råvaruutvinning ska finnas i yttre rymden, där det inte finns någon känslig biosfär. Kvar finns jorden som en blå och grön oas.
Men efter ett 2010-tal med stora planer kom verkligheten ikapp något i fjol. Resultaten uteblev och investerarnas intresse mattades samtidigt som de tekniska barriärerna och enorma kostnaderna kvarstod. Guldruschen får vänta lite till, men idéerna finns kvar, skriver Technology Review.
– Vi har skapat stora drömmare som bryr sig om en framtid i rymden som gynnar hela mänskligheten, säger pionjärföretaget Deep space industries förre teknikchef Grant Bonin.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämnen som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.