En kvinna släpps från ett förvar tillsammans med sitt barn. LOREN ELLIOTT / AFP
Trumps USA Gränspolitiken

Hälften av de yngsta barnen inte återförenade

Hälften av alla barn under fem år som skilts åt vid familjeseparationer har inte kunnat återförenas med sina föräldrar, uppger Trumpadministrationen enligt AP. Totalt har 57 barn nu återförenats, två dagar efter att deadline löpte ut. Separationerna var en konsekvens av ”nolltoleransen” i migrationspolitiken och har väckt stor debatt.
I de 46 fall där återföreningar inte skett har säkerhetsaspekter vägts in, enligt myndigheterna. I många av de fallen handlar det om att föräldrarna redan deporterats och nu kontaktas av myndigheterna i USA. Nio vuxna är frihetsberövade på grund av brottsmisstankar och i ett fall är det okänt var föräldern befinner sig. Det finns också fall där amerikanska myndigheter bedömer att föräldrarna på grund av kriminell bakgrund utgör ett hot mot barnen.

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Donald Trump. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: Accepterar slutsats om Rysslands valpåverkan

USA:s president Donald Trump ”accepterar” underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016, skriver Reuters. Däremot tillägger han att de ryska försöken inte hade någon påverkan på valresultatet.
Trump säger i ett tal att han menade motsatsen när han i Helsingfors sa att han inte hade någon anledning att tro att Ryssland försökt påverka presidentvalet. Det han skulle säga var att det inte finns någon orsak till varför det inte skulle vara Ryssland som försökt påverka valet.
– Jag inser att det här kräver ett klargörande, säger presidenten och tillägger att det rör sig om en felsägning.
I går träffade Trump den ryske presidenten Vladimir Putin på tu man hand i två timmar och därefter höll de en gemensam presskonferens.

42 min
Barack Obama i Johannesburg på tisdagen. Themba Hadebe / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Barack Obama varnar för ”märkliga och osäkra tider”

USA:s tidigare president Barack Obama varnar för att ”rädslans och förbittringens politik” nu sprider sig i världen, skriver flera medier. Dagens tal, i Johannesburg i Sydafrika, hölls en dag efter att nuvarande president Donald Trump haft ett toppmöte med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin.
Obama höll sitt tal på sedvanligt manér genom att inte nämna sin efterträdare på presidentposten vid namn, eller kritisera honom i direkta ordalag. Däremot talade han även om att världsledare ignorerar fakta och ljuger ”fullkomligt skamlöst”.
– Med tanke på de märkliga och osäkra tider som nu råder, och de många förbryllande och oroväckande rubrikerna i medierna, tror jag att det vore nyttigt att ta ett steg tillbaka och skaffa sig lite perspektiv.

2 tim
Donald Trump/Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Analyser: Trumps agerande kan ge stora konsekvenser

USA:s president Donald Trumps pressträff med Rysslands president Vladimir Putin i går kan vara det ögonblick som tillslut bekräftade att Trump värdesätter sina egna intressen före landets, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
Och det kommer att leda till konsekvenser framöver, menar han.
Enligt Collinson fick presskonferensen Trump att se svag ut och i sådana lägen brukar presidenten slå tillbaka. Dessutom blev Europa allt mer nervöst efteråt vilket gör att EU-länderna sannolikt kommer ta omvägar i Washington för att slippa involvera Vita huset. Putin kan även ha fått mersmak efter att han sett hur lätt det är att manipulera USA:s president och kan tänkas göra nya försök till valpåverkan, skriver Collinson.
NBC News Jonathan Allen skriver i en analys att Trump skapade en oreda när han tog Putins parti och dessutom på utländsk mark. Men man bör inte förvänta sig att Trump ska försöka iordningställa allt för att han får höra att han agerade tvärt emot Amerikas intresse, skriver Allen.
”I sin egen hjärna har han inte gjort några misstag”.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Radiomast i Härjedalen kan falla – sändningar hotas

En radiomast utanför Sveg i Härjedalen riskerar att falla på grund av en brand som rasar i närheten, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. I nuläget går det inte att lyssna på Sveriges Radios kanaler P1, P2 och P3 i sändningsområdet.
– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom till SVT.
En av riskerna som en fallande mast skulle föra med sig är att det inte går att sända ut viktiga meddelanden till allmänheten.
Sveriges Radios P4-sändningar fungerar som vanligt i området.

2 tim
Arkivbild / Branden i Ljusdals kommun. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Räddningstjänsten tvingas tillbaka – Försvarsmakten kallar in 160 personer

Branden i Ljusdals kommun eskalerar snabbare än förväntat på grund av en tilltagande vind, rapporterar P4 Gävleborg. Räddningstjänsten tvingas nu att retirera uppger skadeplatschef Hans Nornholm.
– Vi får backa med vår personal och branden får fri tillgång och jobba sig fram precis som den vill, säger han till P4.
Försvarsmakten har kallats in för att bistå vid flera av bränderna, bland annat vid den i Ljusdals kommun, rapporterar Metro. Det handlar om totalt 160 personer som ska hjälpa till i släckningsarbetet.
– Men det handlar också om att se till att folk inte kommer in i det farliga området, säger Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten, till Metro.

4 tim
Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Yvonne tvingades lämna sitt hem: ”Är en stor oro”

Yvonne Andersson och hennes man Börje Andersson är några av alla dem som tvingats lämna sina bostäder som en följd av de bränder som rasar runt om i Sverige, rapporterar TT.
Paret bor i Enskogen i Hälsingland och efter att räddningsledare uppmanat dem att evakuera har de tagit sin tillflykt till deras dotter i Ljusdal.
– Det är en stor oro. Men vi vet inte så mycket än. Vi får inte komma och se, säger hon till TT.
I nuläget vet inte Yvonne Andersson när hon och hennes man kommer att kunna återvända till sitt hus.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Lena Hallengren (S). Hossein Salmanzadeh / TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Ministern om värmen: Kontakta era äldre anhöriga

Äldreminister Lena Hallengren (S) vill påminna om att det framför allt är äldre personer som drabbas av det varma och torra vädret, rapporterar Aftonbladet.
– Jag vill uppmana människor att kontakta sina äldre anhöriga. Att påminna dem om att dricka vatten men också försäkra att de mår bra, säger hon till tidningen.
Hallengren menar att det är lätt att glömma bort de äldre bland alla varningar och larm om skogsbränder, förstörda skördar och höga temperaturer.

27 min
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Varma duschar kan vara bättre än kalla i hettan

Brukar du duscha kallt innan du går och lägger dig för att kyla ner dig inför natten? Då kanske det är dags att tänka om.
Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, kan en varm dusch nämligen fungera bättre, rapporterar TT.
– Kallduschar gör att huden drar ihop sig, då släpper inte kapillärerna ut värme. Värme öppnar upp kapillärerna. Det finns ingen sammanställd vetenskap kring detta, så det är viss spekulation, men rent logiskt borde kallduschar inte vara så bra, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
Arkivbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Fackförbund varnar för hettan på SL-bussarna

SL har fått in närmare 1 500 klagomål från resenärer om att det är för varmt på bussarna och tunnelbanan. Nu varnar även busschaufförerna för säkerhetsrisker, skriver tidningen Mitti.
Det är inte bara att luftkonditionering lägger av, länets bussdepåer saknar dessutom skydd mot sol vilket gör att bussarna är överhettade redan innan de ens tas i trafik.
– Värmen kan vara upp till 38 grader i bussarna. Det är som en halvt uppvärmd bastu. Under sådana förhållanden kan man inte vara en säker förare, säger Yoseph Yohannes är huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Under flera år har fackförbunden Baro och Kommunal påtalat problemen med de överhettade bussarna. Nu vill de se solskydd på depåerna och hoppas att SL hörsammar kravet.

Idag 11:10
Läs mer om Extremvärmen
Mikael Ymer. Arkivbild. Lynne Sladky / TT / NTB Scanpix
Tennissäsongen 2018

Mikael Ymer vidare i Båstad – storebrodern slogs ut

19-årige Mikael Ymer tog sin första seger någonsin i Swedish Open i Båstad på tisdagen. Han besegrade Denis Ostomin från Uzbekistan med setsiffrorna 6–3, 6–3.
– Mot en spelare som spelade väldigt snabbt och hårt var min taktik att förlänga duellerna, rycka lite i honom och få upp bollarna, säger Ymer till Expressen.
Mikael Ymers storebror Elias Ymer fick däremot se sig själv besegrad av brasilianaren Thiago Monteiro i två raka set. Elias Ymer var påtagligt besviken efter matchen och lämnade banan med hängande huvud, rapporterar Aftonbladet.

1 tim
Elias Ymer. Arkivbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tennissäsongen 2018

Elias Ymer efter förlusten: Är chockerande dåligt

Det blev förlust direkt för Elias Ymer i årets upplaga av Swedish Open i Båstad. Han förlorade med 4–6, 2–6 mot brasilianaren Thiago Monteiro och har därmed spelat färdigt i turneringen.
– Det är lite chockerande hur dåligt jag spelar i dag faktiskt, sa han efter matchen enligt Sportbladet.
Ymer säger att han lider av en benhinneinflammation vilket gjort att han inte har kunnat träna de senaste två veckorna.

1 tim
Läs mer om Tennissäsongen 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Arkivbild: Strandade migranter till havs. Olmo Calvo / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Organisation: Libyen har lämnat migranter att dö

Den spanska organisationen Proactiva Open Arms anklagar Libyens kustbevakning för att ha övergivit tre personer på Medelhavet, skriver AP. Två av de kvarlämnade, en kvinna och ett litet barn, dog.
Personerna hittades på det som fanns kvar av en förstörd migrantbåt i närheten av Libyens kust. Enligt organisationen ska kvinnorna och det lilla barnet ha nekats att gå ombord på de libyska fartygen med de andra och därefter lämnats kvar i vattnet efter att Libyens kustbevakning förstört deras båt.
– Det här är en direkt konsekvens av att väpnade militanter får Europa att tro att Libyen är en stat, en regering och ett säkert land, säger Proactiva Open Arms-chefen Oscar Camps i ett uttalande.

2 tim
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Kvinna och barn hittade döda på tömd gummibåt

En kvinna och ett litet barn har hittats på flytande vrakdelar från en migrantbåt utanför Libyens kust, skriver AFP. Dessutom hittades en kvinna som var vid liv, men led av hypotermi och chock.
De två kvinnorna och barnet, som uppskattas vara i femårsåldern, hittades flytande på de få plankor som återstod av den tomma gummibåten.
De hittades efter att Libyens kustbevakning meddelat att man räddat 158 personer från en gummibåt på måndagen. Räddningsinsatsen gjordes nära tre mil från den plats där kropparna hittades.

2 tim
Läs mer om Flyktingsituationen
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Pressbild Greenpeace.
Torkan i Sverige

Greenpeace: ”Nu måste miljön bli en huvudfråga”

Det är dags för klimat- och miljöfrågan att bli en del av Sveriges finanspolitik och statens investeringar. Det skriver Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, på Expressen debatt.
Pleym knyter an till det torra och varma vädret i Sverige och menar att om det inte sker några förändringar snart ”kommer ännu fler värmerekord att bräckas”.
”Men i partiledardebatterna lyser miljö- och klimatfrågan med sin frånvaro” skriver han och uppmanar nu landets förtroendevalda att göra miljöfrågan till en huvudfråga.

3 tim
Torr veteåker i Täby. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

SMHI: Rekordtorka i delar av Sverige – fortsatt hett

Visby och Falsterbo har under perioden 1 maj till 15 juli haft det torraste vädret sedan 1860 respektive 1879. Det visar statistik som SMHI håller på att sammanställa, rapporterar Dagens Nyheter.
Det år som är närmast konkurrerande när det gäller torka är 1992 då många mindre vattendrag i sydöstra Sverige helt torkade ut.
– På vissa håll var det torrare då, på andra är det torrare nu, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till DN.

Igår 15:55
Phil Hogan. TT.
Torkan i Sverige

Inga EU-krispengar till bönderna: ”Är inte möjligt”

EU väntas säga nej till att bidra med krispengar till Sveriges bönder. Det meddelar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och jordbrukskommissionären Phil Hogan.
Hogan väntas däremot ge grönt ljus för att höja en tidigarelagd utbetalning av lantbruksstödet från 75 procent till 85 procent.
– Det är inte möjligt just nu att hinna implementera det för i år. Därför använder jag de verktyg som kan spela roll för jordbrukarnas inkomster och pengaflöde, säger Hogan till TT.

Igår 19:17
Läs mer om Torkan i Sverige