Håll avståndet med hjälp av taggar
Kan uppkopplade taggar, som varnar oss när vi kommer för nära varandra, bli ett sätt att öppna upp Sverige under våren?
– Det är en teknik som skulle kunna hjälpa till inom många verksamheter, till exempel arbetsplatser, industrier, events, konferensanläggningar, hotell, museum som arenor, säger Firas Adla, konceptägare på Telia.
Tanken är att alla som vistas i lokalen får en trådlös tagg. Kommer man för nära någon så vibrerar, låter och blinkar taggen och kan på så sätt varna för att hålla avstånd.
– Internationellt kommer vi snart se tekniken användas inom industrin för att hålla igång produktionen på ett säkert sätt. Men det kan bli ett lika användbart verktyg för att succesivt och kontrollerat öppna upp andra verksamheter i samhället.
Kontaktspåra och möblera om
Dessutom finns möjligheten att samla in data för att se hur människorna rör sig i lokalerna. Med hjälp positioneringsdata kan man i efterhand analysera rörelsemönstret och exempelvis upptäcka när och var människor samlas men också kontaktspåra ifall en smittad person har varit i kontakt med någon annan och se vilka miljöer den har vistats i.
– Får man koll på problemområden kan man sätta in åtgärder, ändra rutiner, leda besökarna eller medarbetare genom alternativa rutter, möblera om i en butik eller exempelvis flytta kaffemaskinerna till en annan del av lokalen. Med proaktiva insikter kan vi skapa en öppnare och säkrare omgivning och samhälle.
IoT gör skillnad här och nu
Uppkopplade produkter, kallade Internet of Things, har haft en snabb utveckling de senaste åren. Nu finns små, kostnadseffektiva enheter samt nya uppkopplingsalternativ som gör det lönsamt att koppla upp ett större antal saker i allt fler miljöer. Här sätter Telia fokus på teknik som gör nytta i samhället här och nu.