En kvinna tittar på en Samsungtelefon i Seoul på fredagen.  ED JONES / AFP
Dagens börs

Handelshopp lyfter Asiens börser i tunn handel

De asiatiska börserna är mestadels upp i tunn helghandel på fredagen efter att Donald Trump på torsdagen spädde på förhoppningarna om att Kina och USA ska komma till en lösning i handelskriget.

Tokyo öppnade morgonen 0,3 procent upp, Singapore 0,4 procent och Seouls Kospi 0,2 procent.

Bland bolagen märks sydkoreanska Samsung Electronics som vinstvarnar för första kvartalet. Fallande chippriser och minskad efterfrågan på bildskärmar ligger bakom en vinstminskning på 60 procent. Vinstvarningen kommer efter att Samsung i slutet av mars flaggat för att vikande priser kommer att slå mot vinsten. Aktien hade tidigt på fredagsmorgonen svensk tid backat 0,2 procent.

Vid 05.30-tiden såg de ledande indexen ut så här:

• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: Stängt på grund av helgdag
• Shenzhen: Stängt på grund av helgdag
• Hongkong: Stängt på grund av helgdag
• Kospi: +-0%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Trumps USA Demokraternas framtid
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Demokraternas framtid

Analys: Trumps retorik visar hans strategi inför valet

Donald Trumps utspel mot de fyra unga kvinnliga demokraterna i kongressen visar hans strategi inför nästa val. Det skriver Martin Gelin i en analys i Dagens Nyheter.

”I stället för att kritisera Trump har andra republikaner börjat prata som Trump”, skriver han och menar att presidentens republikanska partikamrater också vill att valet 2020 ska handla om de unga vänsterdemokraterna.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps språk visserligen kan få hans politiska fiender ur balans men att det också kan få honom att förlora väljare:

”Han spelar ett riskabelt politiskt spel – men å andra sidan är han kanske den enda som vet hur man spelar det.”

Andrew C. McCarthy på National Review skriver att Trumps twitterinlägg inte var rasistiska utan att de attackerade de kvinnliga kongressledamöternas radikalism. Han skriver också att han inte tror att Trump är någon ”mästare på strategi som försöker få talmannen Nancy Pelosi och vanliga demokrater att omfamna de radikala”.

1 tim
Bild från när väljare välkomnar presidenten vid ett kampanjmöte i Georgia i november förra året.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumpväljare om inläggen: ”Han är inte perfekt”

Den 58-årige Donald Trump-väljaren Bill Brasch bemöter den amerikanske presidentens senaste twitterkontrovers med en axelryckning.

– Jag tittar på vad han har åstadkommit och inte vad han säger, säger han till AP.

Och bland väljarna som nyhetsbyrån pratat med finns olika åsikter bland de som röstat på presidenten. En del är irriterade, andra tycker inte att det spelar någon roll.

– Han är inte perfekt, verkligen inte. Och det finns vissa saker du inte gillar, säger Yanire Kruiniger som röstade på Trump 2016 och som hoppas att han vinner i hennes hemdelstat Nevada nästa år.

Emily Ort säger att hon tycker att Trump helt enkelt sa vad han menade. Att man kan lämna landet om man inte tycker om det.

– Om du går till en restaurang och inte gillar deras mat, går du dit igen?

35 min
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
undefined

Delat representanthus fördömer Trump: ”Rasism”

Det amerikanska representanthuset har röstat igenom en resolution där Donald Trumps kommentarer om fyra kvinnor i den amerikanska kongressen fördöms, rapporterar internationella medier. I resolutionen står det att Trumps kommentarer är rasistiska och har ökat rädslan och hatet i landet.

Röstsiffrorna blev 240 mot 187. Frågan delar partierna och det var bara fyra republikaner och en före detta republikan som valde att rösta med demokraterna för ett fördömande.

Den demokratiske talmannen Nancy Pelosi uppmanade samtliga medlemmar i representanthuset att rösta för resolutionen. Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy meddelade att han inte ställde sig bakom den, och menade att det bara handlade ”om politik”.

5 tim
Läs mer om Trumps USA
Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP) samt Tomas Tobé (M). TT
EU:s nya ledning

Tomas Tobé: ”Beklagar att de sätter sig på läktaren”

Miljöpartiet och de gröna partierna i EU-parlamentet röstade nej till Ursula von der Leyen som ny ordförande för EU-kommissionen. Alice Bah Kuhnke (MP) håller fast vid att von der Leyen inte konkretiserat vad hon vill med EU:s miljöpolitik.

– Vi har med gott samvete röstat nej, säger MP-ledamoten till P1-Morgon.

Tomas Tobé (M) som röstade ja till von der Leyen menar att Miljöpartiets agerande är ”anmärkningsvärt” och beklagar det.

– Man går emot sin egen regering och sitt parti hemma i Sverige, det är klart det är anmärkningsvärt. Man sätter sig på läktaren och diskvalificerar sig från mycket av det arbete som kommer göras framåt, säger Tobé till P1-Morgon.

2 tim
Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Historiska beslutet: von der Leyen vald till ordförande

Ursula von der Leyen – det heter EU-kommissionens nya ordförande. Tyskan är den första kvinnan i historien att nå topposten i EU.

– Jag känner mig så hedrad och jag är överväldigad och jag tackar er för förtroendet ni ger mig, säger von der Leyen i parlamentet efter omröstningen.

Det blev en dramatisk omröstning. 383 av parlamentarikerna röstade för von der Leyen och hon behövde minst 374 röster för att bli vald.

EU-kommissionsordföranden är en av unionens mest inflytelserika politiker.

Igår 17:35
Ursula von der Leyen tillsammans med Jean-Claude Juncker i början av juli. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Juncker: Välkommen hem – ett enormt ansvar väntar

”Välkommen hem” – den hälsningen skickar den tidigare EU-kommissionsordförande Jean-Claude Juncker till den nyvalda efterträdaren Ursula von der Leyen.

”Äntligen en kvinna som styr EU-kommissionen”, skriver han på Twitter.

”Det här jobbet är en enormt ansvar och en utmaning. Jag är säker på att du kommer att bli en bra ordförande”, fortsätter han.

Juncker har varit kommissionsordförande sedan EU-valet 2014.

Igår 19:07
Läs mer om EU:s nya ledning
Arkivbild Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Studie: Ökad fetma skapar ny typ av hjärtpatient

En svensk registerstudie visar på ett samband mellan ökningen av hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati och fetma, rapporterar Vetenskapsradion. I studien har värnpliktsregistret körts mot patientregister och resultaten visar att transplantation av hjärtat är vanligare bland de som var överviktiga i tonåren.

– När det gäller hjärtsjukvården så kommer vi framöver att se färre och färre hjärtinfarkter, men kanske mer och mer hjärtmuskelsjukdom och hjärtsvikt, så det innebär att vården kommer att se andra typer av patienter, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin och en av studieförfattarna, till SR.

18 min
Stefan Fölster och Magdalena Andersson. TT
undefined

”Skattehöjarmyt – gräver gropen hon varnar för”

Opinion Finansminister Magdalena Andersson (S) vill satsa 90 miljarder kronor mer på välfärden på grund av den åldrande befolkningen – när kostnaderna i äldreomsorgen i själva verket kan sänkas med en tredjedel per äldre person genom digital teknik. Det skriver nationalekonomen Stefan Fölster på SvD debatt.

Han menar att det kan åstadkommas genom bland annat videosamtal med läkare, digital nattbevakning, internetbaserad terapi och automatduschar. Men, skriver Fölster, digitaliseringen kommer inte att ske snabbt nog ”om skattehöjarmyten får fotfäste”.

”Finansministern gräver själv den grop hon varnar för”, skriver han.

Igår 20:57
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Dåligt samarbete gör att vårdmetoder är föråldrade”

Opinion Samarbetet mellan vården och forskningen måste bli bättre och mer effektiv, skriver elva tunga namn inom sjukvården på DN Debatt. Debattörerna menar att patienter behandlas med föråldrade metoder när det tar flera år att etablera ny medicinsk forskning i vården.

De efterlyser nu ett tydligare politiskt ledarskap.

”Ge vården ett nytt kunskapsuppdrag så att forskningsframgångarna snabbt och systematiskt kan komma patienterna till del”, skriver de.

Igår 20:36
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Altin Vitia.  Privat
Utvisningen av Altin Vitia

Efter utvisningen: Altin hoppas på studentvisum

Altin Vitia som på tisdagen utvisades till Serbien sätter nu sitt hopp till att kunna återvända till Sverige med hjälp av ett studerandevisum, rapporterar TV4. En insamling har startats för att 18-åringen, som har genomgått en akut hjärttransplantation under en semester i Sverige, ska kunna uppvisa att han har en ordnad ekonomi de närmsta två åren.

Altin Vitias och hans mamma sökte uppehållstillstånd i Sverige mot bakgrund av vårdbehovet, men ansökan avslogs i flera instanser, och mamman utvisades till Kosovo i februari, skriver DN.

2 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18-årige Altin utvisad till Serbien: ”Var livrädd”

18-årige Altin Vitia från Kosovo, som genomgått en akut hjärttransplantation under en semester i Sverige, har nu utvisats enligt flera medier. 09.35 lyfte planet mot Serbien.

– Jag pratade med honom på flygplatsen innan han skulle gå på planet, han var ledsen och livrädd, säger Vitias advokat Anna Ekvall till Kvällsposten.

Altin Vitias och hans mamma sökte uppehållstillstånd i Sverige mot bakgrund av vårdbehovet – men ansökan avslogs i flera instanser, och mamman utvisades till Kosovo i februari, skriver DN.

Fallet har väck stor uppmärksamhet, eftersom Vitias saknar koppling till Serbien. Skälet är att Kosovo saknar den livslånga eftervården som han behöver samtidigt som Migrationsverket har gjort bedömningen att han har rätt till vård i Serbien.

Igår 19:56
Läs mer om Utvisningen av Altin Vitia
Nya versionen av Lejonkungen

Tekniken ger wow-känsla i nya Lejonkungen

Scenerna och replikerna i den nya versionen av ”Lejonkungen” skiljer sig inte mycket från originalet konstaterar flera av de recensenter som sett filmen. Första halvtimmen är lika känslomässigt stark som originalet, menar Aftonbladets Jan-Olov Andersson.

Han, liksom TT:s Kristofer Viita menar att datoranimeringarna ger filmen mer allvar än den tecknade versionen. Caroline Hainer, SVT, instämmer:

”CGI-tekniken bjuder förstås på en wow-känsla, djuren och den afrikanska naturen misstas lätt för scener ur ett naturprogram. Det är häpnadsväckande att se minsta lilla pälsstrå röra sig naturtroget”, skriver hon.

Caryn James på BBC tycker filmen är roligare än originalet och att de kritiker som dömt ut den på förhand behöver en dos hakuna matata.

1 tim
null / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Publiksuccé i Kina – går om Aladdin och Dumbo

Filmbolaget Disney vars nyversion av ”Lejonkungen” nu går att se på svenska biografer dominerar den amerikanska filmmarknaden just nu. En av tre sålda biobiljetter i USA är till en Disneyfilm och företaget har hittills i år dragit in 18 miljarder svenska kronor i biografintäkter, rapporterar Kulturnytt i P1.

Även i Kina gör ”Lejonkungen” succé hos publiken, där filmen spelat in 54 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär en halv miljard svenska kronor, och därmed är framgångsrikare än nyversionerna av ”Aladdin” och ”Dumbo”.

1 tim
Läs mer om Nya versionen av Lejonkungen