Hem

Här är höjdpunkterna från techåret 2014

Techåret 2014 blev allt annat än ett mellanår. Det rivstartade med en uppsjö mångmiljardaffärer och fortsatte sedan med allt från en ny Microsoft-vd till en indragen spelsuccé, nya iPhone-modeller och nedsläckningen av The Pirate Bay. Men var det någonting vi särskilt kommer att minnas techåret 2014 för så är det sannolikt alla hackerattacker, läckor och säkerhetsbrister. Här är Omnis höjdpunkter från techåret som gick.

De stora uppköpens år

(Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYR N)

IT-jättarnas ambitioner att vara relevanta oavsett vad framtiden har i sitt sköte gav upphov till en sällan skådad uppköpsfest 2014. Google markerade att man tror på sakernas internet med ett köp av termostattillverkaren Nest. Facebook mutade in ett stort revir i det tufft konkurrensutsatta segmentet meddelandetjänster genom sitt förvärv av Whatsapp. Men man nöjde sig inte med det, utan placerade även en rejäl slant i VR-teknik genom ett köp av Oculus. Apple flyttade fram sina positioner på musikens område med ett köp av Beats och Microsoft lade vantarna på svenska Mojang och spelsuccén Minecraft. I ett köp med mer klassiskt affärsmässiga motiv förvärvade kinesiska Lenovo Googles mobilverksamhet Motorola Mobility.

Hackerattackernas och läckornas år

Redan 2013 hävdade IT-experterna att 2014 var året då säkerhet skulle hamna i fokus. Snacka om att de fick rätt. 2014 har varit besudlat av hackerattacker och IT-läckor. 70 miljoner kunders kreditkortsuppgifter hamnade i orätta händer när butikskedjan Targets betalsystem utsattes för intrång. Home Depot gick samma öde till mötes när 56 miljoner kunders uppgifter läckte. Apples molntjänst iCloud råkade ut för ett intrång där bland annat kändisars nakenbilder läckte ut. Storbanken JP Morgan Chase läckte data, en stor Snapchatläcka skakade europeiska användare och som kronan på verket upptäcktes den mycket allvarliga sårbarheten Heartbleed i mjukvaran SSL och vi fick alla byta lösenord på allt. I samma ögonblick som vi stod redo att summera ett redan bedrövligt säkerhetsår kom Sony Pictures-hacket.

Satya Nadella blev Microsofts nya vd

(HO / MICROSOFT)

Både Fords vd Alan Mulally och Ericssons vd Hans Vestberg fanns med i förhandstipsen när det handlade om att hitta en kandidat till vd-posten på Microsoft efter Steve Ballmers avgång. Processen drog ut på tiden rejält och när det i början av februari till slut stod klart vem som skulle axla ansvaret för IT-jätten så visade det sig att Microsoft valt att göra en intern rekrytering i form av den 46-årige Satya Nadella. Microsoftveteranen Nadella – med mer än 20 år hos företaget på sitt cv – var vid tillfället ansvarig för Microsofts molntjänster.

Den märkliga historien om Flappy Bird

iOS-spelet Flappy Bird släpptes redan 2013 men fick sitt genombrott först i början av 2014 till följd av rykten om hur ohyggligt svårt och vanebildande det var. I slutet av januari var Flappy Bird det mest nedladdade spelet i Apples appbutik och drog in motsvarande 350 000 kronor om dagen. Då drog den vietnamesiske utvecklaren Dong Nguyen plötsligt in spelet och tweetade ”Jag orkar inte mer”. Nguyen hävdade långt senare i en intervju att han inte gillade att folk blivit så besatta av spelet. I kölvattnet av appens försvinnande trissades begagnatpriserna på iPhone-enheter med spelet upp till rent absurda nivåer.

Mozillas vd-skandal

(Darcy Padilla / TT / NTB Scanpix)

Mozillas nytillträdde vd Brendan Eich fick lämna sitt uppdrag efter bara nio dagar på posten. Eich, som gjort sig ett namn i IT-världen efter att ha skapat programmeringsspråket Javascript, hade stora planer på att förbättra Mozillas operativsystem Firefox OS. Men av de planerna hann det inte bli mycket, då det avslöjades att Eich donerat pengar till en kampanj för att förbjuda samkönade äktenskap i Kalifornien. Eich slog till en början ifrån sig kritiken men pallade så småningom inte trycket och valde att lämna sitt uppdrag.

Apple vs Samsung – igen

Det var andra gången på tre år som ärkerivalerna Apple och Samsung drabbade samman i en patentstrid. Rätten fann till slut att Samsung hade inkräktat på en rad Applepatent, om än långt ifrån så många som Apple ville hävda. Senast det begav sig fick Samsung böta motsvarande 7,7 miljarder kronor. Riktigt så illa slutade det inte den här gången för Samsung, men bötesbeloppet landade ändå på motsvarande drygt 920 miljoner kronor.

Smartphoneförlorarna: Samsung och Amazon

(Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN)

Man kan förlora på många sätt. Samsung förlorade sin dominanta ställning i smartphonesegmentet under 2014 trots släppet av sitt nya flaggskepp Galaxy S5. Telefonen hade fina specifikationer men sålde långt ifrån så bra som väntat. Dessutom utmanades man av asiatiska budgetmärken och så småningom även av Apples iPhone 6.
Amazon förlorade på ett helt annat sätt, nämligen genom att köra rakt in i väggen med sin första smartphone någonsin Firephone. Telefonen som kunde följa användarnas huvudrörelser och som kunde identifiera föremål via kameran blev en total flopp och reas nu ut i USA för sju kronor på kontrakt.

2 x Facebookskandal

(ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN)

I juni uppdagades att Facebook hade använt 700 000 användare som försökskaniner i ett experiment med manipulerade nyhetsflöden. Syftet var att se hur användarna reagerade för att kunna leverera en bättre tjänst. Att Facebook ertappades med att ha lagt till ”forskning” som ett av de områden man godkänner i användarvillkoren i efterhand gjorde inte saken bättre. Facebooks Sheryl Sandberg gick ut och bad om ursäkt. Men redan i oktober var man i blåsväder igen. Detta efter att Facebook stängt ned konton tillhörande dragartister för att de använde artistnamn. Facebook gav till slut med sig, men i processen hade ett alternativt nätverk med en mer generös namnpolicy lyckats göra väsen av sig, nämligen Ello.

iPhone 6 tog världen med storm

2014 var ett mycket intensivt Apple-år. Efter att ha presenterat de nya operativsystemen iOS8 och OS X Yosemite i juni var det till hösten dags för ett av vår samtids kanske mest haussade produktsläpp någonsin: iPhone 6. I någon mån ett antiklimax då förhandsryktena visade sig stämma exakt. Men de nya telefonmodellerna var uppenbarligen vad marknaden ville ha, för efter bara ett dygn hade fyra miljoner förbeställningar trillat in och Apple gick mot det som skulle bli tidernas rekordkvartal. Smartklockan Apple Watch – som släpps först nästa år – togs emot mer splittrat. Tidiga rapporter om att iPhone 6 böjde sig i användarnas fickor resulterade i det oproportionerligt uppmärksammade fenomenetet ”bendgate” som sedan skulle följas av både ”dyegate” och ”hairgate”.

Windows 9 blev Windows 10

(Uncredited / TT / NTB Scanpix)

Efter floppen med Windows 8 var förväntningarna på Windows 9 blandade när det var dags för presentation i oktober, men sannolikt var det ingen som hade väntat sig det som till sist presenterades: en hybrid av det bästa från Windows 7 och det som var bra med Windows 8, döpt till Windows 10. Operativsystemet skulle dessutom fungera på alla plattformar, från mobiltelefoner till surfplattor och datorer, meddelade Microsoft. Windows 10 släpps inte förrän nästa år, men många menar att Satya Nadella med Windows 10 redan visat att han kan styra Microsoft i rätt riktning.

HP delas upp i två delar

(Paul Sakuma / AP)

Redan 2011 var IT-jätten HP på väg att delas upp i två bolag. Den gången var det dåvarande vd:n Leo Apotheker som låg bakom planerna. Men hans efterträdare Meg Whitman ville annorlunda och menade att pc-enheten och resten av bolaget skulle vara starkare tillsammans, så av de planerna blev det inget. Därför kom det som något av en skräll när Whitman i oktober meddelade att man nu ändå skulle dela HP i två delar: en för pc och skrivare, och en med inriktning på storföretagstjänster. Whitman sa i ett uttalande att delningen av bolagen var en del i arbetet med att vända trenden för det ekonomiskt tyngda HP.

The Pirate Bay släcktes ned

Pirat- och fildelningsvärlden är inte tillnärmelsevis lika het som den var för bara några år sedan och enligt många – däribland The Pirate Bays egen medgrundare Peter Sunde – har The Pirate Bay redan spelat ut sin roll. Lagliga och olagliga streamingtjänster har i stället flyttat in i rampljuset. Men att sajten stängdes ned efter en razzia av den svenska polisen var trots allt en historisk händelse som fick genomslag i världsmedia omedelbart. Torrentsajten Isohunt hade kopierat hela The Pirate Bays databas och återupplivade på sätt och vis sajten på domänen oldpiratebay.org.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen