Hem
Desserten (Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Här är Nobelmenyn: ”Ska likna kebab i smaken”

Årets huvudrätt är glödbakad svensk kalvytterfilé svept i en färs av murklor och svart trumpetsvamp. Tankarna ska föras till smaken av kebab, säger Sayan Isaksson, som till vardags driver den prisbelönta restaurangen Esperanto i Stockholm.
– Ledorden är elegans och att allt ska tillagas med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp, säger Isaksson till SVT.

Nobelmenyn 2015

● Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjröm.
● Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.
● Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

Vegetariskt alternativ:
● Variation på blomkål och tryffel med brynt smör
● Kikärtsdolme med toppmurkla och trattkantareller, potatispithivier och rödbetssås.

Läs mer om Nobelpriset

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen