Här är Nobelmenyn: ”Ska likna kebab i smaken”
Årets huvudrätt är glödbakad svensk kalvytterfilé svept i en färs av murklor och svart trumpetsvamp. Tankarna ska föras till smaken av kebab, säger Sayan Isaksson, som till vardags driver den prisbelönta restaurangen Esperanto i Stockholm.
– Ledorden är elegans och att allt ska tillagas med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp, säger Isaksson till SVT.
Nobelmenyn 2015
● Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjröm.
● Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.
● Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.
Vegetariskt alternativ:
● Variation på blomkål och tryffel med brynt smör
● Kikärtsdolme med toppmurkla och trattkantareller, potatispithivier och rödbetssås.