Det var stort pådrag när fyren Rubjerg Knude flyttades inåt land. TT Nyhetsbyrån
Resa

Här flyttas 700 ton fyr – på rullskridskor

Resa Den värdefulla turistattraktionen Rubjerg Knude på norra Jylland har varit farligt nära att rasa ner i havet. Nu har den 23 meter höga och 720 ton tunga fyren flyttats cirka 80 meter inåt land – på rullskridskor, rapporterar Lonely Planet.

När fyren invigdes år 1900 låg den 200 meter från vattnet. I oktober 2019 återstod bara ett fåtal meter. Havet har sakta men säkert ätit upp den sandiga kusten och utan flytten skulle fyren ha fallit ner i havet före 2023, enligt SVT.

Att få upp byggnaden på rullskridskor och transportera den inåt land tog bara 4,5 timmar, dubbelt så snabbt som väntat. Nu hoppas Hjørrings kommun, där fyren ligger, att det dröjer 40 år till nästa flytt, skriver danska TV2.

Det var stort pådrag när fyren Rubjerg Knude flyttades inåt land. TT Nyhetsbyrån

”Jag kan lika gärna säga som det är: Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr”, säger murarmästare Kjeld Pedersen till danska TV2.

Det var stort pådrag när fyren Rubjerg Knude flyttades inåt land. TT Nyhetsbyrån

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset