Hem
Tellström, djupfryst Hawaiipizza (TT)

Hatad pizza fyller 60 år: ”Lär dessvärre överleva”

Hawaii, med kombinationen skinka och ananas, var den tredje mest populära pizzan i Sverige under 2021, enligt statistik som Aftonbladet tagit del av. I ett långt reportage skildrar GP hur frukten för 60 år sedan plötsligt blev en pizzaingrediens.

Restaurangägaren Sam Panopoulus i Ontario i Kanada lagade 1962 en pizza med mozzarella och tomatsås. Han fick ögonen på en burk konserverad ananas och genom ett plötsligt infall spred han ut innehållet på pizzan.

– Vi lade bara på det, bara för skojs skull, för att se hur det smakade, har han förklarat för BBC.

Sedan dess har rätten spridit sig över världen, men även invändningarna mot den. Facebookgrupper propagerar för att råvaran ska hållas undan pizzor och en isländsk president har skämtsamt öppnat för att förbjuda den.

Matforskaren Richard Tellström ger i GP prognosen att rätten ”dessvärre” kommer att överleva.

– Jag har ju lite svårt för frukt i mat. Banan på pizza, ananas på pizza och liknande. Det är något som gör att kroppen reagerar, säger han till tidningen.

bakgrund
 
Hawaiipizza
Wikipedia (en)
Hawaiian pizza is a type of pizza originating in Canada, and is traditionally topped with pineapple and either ham or bacon.
bakgrund
 
Sam Panopoulos – mannen bakom Hawaiipizzan
Wikipedia (en)
Sotirios "Sam" Panopoulos (Greek: Σωτήριος Πανόπουλος; 20 August 1934 – 8 June 2017) was a Greek-born Canadian cook and businessman, credited as the inventor of Hawaiian pizza.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen