Hem
Pendlingen och kontorets uppvärmning – två aspekter som kan förändras när fler människor börjar jobba hemifrån. (Shutterstock)

Hemmajobb skulle bli grönt – men är det precis tvärtom?

Företag som tillåter distansarbete gör klimatet en stor tjänst eftersom de anställda inte behöver ta bilen till jobbet. Den tesen hade många i början av pandemin. Men frågan är om den verkligen stämmer, skriver The Guardian.

– Det var inte typiskt distansarbete. Det var distansarbete under covid, säger Stacy Kauk, hållbarhetsansvarig på företaget Shopify, som minskade utsläppen under pandemin.

Nu ebbar pandemin ut, men många företag tillåter fortfarande distans- eller hybridarbete. Vad innebär det för utsläppen?

Frågan
är ytterst komplex. Att människor stannar hemma kan på ytan framstå som en lätt klimatvinst, men både The Guardian och Harvard Business Review lyfter flera faktorer som kan tyda på motsatsen.

• Energifrågan. Hur mycket energi går åt i de anställdas hem när alla kör sina luftkonditioneringar på full blås? Används ren energi? Dessutom värms kontoret upp som vanligt för kollegorna på plats. En studie i juni varnade för att den kombinationen kan utgöra ett ”värsta tänkbara scenario” för klimatet.

• Bilresorna. Pendlingen till arbetsplatsen försvinner visserligen, men allt mer tyder på att antalet korta resor orelaterade till jobbet i stället ökar. En undersökning med distansarbetare i Kalifornien visade exempelvis att antalet resor ökade med 26 procent.

• Stormöten. Företag som har sina anställda utspridda över världen kommer sannolikt att vilja samla alla vid något tillfälle. I Stockholm? London? New York? Klimatpåverkan från en enskild flygresa kan överskrida utsläppen från en långvarig pendling, enligt The Guardians uträkning.

• Återvinningen. Människor som jobbar hemma har sannolikt fler elektriska prylar i hemmen, och just det elektroniska avfallet sorteras ofta fel. Det avfallet bedöms öka rejält när fler jobbar hemifrån, vilket skulle kunna få negativ klimatpåverkan.

Taylor Francis, medarbetare på företaget Watershed som hjälper företag att minska sina utsläpp, beskriver ändå återgången efter pandemin som en unik möjlighet.

– Företag kan omdefiniera sina arbetsmetoder och göra det med ett öga på koldioxiden. Men det är mer komplicerat än vid första anblick.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen