Henrik Vinge. Arkivbild. Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

Henrik Vinge: ”Vi ska bygga om laget inför valet 2022”

SD-toppen Henrik Vinge tar över posten som vice partiledare för att Sverigedemokraterna ska möblera om inför valet 2022, säger han till Expressen.

– Man har sett över hur vi ska bygga laget inför valet 2022, säger han.

Vinge, som är utbildad jurist, började som pressekreterare i partiet och har sedan klättrat uppåt. 2018 blev han integrationspolitiska talesperson och i mars i år tog han över som SD:s gruppledare i riksdagen efter Mattias Karlsson.

Beslutet att utse Vinge kommer att fattas på SD:s landsdagar i slutet av november. Han tar över posten efter Julia Kronlid.

Läs mer

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervju säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

1 tim
Rossana Dinamarca. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Dinamarca har en poäng om V och SD

Statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att Rossana Dinamarca har en poäng i det hon framfört på Aftonbladet Debatt under fredagen. På Twitter skriver Hinnfors att Dinamarca har rätt i att det kommer bli svårt för Vänsterpartiet framöver att påpeka att andra partier fått igenom sin politik med hjälp av SD.

”Huruvida sen M/KD gjort upp med V för att sen kunna legitimera liknande med SD väldigt svårt avgöra. Men kan förstås få den konsekvensen”, skriver Hinnfors.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att det blir ”lurigt” för Dinamarca att få stöd för sin linje internt.

”Hade V vägrat släppa fram Löfven utan V-samarbete hade det ju också skett med stöd av högern och SD”, skriver han på Twitter.

Igår 21:59
Läs mer om Kommunernas intäkter
Carrie Lam. TT
Coronavirusets spridning

Hongkong utlyser nödläge efter virusutbrottet i Kina

Hongkong har nu utlyst nödläge efter att coronaviruset snabbt sprider sig, meddelare ledaren Carrie Lam under en presskonferens. South China Morning Post skriver att det innebär skolor håller stängt och att Hong Kong Marathon ställs in.

I Kina har antalet dödsoffer stigit till minst 42 personer. Enligt Lam kommer det att införas noggranna hälsokontroller vid samtliga gränsövergångar till Hongkong.

2 tim
Invånare i Wuhan.  CHARLY TRIBALLEAU / AFP
undefined

Tredje fall har bekräftats i Frankrike – samtidigt isoleras allt fler kineser

Tre människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppger franska myndigheter.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien. Samtliga smittade har varit i Kina och två av dem uppges tillhöra samma familj. Patienterna har isolerats på sjukhus.

Samtidigt stiger dödssiffran i Kina. Minst 42 personer har dött och nu omfattas totalt 56 miljoner kineser efter att reseförbudet utökats i smittocentrumet Hubei-provinsen.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Helg Intervjuer
Robinson och Assange. Arkiv från 2011. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Försvarar Assange: ”Har sett vad han tvingats utstå”

I ett decennium har människorättsjuristen Jennifer Robinson haft en ledande roll i Julian Assanges juristteam. I februari kommer hon att företräda Wikileaksgrundaren i utlämningsprocessen. USA har begärt att få Assange utlämnad från Storbritannien.

I en stor intervju med Elle berättar Jennifer Robinson om sina erfarenheter som Assanges advokat.

– Jag har sett hela spektrat av den behandling han tvingats utstå. Det har fått mig att ifrågasätta rättstatliga principer, säger hon bland annat.

Läs hela intervjun via länken nedan.

23 min
Arkivbild. Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Offentliggör dagboken som kunde kostat henne livet

Sheindi Miller-Ehrenwald, 90, förde en hemlig dagbok över sina upplevelser i förintelselägret Auschwitz, dit hon skickades som 14-åring.

I en intervju med tyska Bild väljer hon nu för första gången att dela med sig av dagboksanteckningarna, totalt 54 sidor, som skulle kunna ha kostat henne livet om den hade upptäckts.

– Jag funderar på hur jag kunde skriva allt det här. Egentligen var det inte möjligt. Det var så farligt där. Ändå skrev jag, säger hon till Bild.

4 tim
Den amerikanska sångerskan Lizzo utnämndes till ”Entertainer of the year” av AP. Brent N. Clarke / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lizzo om märkliga vägen till toppen: ”Före sin tid”

Lizzo har flest nomineringar inför årets Grammygala och slog igenom stort förra året med sitt tredje album. I en lång intervju med Rolling Stone berättar hon om den märkliga vägen till toppen. När den två år gamla låten ”Truth Hurts” förekom i Netflix-filmen ”Someone great”, samtidigt som hon trendade på Instagram med ett klipp där hon spelade flöjt, var superstjärnan ett faktum.

Lizzo säger till tidningen att hon visste att ”Truth hurts” var före sin tid redan när hon skrev den. Hon berättar också att hennes breda musik och budskap om att älska sig själv har varit lätt för människor att håna:

– Min musik är till för alla. Folk får helt enkelt vänja sig vid mig.

4 tim
Läs mer om Helg
Arkivbild från sprängning i Malmö Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Expert: Sprängmedel från byggen i kriminella bomber

Det finns stora brister i samhällets kontroller av explosiva ämnen, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.

– Om du har en byggarbetsplats och ska använda tio kilo sprängmedel, vem kan kontrollera om du bara använde nio och sålde det tionde kilot? säger Malmös polismästare.

Polisen gör bedömningen att det till stor del är civilt sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser som används i bomberna.

– Vi ser en tendens att man använder sig av kommersiella sprängmedel mycket mer nu än tidigare.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polis: Lättare att köpa sex i små kommuner

I små kommuner med få närvarande poliser är det lättare för prostituerade att sälja sex, konstaterar Robert Mörk, kommunpolis i Herrljunga, för P4 Sjuhärad.

– Vi har många som arbetar mer med de här frågorna och de sitter ju på regionnivå hos oss och de jobbar mest i storstaden, säger han till radion.

I den regionala tidningen Knallebladet berättar en anonym kvinna om att hon säljer sex i Herrljunga:

– Ute på landet finns det inga poliser som det finns i storstäderna som jobbar med att motverka sexköp och då söker sig många män hit för att det är säkrare, säger hon till tidningen.

3 tim
Inrikesminister Mikael Damberg och polisutbildningens lokaler på Södertörns högskola i Stockholm.  TT
undefined

Polisutbildning görs om – civila ska ut på praktik

Utbildningen för civila poliser görs om och kommer i framtiden att innefatta sex månaders obligatorisk aspiranttjänstgöring, rapporterar SR Ekot. Enligt inrikesminister Mikael Damberg innebär detta omkring 100 nya poliser varje år.

– Det är ett viktigt komplement. De som polisen vill utbilda på det här sättet är ju antingen experter i vissa funktioner, eller att man vill ha en viss kompetens till en funktion i polismyndigheten, så det här är bra, säger Damberg till radion.

Beslutet, som börjar gälla den 25 februari, betyder i praktiken att alla civilanställda som genomgår en polisutbildning måste gå igenom den sex månader långa praktiken inom polisutbildningen.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Sökarbetet i Elazig. SERTAC KAYAR / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Dödssiffran stiger – 30 saknas efter jordbävningen

Minst 20 personer har dött efter den kraftiga jordbävningen i områdena Elazig och Malatya i östra Turkiet, bekräftar landets hälsominister Fahrettin Koca för lokala medier. Drygt 900 personer är skadade efter skalvet som även kändes i delar av Syrien och Irak.

Fortfarande pågår ett omfattande sökarbete i de raserade områdena och turkiska myndigheter uppskattar att 30 personer saknas, rapporterar Reuters.

6 tim
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Fler hus har rasat samman efter skalvet. DHA / Demiroren News Agency (DHA)
undefined

”Det var väldigt läskigt, möblerna föll över oss”

47-åriga Melahat Can bor i den turkiska staden Elazig och drabbades av den kraftiga jordbävningen på fredagen.

– Det var väldigt läskigt, möblerna började falla över oss, så vi rusade ut, berättar hon för AFP.

Hon och hennes familj kommer nu att bo på en gård ute på landet de kommande dagarna, i väntan på att de kan återvända hem.

Andra människor vittnar om hur det kraftiga skalvet fick flera byggnader att rasa samman. Enligt landets inrikesminister har sex personer bekräftats döda efter skalvet.

Igår 20:52
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund