Lau Siu-Lai. Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Hongkong

Hongkong-aktivist förbjuds ställa upp i valet

Aktivisten och den tidigare parlamentsledamoten i Hongkong Lau Siu-Lai har förbjudits att ställa upp i de regionala valen i november, skriver flera medier.

Lau tvingades bort från parlamentet i den semiautonoma staden för två år sedan efter att ha vägrat svära en trohetsed till den kinesiska centralmakten, skriver TT.

Tidigare har partiet Hong Kong National Party förbjudits eftersom man driver linjen att Hongkong ska bli självständigt.

Toppnyheter

POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Expert: Att inte låta henne komma hem kan gynna IS

Storbritannien bör låta 19-åriga Shamima Begum komma tillbaka till landet. Det säger Hanif Qadir, expert vid brittiska Prevent som arbetar mot extremism, till The Guardian.

Begum lämnade Storbritannien som 15-åring för att ansluta till terrorgruppen IS. Nu har hon flytt till ett flyktingläger i östra Syrien och uttryckt en önskan om att återvända. Den brittiske inrikesministern Sajid Javid sa under fredagen att han ”inte skulle tveka” att låta Begum stanna kvar i Syrien. Ett uttalande som Qadir menar kan gynna terroristernas sak.

– Javid ger bränsle åt IS narrativ och ger vind i seglen till andra extremister. Om vi fortsätter på den banan kommer vi att så ett frö som de kan skörda och använda emot oss, säger han till The Guardian.

1 tim
Shamina Begum i mitten. TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Gravid brittisk IS-flicka har ”flytt kalifatet” – vill hem

En gravid tonåring som vill hem till Storbritannien efter att ha anslutit sig till IS i Syrien vållar politisk debatt, skriver AFP. Shamima Begum och hennes två vänner hamnade på löpsedlarna redan när de rymde hemifrån 2015 för att gå med i terrorgruppen.

Nu har 19-åringen tagit sig till ett flyktingläger i östra Syrien. Hon har redan fått barn två gånger men båda har dött. Nu är hon gravid för tredje gången, enligt tidningen The Times som lokaliserade henne.

– Jag flydde från kalifatet. Nu vill jag bara komma hem till Storbritannien, säger Shamima Begum till Times.

Alex Younger, chef för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, säger att tonåringen har rätt att komma hem men att hon kan förvänta sig åtal. Han säger också att all erfarenhet pekar på att personer som sökt sig till liknande sammanhang utvecklar kunskaper som kan göra dem mycket farliga för samhället.

Idag 11:36
Övervakningsbilder från 2015 visade när 15-åringen och hennes vänner lämnade landet.
Kampen mot IS

Brittiske justitieministern: Kan inte göra folk statslösa

Storbritannien kanske inte kan stoppa 19-åringen Shamima Begum från att komma hem efter att hon enligt egen utsago har flytt från IS.

Tonåringen rymde hemifrån för att ansluta sig till IS 2015 och nu befinner hon sig i ett flyktingläger i Syrien. Enligt The Guardian är hennes familj beredd att ta till rättsliga åtgärder mot den brittiska staten om den skulle försöka hindra hennes hemresa.

Storbritanniens justitieminister David Gauke säger till Sky News att den högsta prioriteten är att garantera det brittiska folkets säkerhet, men tillägger: ”Vi kan inte göra folk statslösa”.

Inrikesministern Sajid Javid har tidigare sagt att han inte kommer att tveka inför att stoppa Begum från att återvända.

Idag 11:50
Läs mer om Kampen mot IS
Jon Henrik Fjällgren uppträder med bidraget ”Norrsken”. Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

”Vinnarna bevisar att folket vill ha show och inte djup”

Kvällens deltävling i Melodifestivalen blev beviset på att publiken vill ha show och inte djup, skriver DN:s krönikör Niklas Wahllöf.

Beviset menar han är att ”Jon Henrik Fjällgrens vildmarksromantiska bredbenta ’Jägarna’-framträdande” och ”Lina Hedlunds hjärndöda rätt perfekta maximalschlager” gick vidare till final.

Kulturnyheternas nöjeskrönikör Rebecca Haimi tycker inte att kvällen bidrog med någon historia – torts att tävlingen var Mellons hundrade program. Däremot är det härligt att schlagern lever med Lina Hedlund och att Omar Rudberg är en popstjärna, skriver hon.

”Och att Jon Henrik Fjällgren är det folkkäraste vi har här i landet efter prinsessan Estelle och Mia Skäringer”.

Även Expressens krönikör Maria Brander kritiserar Fjällgrens bidrag ”Norrsken” för att vara en efterapande version av Avicii. Som dessutom, skriver Brander, framförs med så mycket scenografi som jojk, fladdrande dansare och en magisk ren vilket gör det ”praktiskt omöjligt att fokusera på låten”.

18 min
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Veteran och discodrottning vidare direkt till Mellofinal

Melloveteranen och storfavoriten Jon Henrik Fjällgren går direkt till final med låten ”Norrsken” som tog publiken upp på en fjälltopp med sprakande norrsken.

– Tack till alla som röstat på mig, jag älskar er! sa han direkt efter beskedet.

Samtidigt gör den tidigare Alcazar-medlemmen Lina Hedlund succé som soloartist med sin schlagerdänga ”Victorious” och även hon röstas direkt till final.

Martin Stenmarcks låt om psykisk ohälsa ”Låt skiten brinna” samt Talangartisten Rebecka Karlssons ”Who I am” får tävla i andra chansen medan The lovers of Valdaro, Omar Rudberg och Dolly Style får lämna tävlingen.

2 tim
Lina Hedlund. Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Finalisten chockad efter skrällen: Tror jag drömmer

Discodrottningen Lina Hedlunds succé som soloartist i Melodifestivalen blev en chock – inte minst för henne själv. Hon var nämligen helt säker på att Dolly Style, som åkte ur deltävlingen, skulle ta sig till final på hennes bekostnad.

– Jag tror fortfarande att jag drömmer. Tusen tusen tack tack till alla som har röstat jag är så lycklig och överväldigad och tacksam, säger hon till SVT.

Även förhandstippade Jon Henrik Fjällgren tog sig vidare direkt till final.

1 tim
Läs mer om Melodifestivalen
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

SMHI: I eftermiddag går Julia från storm till orkan

SMHI räknar med orkanvindar i norra Sverige under eftermiddagen, vilket inträffar när vindarna når 33 meter i sekunden.

– Det är snart på gång, jag skulle tro inom någon timme, säger SMHI-meteorologen Charlotta Eriksson till TT vid 14-tiden på lördagen.

Under natten och förmiddagen har vindarna varit starka, framför allt i fjälltrakterna. Stekenjokk har till exempel haft vindar på 32,7 meter per sekund, enligt Eriksson.

Senare i kväll och under natten mot söndagen kommer lågtrycket, som har fått namnet Julia, att avta.

Idag 13:54
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Vårväder i Stockholm – då får vi veta om våren är här

Stockholm har fått smaka på riktigt vårväder på lördagen, men om våren rent meteorologiskt är här får vi reda på först om en vecka, skriver Mitt i.

Meteorologisk vår innebär att dygnets medeltemperater ligger över noll grader, sju dygn i följd.

– Blir det så att värmen håller i sig en vecka så sätter man vårens inträde på det första varma dygnet – vilket då blir nu under fredagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till tidningen.

Idag 15:10
Läs mer om Vintervädret
Bitte Hammargren. Arkivbild. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

”IS är inte utplånade – de kommer omgruppera sig”

IS har förlorat allt sitt territorium men terrorgruppen är inte utplånad. Det säger Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Ideologin finns kvar, och kunskapen och stridsvanan. De omgrupperar sig, rakar av sig skäggen, gömmer vapnen och går in i sovande celler, säger hon till TT.

Aron Lund, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, jämför IS med al-Qaida efter USA:s invasion av Afghanistan 2001.

– Organisationen försvinner inte för det. I Afghanistan lyckades USA-ledda styrkor erövra hela landet efter 2001, ändå låg al-Qaida under ytan och bubblade, säger han.

4 tim
Baghouz. FADEL SENNA / AFP
Syrienkriget

IS ”kalifat” har krympt till 0,5 kvadratkilometer

IS självutnämnda kalifat är på väg att falla. Terrorgruppen, som för bara några år sedan kontrollerade 88 000 kvadratkilometer i Syrien och Irak, är kraftigt decimerad. IS kontrollerar nu ett område som är mindre än 500 000 kvadratmeter, det vill säga 0,5 kvadratkilometer.

Tidigare i dag kom uppgifter från oppositionella SOHR om att de sista IS-anhängarna gett upp, något som ännu inte bekräftats. Enligt SDF är det dock bara en tidsfråga.

– Vi rör oss försiktigt framåt för tusentals civila är fortfarande i fångenskap, säger ett SDF-befäl till CNN.

6 tim
Barn och kvinnor evakueras från Baghouz. FADEL SENNA / AFP
Syrienkriget

SOHR: IS har gett upp i ”den sista striden” i Syrien

USA-stödda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, har tagit kontroll över vad som har beskrivits som det sista IS-kontrollerade området i Syrien, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet enligt Reuters.

Med hjälp av amerikanska flyganfall har kurdiska SDF stridit mot terrorgruppen i det lilla samhället Baghouz öster om Eufrat, nära den irakiska gränsen. Några hundra kvarvarande IS-anhängare, många av dem utländska, ska ha gett upp.

Nyhetsbyrån skriver att man inte har kunnat bekräfta uppgifterna. Bedömare har också pekat på att terrorgruppen håller en skärva av territorium längre västerut.

Idag 09:08
Läs mer om Syrienkriget
Valet 2018 Överenskommelsen
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Annie Lööf (C). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Lööfs press på M och KD: Vill samla Alliansen igen

C-ledaren Annie Lööf vill samla Alliansen till nästa val, säger hon till Aftonbladet. Nu står Moderaterna och Kristdemokraterna inför ett ”vägval”, enligt Lööf.

– Det ligger ett tryck hos M och KD nu, om vilket vägval de ska göra framåt. Om de vill ha goda samtal med C och L, eller om de väljer en annan väg, säger hon till tidningen.

Alliansparterna har under de senaste veckorna inte pratat politik med varandra, men Lööf hoppas att samtalen ska komma igång.

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé rasar mot Lööfs utspel och kallar det ”på gränsen till skamlöst”.

”Nu krävs att M inför nästa val måste acceptera att ge S veto mot borgerlig regering. Vad sägs om att stå upp för en borgerlig regering i stället?” twittrar han.

5 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M och KD tillbakavisar: ”Han verkar spinna fritt”

M och KD tillbakavisar SD-ledaren Jimmie Åkessons påstående om att partierna har ett formellt samarbete och att partierna ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter, skriver TT.

– Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på i den här artikeln och han ger heller inget exempel på det, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab.

Även M är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Partiets gruppledare Tobias Billström kallar i en skriftlig kommentar påståendet för ”grundlöst”.

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar.”

Igår 21:03
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Jimmie Åkesson (KD). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Åkesson: Samarbetar formellt med KD och M

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att partiet har inlett informella och formella samarbeten med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det säger han i en intervju med Expressen.

– Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem, säger han till tidningen och fortsätter:

– När M och KD inte längre känner att man har C och L att vända sig till så är det naturligt för dem att vända sig till oss i stället.

Partiledaren säger också att det hänt att M och KD dessutom ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter.

Igår 18:41
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund