Illustrationsbild.  THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Huawei får fortsätta handla med USA – i 90 dagar

Huawei beviljas förlängt uppskov i 90 dagar framåt, så att bolaget kan fortsätta handla med amerikanska företag. Det uppgav handelsminister Wilbur Ross i en intervju med Fox News på måndagen, skriver Bloomberg.

Det innebär att den kinesiska techjätten också får fortsätta att rulla ut uppdateringar för Google-mjukvaran Android, som används i bolagets smarttelefoner.

Reuters källor gjorde redan under helgen gällande att Huaweis dispens skulle förlängas. Tiden skulle annars ha löpt ut på måndagen.

Läs tidigare

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Verklig nedgång av sjukdomsfall i Kina

Kinas långtgående åtgärder för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset har gett resultat. Den rapporterade nedgången av nya fall av covid-19 är verklig, skriver världshälsoorganisationen WHO:s team på plats i landet i en färsk rapport.

De officiella och sjunkande kinesiska insjukningssiffrorna tas av många med en nypa salt, men teamet skriver att flera andra källor stödjer slutsatsen att det skett skarp nedgång i nya fall.

”En stor del av den globala gemenskapen är inte redo, varken mentalt eller fysiskt, att implementera de åtgärder som använts för att hindra covid-19 i Kina”, står det i rapporten.

11 min
undefined

Bilsalongen i Genève ställs in till följd av förbud

2020 års upplaga av den årligen återkommande bilsalongen i Genève är det senaste stora evenemang som ställs in till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Att man väljer att ställa in mässan är resultatet av att den schweiziska regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 1 000 personer på grund av smittorisken. Det var den 90:e upplagan av bilsalongen som skulle ha invigts den kommande veckan.

För en tid sedan kom beskedet att årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress ställs in till följd av avhopp med hänvisning till coronavirusets spridning. Och sent igår kom Facebook med beskedet att man ställer in årets utvecklarkonferens F8 av samma anledning.

10 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Stefan Löfven/Infektionsklinik i Kalmar. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Löfven om virusutbrottet: Krishanteringsråd kallas in

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att regeringskansliets krishanteringsråd kallats in på måndag in ”för att informera sig om hur myndigheter krishanterar och samverkar med anledning av coronavirusets spridning”.

Han säger att regeringen har hög beredskap:

– Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att drygt 500 svenskar hittills har testats för smittan.

2 tim
Arkivbild/Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. TT
undefined

Virussmittad man reste med tåget till Göteborg

Mannen som smittats av nya coronaviruset under en resa i norra Italien reste med tåg mellan Stockholm och Göteborg efter att han återvänt med flyg till Sverige, skriver GP. Han bedöms då ha varit smittsam.

Nu kartlägger smittskyddsläkare mannens rörelser på tåget och vilka han kan ha exponerat för smittan.

– Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

4 tim
Illustrationsbild från smittskyddslaboratorium Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittads arbetsplats stängs: ”Säkerhetsskäl”

Den man i Göteborg som smittats med det nya coronaviruset hann jobba i tre dagar innan han insjuknade. Nu har hans arbetsplats i Mölndal stängts ned. Samtliga 40 medarbetare får stanna hemma, rapporterar SVT Väst.

– Vi hoppas verkligen att allt går bra för honom. Av säkerhetsskäl och efter rekommendationer från myndigheterna har vi nu stängt kontoret helt till den 8 mars, säger företagets HR-chef David Almlöf till SVT.

Mannen ska inte ha varit sjuk när han arbetade.

Ett provtagningstält kommer under fredagen att sättas upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, för att öka kapaciteten för provtagning av det nya coronaviruset, rapporterar TT.

31 min
Läs mer om Coronaviruset
Turkietstödda rebeller i Idlibregionen Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Analyser: Nato måste ställa sig på Turkiets sida i Syrien

Inbördeskriget i Syrien och det parallella proxykriget, där flera stormakter försöker positionera sig mot varandra, håller på att smälta samman till en krutdurk vars explosion kan få påtagliga följder långt utanför Mellanöstern. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter de senaste striderna mellan turkiska trupper och syriska regeringsstyrkor understödda av ryskt flyg i Idlibregionen. Att ryskt stridsflyg kan ha träffat styrkor från ett Natoland på uppdrag i Syrien understryker magnituden av det som pågår, skriver han.

Neil Hauer från kanadensiska The Globe and Mail skriver att Nato tydligt måste ställa sig på medlemslandet Turkiets sida i konflikten med Ryssland. Om inte det sker riskerar Rysslands allt mer aggressiva beteende i Idlibregionen att leda till en humanitär katastrof, skriver Hauer. Han hävdar samtidigt att Ryssland bär ansvaret för flera civila dödsfall i Syrien än Islamiska staten.

1 tim
Turkisk militär avfyrar en missil mot syriska regeringsmål. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet kräver flygförbud över Idlibregionen i Syrien

Turkiet uppmanar det internationella samfundet att införa ett flygförbud över Idlibregionen i Syrien, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet, på Twitter.

Kravet kommer efter att syriska regimstyrkor uppbackade av ryskt flyg sedan december återtagit delar av regionen, vilket tvingat nästan en miljon människor på flykt, skriver AFP.

Natos beslutande organ håller i dag, på Turkiets begäran, ett extrainkallat möte om situationen i nordvästra Syrien. På torsdagen dödades minst 33 turkiska soldater i ett luftangrepp i området.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

2 tim
Joe Biden. TT
undefined

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund