Hem
Många svenskar väljer hummer och champagne på nyår. (TT)

Hummer och kött består på ”champagnefierat” nyår

Nyårsfirandet har sett likadant ut i nästan hundra år. Åtminstone i ”högborgarmiljö”, säger måltidsforskaren Richard Tellström till TT.

– Till skillnad från julbordet som förändras så är den kraftigt röda hummern och det fina köttet ständiga rätter på nyår, säger han till nyhetsbyrån.

Förr i tiden åt en genomsnittlig Svensson lutfisk under nyårsfirandet, men när svenskarna tog del av 80-talets ekonomiska uppsving fick den nuvarande måltidskombinationen fäste. Enligt Tellström har en annan tydlig förändring ägt rum under 2000-talet: Nyåret har blivit ”champagnefierat” med ännu mer glitter, lyx och prestigefyllda råvaror.

Men i en föränderlig värld är en svensk tradition ännu oförstörd, enligt Tellström.

– Man har väl alltid ätit bakismat efter nyår, misstänker jag.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen