Hem
Caisa Rasmussen / TT

Hushållens förmögenhet ökar trots högre kostnader

Trots skenande kostnader ökade de svenska hushållens förmögenheter i maj jämfört med förra året, visar SEB:s Sparbarometer. Men allt är inte guld och gröna skogar påpekar bankens sparekonom Américo Fernández.

Uppgången beror på en positiv utveckling på de finansiella marknaderna samt ett ökat nysparande. Räntorna har dessutom fått ökningarna av skulder att bromsa in.

Myntet har dock två sidor, skriver Américo Fernández.

”Den andra sidan visar att hushållen fortsätter att dränera sitt kontosparande. Det är dels en effekt av att riskaptiten börjat återvända till förmån för fond- och aktiesparande, och dels en effekt av att hushållen parerar högre levnadskostnader.”

Han konstaterar vidare att räntehöjningar gräver allt djupare hål i hushållens plånböcker.

Annons

Läs mer

Gör en klok investering – testa Omni Ekonomi

Inflation, högre räntor och stora börsrörelser. Hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta? Vilka fällor ska man undvika på börsen? Och inom vilka sektorer finns vinnare?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.

Nu får alla Omniläsare chansen till en klok investering – testa Omni Ekonomi i två månader för endast 49 kronor (spara 269 kronor).

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons