Ekobrottsmyndigheten.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-fonderna

Huvudman i Falcon-härvan överlämnad till Sverige

Max Serwin, en av de huvudmisstänkta i pensionshärvan kring Falcon Funds, har landat i Sverige, skriver Expressen.

Affärsmannen anmälde med eskort till Bromma flygplats där han överlämnades till Kriminalvården. Häktesförhandling väntas i Stockholm under fredagen.

I december 2017 häktades Serwin i sin frånvaro misstänkt för 23 fall av grovt bedrägeri kopplat till Falcon Funds-härvan. I början av januari i år meddelade UD att Serwin gripits av ungersk polis efter en tid på flykt.

Tidigare

Toppnyheter

Illustrationsbild på tankande person/satellitbilder på Buqyaq-anläggningen i Saudiarabien som attackerades. TT
Drönardådet i Saudiarabien

Bensinpriserna i Sverige höjs efter drönarattackerna

De ledande svenska bensinbolagen höjer priset med 15 öre per liter efter drönardåden i Saudiarabien, skriver Expressen. Även dieselpriset stiger med samma summa.

Priserna sänktes lika mycket förra veckan, en sänkning som nu alltså dras tillbaka. Tidningen skriver att en liter bensin nu kostar 15,53 kronor och att en liter diesel kostar 16,38 kronor.

De två anläggningarna som bombades tillhör företaget Saudi Aramco, som beskrivs som världens största oljebolag.

2 tim
Anonymous / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största enskilda rusningen någonsin för råoljan: ”Allt som produceras påverkas”

Råoljepriserna rusade över 19 procent i den tidiga handeln i Asien efter helgens drönarattacker mot två oljeanläggningar i Saudiarabien. Enligt Bloomberg är det den största prisökningen mätt i dollar under en enskild dag någonsin.

Drönarattackerna har lett till ett produktionsbortfall på 5,7 miljoner fat per dag, skriver nyhetsbyrån. Det går att jämföra med Norges totala oljeproduktion på 1,3 miljoner fat per dag, säger Nordeas norska oljeanalytiker Thina Saltvedt till SvD Näringsliv.

– Oljepriset påverkar allt som produceras och fraktas runt världen, säger hon till tidningen och tillägger att det i slutändan brukar vara konsumenten som får betala.

Rusningen har dämpats något under måndagsmorgonen. Vid 08.30-tiden handlades Brentoljan upp drygt 10 procent och WTI-oljan upp omkring 9 procent.

2 tim
Läs mer om Drönardådet i Saudiarabien
Inrikesminister Mikael Damberg intervjuas.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminolog: Politiker tävlar om tuffare förslag mot våld

Flera av de politiska förslag som just nu diskuteras för att stoppa gängvåldet saknar stöd i forskningen. Det menar kriminologiprofessorn Felipe Estrada Dörner som intervjuas i P1-morgon.

I de pågående politiska samtalen har man bland annat lyft fram förslag på visitationszoner, vistelseförbud, kronvittnen och anonyma vittnesmål. Men Estrada Dörner menar att det pågår en kriminalpolitisk kapprustning som bortser från forskningsresultat.

– De folkvalda tävlar om att framställa sig själva som den som ställer tuffast krav, säger han i P1-morgon.

Bo Wennström, som är professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, är av en annan åsikt. Han menar att de saker som kriminologer tidigare sagt inte har stämt eller hjälpt.

42 min
Polisavspärrningar efter att en kvinna skjutits till döds i en lägenhet i Råcksta i slutet av augusti.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V-politiker: Stoppa gängvåldet med ökad jämlikhet

För att bryta våldsspiralen med gängkriminalitet och skjutningar krävs förebyggande arbete på flera nivåer i samhället, skriver tio vänsterpartister på Aftonbladets debattsida.

Artikelförfattarna menar att de polisiära insatser som nu diskuteras i samtal mellan riksdagspartierna inte kommer att få avsedd effekt om det inte också kombineras med en ekonomisk politik för ökad jämlikhet.

”Det är hög tid att återupprätta det förebyggande arbetet och utforma insatser som faktiskt bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Inga fler unga ska behöva sätta livet till innan det blir verklighet” skriver de i debattartikeln.

8 min
Arkivbild.  Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler gängbrott kan lösas med snabb husrannsakan

Fler mord och mordförsök i gängmiljöer kan lösas om polisen genomför snabba husrannsakningar och om fler kriminaltekniker arbetar på brottsplatsen, rapporterar Ekot.

Bara runt 20 procent av mord i gängmiljö klaras upp, jämfört med andra spaningsmord där uppklarningsprocenten ligger på runt 90 procent. Polisen i Stockholm har låtit forskare gå igenom 340 utredningar om mord och mordförsök de senaste tio åren för att få en bättre bild av vad som kan vara framgångsfaktorer i utredningsarbetet.

– Vi har tittat på vad det är som gör att vi lyckas med just dem. Resultatet av det återför vi nu till våra utredare, och försöker också skapa de förutsättningar för utredarna som de behöver, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

4 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Brexit Storbritanniens framtid
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

3 tim
Liberaldemokraternas partikongress på söndagen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberaldemokrater: Brexit avbryts om vi får makten

Liberaldemokraterna skärpte på söndagen sin hållning i brexitfrågan genom att formellt anta en partilinje om att göra allt för att stoppa EU-utträdet, skriver Reuters.

På en partikongress röstade en majoritet igenom att Liberaldemokraterna ska avbryta brexitprocessen om partiet får makten vid nästa val.

Enligt Reuters understryker beslutet hur brexit har omformat Storbritanniens politiska landskap, när Liberaldemokraterna och Tories nu befinner sig i varsin ände av spektrumet. Mellan 2010 och 2015 formade de två partierna en koalitionsregering.

Igår 21:01
Läs mer om Brexit
Räddningstjänsten arbetade med branden på söndagen. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden vid Friidrottens hus

Eldsvådan i idrottshallen utreds som mordbrand

Den kraftiga branden vid Friidrottens hus i Göteborg, som ledde till att Slottsskogshallen rasade, utreds som mordbrand, skriver GP.

Under söndagskvällen inkom uppgifter till polisen om att två 12-åriga pojkar ska ha eldat i närheten av platsen.

Det ryker fortfarande från den eldhärjade platsen, men branden ska vara under kontroll. Spridningsrisken är liten enligt räddningstjänsten, rapporterar Sveriges Radio.

1 tim
Bild från branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slottsskogshallen har rasat – branden under kontroll

Den kraftfulla branden vid Friidrottens hus i Göteborg är under kontroll. Det meddelade räddningstjänsten till P4 Göteborg vid midnatt.

– Spridningsrisken har minskat betydligt, säger Bo Andersson, stabschef för räddningstjänsten i Storgöteborg, till radion.

En halvtimme tidigare bekräftade räddningstjänsten att Slottsskogshallen, en träningslokal för ungdomar som används som uppvärmningsarena vid tävlingar i Friidrottens hus, har rasat ihop. Arbetet med att släcka branden fortsätter in på måndagen.

5 tim
En stor styrka arbetade med att släcka branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Två pojkar höll på att leka med eld i närheten

Polisen har fått in uppgifter om att två pojkar i 12-årsåldern höll på att leka med eld i närheten av den sporthall som under söndagskvällen började brinna i Göteborg, skriver DN.

– De har självmant berättat det här för en förälder, som hört av sig till oss, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten befarar att byggnaden inte kommer att gå att rädda och det finns risk att branden sprider sig.

Så sent som för tio dagar sedan anmäldes en annan brand i byggnaden.

Igår 20:40
Läs mer om Branden vid Friidrottens hus
 SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog och arkivbild.  TT
Höstbudgeten

SKL: Dubbla statsbidragen till landets kommuner

Regeringens utlovade höjning av statsbidragen till landets kommuner måste omgående fördubblas till tio miljarder menar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), skriver Expressen.

Anledningen är den pressade ekonomin som gör att många av landets mindre kommuner tvingas till omfattande neddragningar i välfärden under de kommande åren.

– I många av de mindre kommunerna har man jättesvårt att få ihop ekonomin och på många håll är det också ett svårt politiskt läge, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till tidningen.

1 tim
Per Bolund  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund: En del hyresrätter ska gå till utsatta

Regeringen föreslår i höstbudgeten att investeringsstödet för fler hyresrätter successivt ska återgå till tre miljarder årligen, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt bostadsminister Per Bolund (MP) kommer dock stödet förändras så att en viss del av av hyresrätterna öronmärks för ”särskilt utsatta personer”.

I nyproduktioner ska minst fem procent sociala kontrakt ingå.

– Det gäller att få en blandad stad. Det ger positiva sociala effekter, säger Bolund till tidningen.

Det förändrade investeringsstödet är ett resultat av januariavtalet mellan regeringen C och L. Enligt Bolund är förslaget med en viss andel sociala lägenheter väl förankrat.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson, S.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Budgeten ger mer klirr i kassan till de allra flesta

”Det ser ut att bli lite mer klirr i kassan för de allra flesta”. Så säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till TT inför att regeringen presenterar sin höstbudget på onsdag.

Regeringens största reform är den slopade värnskatten. Den förändringen beräknas kosta 5 miljarder kronor per år.

– I kronor och ören kommer den som har en hög lön att få betydligt mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Pensionärer med en pension på över 17 000 i månaden kommer att få sänkt skatt, skriver TT.

I helgen sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SvD att det ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten