HV:s Anton Bengtsson och Ted Brithen vid tekning. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

HV71 bröt Rögles svit: ”Vi gör det storstilat”

HV71 hade två raka förluster och Rögle hade tre raka segrar inför dagens match i Kinnarps Arena. Men båda sviterna bröts i och med HV:s 2–1-seger.
Isac Brännström öppnade målskyttet för smålänningarna i den andra perioden innan Ludvig Rensfeldt kvitterade för Rögle. I slutperioden avgjorde Kevin Stenlund.
– Vi får verkligen kämpa för det men jag tycker vi gör det storstilat, säger HV-tränaren Johan Lindbom till C More.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Ola Toivonen mfl firar Sveriges 1–0-mål mot Tyskland.  MICHAEL DALDER / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Utländska medier hyllar Sverige: Förtjänar respekt

Flera internationella medier hyllar Sveriges insats i matchen mot Tyskland, skriver Expressen.
Tidningen citerar bland annat ESPN som skriver att Sverige ”förtjänar respekt oavsett om de går vidare eller inte”.
Brittiska The Sun ifrågasätter varför Sverige inte tilldömdes en straff när Marcus Berg fälldes i straffområdet, men konstaterar att det inte stoppade svenskarna. Även Daily Mirror skriver att Sverige gjorde allt rätt, medan norska Aftenposten konstaterar att det blågula laget kämpade hjältemodigt.
I de tyska medierna var allt fokus på Toni Kroos, som slog in det avgörande målet för Tyskland efter en frispark. Tidningen Suddeutsche Zeitung skriver att ”Kroos väcker liv i hoppet” medan Die Welts rubrik lyder: ”Blod, svett och tårar. Och sedan kom Kroos”.

2 tim
Jimmy Durmaz, arkivbild. ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Durmaz: Står stolt och representerar mitt land

Efter förlusten mot Tyskland fick Jimmy Durmaz ta emot hatiska och rasistiska kommentarer på Instagram. Nu kommenterar Durmaz själv påhoppen, som bland annat innehöll dödshot.
– Jag har alltid hat på mina sociala medier. De får fortsätta hata. Har man haft det hela livet är det ingen fara. Det är inget jag bryr mig om, jag står här stolt och representerar mitt land, säger han enligt Sportexpressen och Sportbladet.
Durmaz drog på sig en frispark som ledde till tysk 1–2-seger i slutsekunderna av matchen.
Vid sidan om de hatiska utspelen, har spelaren fått ta emot mycket stöd och många, såväl spelare som fotbollsskribenter, fördömer kommentarerna.

6 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Johanna Frändén: Det här handlar inte om fotboll

Flera fotbollsexperter reagerar starkt på rasismpåhoppen mot Jimmy Durmaz efter Sveriges 2–1-förlust mot Tyskland i går.
”Hela mitt yrkesliv har utgått ifrån att fotbollen förenar mer än den splittrar, att den för folk närmare varandra snarare än sliter oss isär. Förlorar vi den matchen kan resten kvitta”, skriver Sportbladets Erik Niva på Twitter.
SVT:s kommentator Johanna Frändén skriver att det inte är någon mening att försöka argumentera med ”avskummet” genom att lyfta fram Durmaz tidigare viktiga insatser i landslaget.
”Det finns inget ’så det så’ här, detta handlar inte om fotboll. Rasism är en farsot”, skriver hon på Twitter.
Durmaz drog på sig en frispark som ledde till tysk 1–2-seger i slutsekunderna av matchen.

4 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Fotbolls-VM Grupp F
Oliver Bierhoff och Ulrich-Voigt/Janne Andersson efter matchen.  TT
Fotbolls-VM Grupp F

Efter storbråket: Nu ber tyska ledare om ursäkt

De tyska ledare vars beteende fick Janne Andersson att gå i taket efter matchen mellan Sverige och Tyskland har bett om ursäkt, rapporterar Aftonbladet.
Det var Hans Ulrich-Voigts och Oliver Bierhoffs agerande som gjorde Andersson ursinnig och fick honom att gestikulera upprört mot den tyska bänken.
– Jag har bett om ursäkt. Jag klappade bara mot den svenska bänken. Det var inte okej, säger Hans Ulrich-Voigt.
Tysklands förbundskapten Joachim Löw säger dock att han inte såg vad som hände, skriver Expressen.
– Vem gjorde gester? Jag? Gjorde jag någonting? Det var ingenting jag såg, säger han.

4 tim
HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp F

Vansinnig Janne Andersson i storbråk efter tyskt hån: ”Det är äckligt beteende”

Förbundskapten Janne Andersson hamnade i ett jättebråk efter förlustmatchen mot Tyskland. Efter matchen sprang två tyska ledare fram och hånade Sverige, vilket ledde till att en vansinnig Andersson försökte nå fram till den tyska bänken, skriver Expressen.
– Det är brist på respekt, det är äckligt beteende, säger Emil Forsberg till TV4 efter matchen.
Janne Andersson bekräftar för Radiosporten att det var hånfulla tyska ledare som låg bakom bråket.
– De tyska ledarna sprang fram och hånade oss efter slutsignal, det ska de ge fan i, säger han.

Igår 20:11
Deppig svensk supporter. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Krönikor: ”Det gör så ont – hur orkar man resa sig?”

Att titta mot planen efter förlustmatchen mot Tyskland gör fysiskt ont, skriver Expressens krönikör Noa Bachner. Janne Anderssons landslag gjorde en match som Sverige kan vara stolt över men Toni Kroos 2–1 var ett knytnävsslag i magen, skriver han.
”Går det att hämta sig från det här?” undrar han.
Sportbladets Erik Niva kallar Tysklands avgörande mål för ett ”pistolskott i nacken”.
”Av alla hemska, värdelösa och odugliga sätt att förlora på var det här ett nytt, ett som jag inte ens visste var uppfunnet ännu.”

Igår 20:51
Läs mer om Grupp F
En anhängare till Abiy Ahme under gårdagens politiska möte. YONAS TADESE / AFP
Maktskiftet i Etiopien

Expert: Dådet påverkar inte den reformvänliga politiken

Lördagens granatattack under ett politiskt massmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba kommer sannolikt inte att få premiärminister Abiy Ahmed att förändra något i sin reformvänliga politik. Det säger Ryan Cummings, politik- och säkerhetsstrateg, till Al Jazeera. Abiy har sedan han tillträdde befriat politiska fångar, arbetat för en liberalisering av landets ekonomi och sträckt ut en hand till såväl oppositionen som grannlandet och mångåriga fienden Eritrea. Reformerna kommer att bli centrala för landets långsiktiga stabilitet, menar Cummings.
Mohammed Ademo, politisk kommentator och grundare av den oberoende nyhetssajten OPride.com, tror att dådet kommer att bidra till ökad enighet i landet – och försätta motståndarna till Abiys reformer i en svårare position.

22 min
Sjukvårdare hjälper skadade efter dådet. YONAS TADESE / AFP
Maktskiftet i Etiopien

Polischef och poliser gripna – säkerhetsbrister pekas ut

Addis Abebas ställföreträdande polischef har gripits på grund av påstådda säkerhetsbrister i samband med lördagens granatexplosion i den etiopiska huvudstaden, skriver BBC. Explosionen inträffade i samband med ett politiskt massmöte där den nye premiärministern Abiy Ahmed talade.
Även åtta poliser har gripits, misstänkta för att ha misslyckats med att upprätthålla säkerheten.
En granat detonerade nära scenen, hundratals personer stormade scenen och kastade föremål mot polis och skrek regeringsfientliga slagord. Två människor dog och fler än 150 skadades i dådet, enligt landets hälsominister.

33 min
Tumultartade scener på platsen där människor samlats/premiärministern bakom skyddande glas. TT
Maktskiftet i Etiopien

Många skadade vid stort politiskt möte i Etiopien

Två människor dödades och fler än 150 skadades i en granatattack under ett politiskt massmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på lördagen. Panik ska ha utbrutit vid händelsen. Händelsen inträffade strax efter att Abiy Ahmed hade hållit tal inför en stor skara anhängare.
Premiärministern tillträdde i april och ses som en reformvänlig politiker. Bland annat har han benådat politiska fångar.
– De senaste hundra åren har hatet gjort oss stor skada, sa han under sitt tal innan explosionen och underströk vikten av fler politiska förändringar.

Igår 11:56
Läs mer om Maktskiftet i Etiopien
Kvinnor firar att de nu tillåts köra bil, Al Khobar, Saudiarabien. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
Saudiska reformerna

35-åriga Sara: Jag får leva som en normal person nu

Tusentals kvinnor har för första gången kört bil lagligt i Saudiarabien. The Telegraph beskriver hur vissa gav sig ut på vägarna vid midnatt – när det mångåriga förbudet officiellt upphörde – och körde längs med Jeddahs kustväg. För andra var förändringen mer vardaglig och bestod i att man körde barnen till skolan.
– Jag är överväldigad, det känns inte som att det är på riktigt. Jag får leva som en normal person nu, säger 35-åriga Sara al-Haji till tidningen.
På sociala medier har kvinnor över hela landet publicerat bilder på sig själva när de kör.
BBC:s Orla Guerin som är på plats i Riyadh poängterar att kvinnor i Saudiarabien fortfarande inte får resa fritt eller gifta och skilja sig som de vill, vilket gör att deras frihet fortsatt är starkt begränsad.

1 tim
Kvinnor med nyvunna körkort. TT
Saudiska reformerna

Tidslinje: 30-årig kamp för kvinnors rätt att få köra bil

I dag upphörde förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Flera medier uppmärksammar det med en återblick på de 30 år av kamp som föregått den historiska milstolpen.
New York Times beskriver hur fler än 40 saudiska kvinnor den 6 november 1990 i protest körde bil genom huvudstaden Riyadh. Kvinnorna fängslades under en dag och deras pass konfiskerades, en del förlorade sina jobb.
2007 överlämnades 1 000 namnunderskrifter till den dåvarande kungen. 2014 anklagades två kvinnliga aktivister för terrorbrott efter ett försök att köra bil från Saudiarabien till Förenade arabemiraten. Dessutom har flera gripanden av framstående kvinnorättsaktivister gjorts under våren, vilket en del bedömare tolkar som en varning om att inte driva mer långtgående krav.

2 tim
Manal al-Sharif Miles 4 Freedom/Facebook
Saudiska reformerna

Aktivist: Saudiska kvinnor är fortfarande förslavade

I och med Saudiarabiens system med manliga förmyndare är kvinnor fortfarande ”förslavade” i landet. Det säger den saudiska jämställdhetsaktivisten Manal al-Sharif, som i dag bor i Australien, till Reuters. Hon har lanserat kampanjen #Miles4Freedom där kvinnor över hela världen, med start i dag, kan logga sin bilkörning till stöd för saudiska kvinnors fulla frihet.
– Frihet för mig är att leva med värdighet, och om min värdighet och frihet kontrolleras av en man, kommer jag aldrig att bli fri, säger hon.
al-Sharif pekar också på att medan kvinnor firar det hävda bilkörningsförbudet i det konservativa kungadömet så sitter flera framstående aktivister fängslade.

1 tim
Läs mer om Saudiska reformerna
Vallokal i Ankara. STOYAN NENOV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Turkiet går till val i dag: ”Erdogans domedag här”

Mycket står på spel för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när landet går till president- och parlamentsval i dag. BBC:s korrespondent Mark Lowen beskriver det som att ”domedagen är här för Turkiets mäktige president”. Om Erdogan vinner kommer premiärministerposten att skrotas och parlamentet får en försvagad ställning. Men om presidenten inte får minst 50 procents väljarstöd tvingas han till en andra valomgång. ”Ingen vet hur det kommer att gå”, skriver Lowen.
AFP skriver att Erdogans huvudutmanare, Muharrem Ince från det republikanska partiet CHP, dragit hundratusentals människor till sina tal i storstäderna Ankara, Istanbul och Izmir de senaste tre dagarna. Enligt nyhetsbyrån saknar uppslutningen motsvarighet bland oppositionella valmöten i modern tid.
Vallokalerna öppnade klockan 7 på morgonen, svensk tid.

4 tim
Dogu Perincek/ Temal Karamollaoglu/Meral Aksener/Selahattin Demirtas/Muharrem Ince. Dogu Perincek
Valet i Turkiet

Bakgrund: Här är alla kandidaterna i valet

Den vanligtvis splittrade oppositionen i Turkiet har uppvisat en ovanligt enad front inför helgens president- och parlamentsval och bedömare tror att president Recep Tayyip Erdogan kan tvingas till en andra valomgång. Där skulle han i så fall möta Muharrem Ince från Turkiets största oppositionsparti CHP.
Ytterligare fyra kandidater utmanar Erdogan och nyhetsbyrån AP ger en bild av vilka de är:
• Meral Aksener – företräder högerpartiet IYI och är valets enda kvinnliga kandidat. Aksener har tidigare varit inrikesminister och är en skarp kritiker av Erdogan.
• Selahattin Demirtas – en karismatisk företrädare för prokurdiska HDP. Demirtas sitter fängslad och har fört sin valkampanj främst i sociala medier.
• Temal Karamollaoglu – företräder Lycksalighetspartiet, ett litet islamistiskt parti. Han kommer sannolikt ställa sig bakom Aksener eller Ince om de går till den andra omgången.
• Dogu Perincek – kandidat för Patriotiska partiet. Perincek är motståndare till Nato och förespråkar nära relationer till Kina och Ryssland.

5 tim
Lefteris Pitarakis / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

Erdogan: ”Om Gud vill kommer Turkiet att flyga”

Både Recep Tayyip Erdogan och hans rival Muharrem Ince håller massmöten i Istanbul i slutspurten inför söndagens presidentval.
– Om Gud vill kommer Turkiet att flyga med det nya systemet (...)med detta system kommer vi att åstadkomma saker som andra inte ens kan föreställa sig, ropade den turkiske presidenten till de tiotusentals anhängare som samlats i Esenyurts distrikt, skriver TT.
Med ”systemet” syftar Erdogan den grundlagsändring som kraftigt kommer att öka presidentens makt.
Enligt polisen besökte ”minst en miljon” Muharrem Inces möte i Maltepe-distriktet:
– Om Ince vinner så vinner inte bara Ince (...) 80 miljoner kommer att vinna. Turkiet kommer att vinna, sa han.

Igår 14:56
Läs mer om Valet i Turkiet