I dag startar ramadan: ”Maten i fokus”
Årets nationaldag blev även starten på fastemånaden ramadan. Men ramadan handlar inte bara om att avstå från att äta – det är lika mycket en mathögtid.
– Maten bör egentligen inte vara det centrala, men det är ändå det som är i fokus, säger matbloggaren Zenia Mourtada till TT.
Under några veckor framåt ska troende muslimer avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar. Men när solen lagt sig dukas festmåltiden fram. Mourtada rekommenderar att man undviker friterad och kryddstark mat.
– Annars kan man bli väldigt törstig nästa dag. Oftast orkar man inte äta så mycket, trots att man har fastat. Och många gånger gör man misstaget att man kastar i sig maten och sedan mår man dåligt.
bakgrund
Ramadan
Wikipedia (sv)
Ramadan (arabiska: رمضان) är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad som är en av islams fem pelare. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka och ha sexuell samvaro, från soluppgång till solnedgång (Koranen 2:183-187).
Organisationen Svensk Handel räknade med att ramadan i Sverige årligen omsätter ungefär en miljard kronor i dagligvaruhandeln.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen