Hem
En kvinna och hennes dotter går till ett skyddsrum under en pågående rysk attack mot Mariupol, 24 februari, 2022. Illustrationsbild. Sergei Grits / AP

Ilska och rädsla bland invånare när bostadshus träffas: ”Jag vill inte dö”

Civila i Ukrainas huvudstad Kyiv är förskräckta över att plötsligt befinna sig i ett krig där deras liv står på spel, skriver AP. Yurii Zhyhanov berättar för nyhetsbyrån att han vaknade på fredagsmorgonen av att hans mamma skrek och upptäckte att han var täckt med damm.

Zhyhanovs hem är ett av de bostadshus i utkanten av Kyiv, som har beskjutits under striderna och han frågar sig upprört vad ryssarna håller på med.

– Vad är det här? Om ni vill attackera militärer, attackera då militärer. Det är allt jag kan säga.

I hamnstaden Mariupol träffar nyhetsbyrån en ung flicka vid namn Vlada, som säger att hon bara vill att den ryska attacken ska upphöra.

– Jag vill inte dö, säger hon.

BBC träffar Olena och hennes familj efter att deras bil gått sönder mitt emellan de ukrainska och ryska truppernas posteringar i utkanten av Kyiv.

– De säger att vägen till vårt hem är minerad. Vi måste åka tillbaka. Det är så otäckt, säger hon.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons