Växjös Noah Welch har gjort 0-4 och kramas om under lördagens ishockeymatch i SHL. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Ingen kan stoppa suveräna Växjö – utklassade Malmö

Serieledaren Växjö gjorde processen kort med Malmö i lördagens bortamatch och vann med 4–0. Elias Pettersson gjorde 1–0 i slutet av första perioden och i andra öste smålänningarna på och gjorde ytterligare tre mål.
– Malmö har ingen chans. Det är mer eller mindre spel mot ett mål, sa C Mores expert Niklas Wikegård.
Segern innebär att Växjö leder SHL med 14 poäng före tvåan Djurgården.

Malmö 0–4 Växjö

Djurgården 2–1 HV71 (övertid)

Luleå 2–1 Rögle (övertid)

Färjestad 5–3 Karlskrona

Brynäs 4–1 Frölunda

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om valet
Annie Lööf och Ebba Busch Thor.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analys: Voteringen över – pressen ökar på Alliansen

I morgon inleder den nya talmannen Andreas Norlén jakten efter en statsministerkandidat som kan bilda regering. Inom bara några veckor kan han ha en kandidat klar – och då blir det problematiskt för Alliansen, säger SR:s inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
– Pressen kommer först nu. Det som har hållit samman Alliansen var votering där man skulle avsätta Löfven, nu har man gjort det, och nu blir det svårare, säger han till den egna kanalen.
SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson är inne på samma spår. Liberalernas Jan Björklund var i går tydlig med att han inte tänker ingå i en Alliansregering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hans besked kom strax efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för en Alliansregering med stöd från SD.
”Stämningen mellan Allianspartierna kunde vara mycket bättre. Det återstår att se om den bilden förändras, när den ordinarie talmansrundan inleds på torsdag”, skriver Eriksson.

2 tim
 Partiledare Stefan Löfven (S) finansminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström i Hågelbyparken under Botkyrkadagen.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Släpp inte fram en Löfven II-regering

Opinion Dagens ledarsidor domineras inte helt oväntat av regeringsbildningen, efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstades bort på tisdagen.
”Släpp inte fram en Löfven II-regering”, är rubriken från Dagens Industris Tobias Wikström. Han menar att statsministeromröstningens resultat tydligt visar att riksdagens balanspunkt finns till höger.
”Vi har haft två reformlösa mandatperioder, Reinfeldt II och Löfvenregeringen. Låt det inte bli en till”, skriver han.
Det blir ingen Alliansregering, är Hallands Nyheters Mathias Grimpe övertygad om. Sprittningen kring Sverigedemokraterna är för djup – Ulf Kristersson kan bara bli statsminister med hjälp av SD:s erkännande och stöd för budgeten, tillägger han.
Även DN:s ledarsida spekulerar kring vem som ska bli Sveriges nästa statsminister och listar tre möjliga kandidater: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) eller Annie Lööf (C). Vem det än blir väntar stora politiska kompromisser, skriver ledarsidan som påpekar att det nödvändigtvis inte behöver vara dåligt.
Västerbottens Folkblads ledarskribent Linda Westerlind skriver att man ännu inte ska räkna ut Löfven. Hon tror att S kan försöka bilda regering med Centern och Liberalerna. ”Ja du hörde rätt – Löfven är fortfarande med i matchen”, skriver hon.

2 tim
TT
Valet 2018 Röster om valet

M + KD? S, C, L? – Så ser talmannens alternativ ut

På torsdag inleder den nye talmannen Andreas Norlén (M) sina talmansrundor – och flera medier går igenom de olika regeringsalternativ han kan välja att fokusera på.
Dagens Nyheter ser fyra alternativ: En Alliansregering, en M+KD-regering med stöd från SD, en blocköverskridande regering med S, C, L och en ren S-regering. Inget av alternativen får egen majoritet och risken för svekdebatter är överhängande i flera fall – särskilt bland högerpartierna, konstaterar man.
Inte heller när SVT går igenom de tre mest troliga statsministerkandidaterna – Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) – framstår något alternativ som givet.
– Ett samarbete mellan S, C och L i riksdagen är möjligt men då gäller det ju för Stefan Löfven att kunna erbjuda Centerpartiet och Liberalerna sakpolitiska eftergifter, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein, som menar att en för tydlig högersväng skapar risk för en svekdebatt även inom S.

Igår 20:46
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Damberg: Det finns ingen tydlig plan B för Alliansen

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att det var väntat att Stefan Löfven skulle röstas ned av riksdagen. Till Expressen säger han att sprickan i Alliansen blivit påtaglig.
– Man lyckades enas om att fälla statsministern, men man hade ingen plan för en ny regering från de borgerligas sida.
Samtidigt har han ”stor respekt” för att Centerpartiet och Liberalerna är så tydliga med att de ”inte vill bygga makt och inflytande” på Sverigedemokraterna.
– Trots allt är det 82 procent som inte har röstat på SD, och jag tror svenska folket förväntar sig att vi ska kunna komma överens och hitta en lösning i mitten av svensk politik, säger han till Expressen.

2 tim
Annie Lööf, Ardalan Shekarabi   TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Shekarabi: Välkomna att regera med oss, Lööf

Opinion S-toppen Ardalan Shekarabi uppmanar Centerpartiet att ingå i en blocköverskridande regering tillsammans med Socialdemokraterna.
”I komplicerade parlamentariska lägen måste anständiga och ansvarstagande partier vara beredda att söka kompromisser och sluta överenskommelser – också när det är svårt”, skriver han på Expressen Debatt.
Shekarabi påpekar att S och C tidigare har nått uppgörelser om exempelvis klimatet och försvaret, trots att partierna har olika politik.
Om Centern inte lämnar blockpolitiken kommer de tvingas ingå i en Alliansregering som gör sig beroende av och ger makt till Sverigedemokraterna, tillägger han.

1 tim
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP:s invit till C och L: Alla måste öppna nya dörrar

Gustav Fridolin (MP) ser möjligheter för en regering där S, MP, L och C alla ingår, säger han i SVT:s Agenda. Ett sådant samarbete skulle förvisso kräva kompromisser – men även Alliansen har behövt kompromissa för att få ihop sin politik, fortsätter han, och lyfter bland annat att KD och grupperingar inom M kan tänka sig att regera med stöd av SD.
– Är man beredd att hålla ihop i grunden olika ideologiska strömningar som liberaler och konservativa? frågar han sig.
På frågan om han tror att L och C kan tänka sig att driva sin politik med stöd av V svarar Fridolin att man behöver definiera stöd – och uppmanar alla parter att ”öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna”.

Igår 21:21
Läs mer om Valet 2018
Safet Makas. Bengt Löfgren/Uppdrag granskning/SVT
Familjemorden i Gårdsten

Ett år efter tragedin i Gårdsten: Safet Makas berättar om familjemordet

I juli förra året hittas en kvinna och tre barn livlösa i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg och pappan i familjen misstänks för morden. Men det visar sig att det är frun som dödat barnen, tänt eld på lägenheten och sedan tagit sitt eget liv.
I SVT:s ”Uppdrag granskning” berättar pappan Safet Makas för första gången sin historia.
– Jag såg min äldsta son ligga på gräsmattan. De försökte då återuppliva honom. Och då började jag gråta högt och polisen tog mig, berättar han i programmet.
Trots 130 000 kronor i hyresskulder och fem orosanmälningar fick Safet Makas aldrig kännedom om familjens problem då frun kunde hemlighålla det ifrån honom, visar reportaget.

3 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Familjemorden i Gårdsten

Socialtjänst självkritisk efter familjetragedi

Socialtjänsten i Angred lex Sarah-anmälde sig själva efter familjetragedin i Gårdsten, där en kvinna tog livet av sig själv och sina tre barn. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskade socialtjänstens hantering, men ansåg inte att det behövdes någon åtgärd.
Men socialtjänsten är självkritisk, mer borde ha gjorts, anser man.
– Vår brist är att vi inte ansträngde oss tillräckligt mycket, säger Maria Sjödahl, områdeschef för socialtjänsten i Angered, till Uppdrag granskning som undersökt fallet.
Bland annat anser socialtjänsten att mer borde ha gjorts för att få tag på pappan i familjen, som trots hyresskulder på över 100 000 kronor och flera orosanmälningar, hölls ovetande om familjens problem.

2 tim
Läs mer om Familjemorden i Gårdsten
Varning för hårda vindar på Uddevallabron. Arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Hårda vindar i Väst – Uddevallabron stängs av

På grund av stark blåst stängdes Uddevallabron av för tung trafik under morgonen. Nu stängs även all annan trafik av, rapporterar P4 Väst.
Enligt Trafikverket rör det som en vindstyrka på 35 m/s i vindbyarna vid bron. Det är ännu oklart hur länge bron kommer att vara avstängd.
– Vinden är beräknad att avta efter lunch. Vi får lita på vädrets makter, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket, till GT.
På flera håll har blåsten även skapat flera problem för trafiken då träd fallit över vägbanor.

1 tim
Arkivbild. Räddningsarbete efter Knuds framfart. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Man död – träffades av fallande träd efter Knud

En man som skadades av ett fallande träd när han arbetade med att åtgärda ett strömavbrott i Fjärås utanför Kungsbacka efter stormen Knud har dött, skriver mannens arbetsgivare, elbolaget Ellevio, i ett pressmeddelande.
”Det här är en mycket tung dag för oss alla, men naturligtvis allra mest för den omkomnes närmaste”, säger Ellevios vd Johan Lindehag i ett pressmeddelande.
Dödsolyckan utreds av polis och Arbetsmiljöverket.
I måndags dog en montör anställd av elbolaget Eon i samband med röjningsarbete efter Knud i Högsby.

Igår 21:04
Michael Probst / TT / NTB Scanpix
Höstvädret

Hösten dröjer i Skåne – i alla fall en vecka till

Än är det sommar i Skåne – i alla fall ur meteorologernas perspektiv. För att det ska räknas som höst måste temperaturen varit under 10 grader fem dygn i sträck – något som normalt inträffar omkring den 12 oktober i Malmö, enligt SVT Nyheter Skåne.
Efter en kall måndag väntar i stället varmare temperaturer i bland annat Malmö och Helsingborg under onsdagen och torsdagen, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.
– Det är svårt att ge en prognos, men hösten ser ut att i alla fall släpa till nästa vecka, fortsätter han.

Igår 20:15
Läs mer om Höstvädret
Brexit Storbritanniens framtid
Illustrationsbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

EU: May kan få frihandel om hon slopar ”Chequers”

EU:s brexitförhandlare är redo att erbjuda Storbritannien ett frihandelsområde efter brexit. Men det förutsätter att premiärminister Theresa Mays släpper sin så kallade Chequers-plan och sätter upp tullstationer mellan Irland och Nordirland. Det visar interna dokument som Reuters tagit del av.
Förslaget skulle innebära ett frihandelsavtal liknande de som finns mellan EU och nära handelspartners som Japan och Kanada.
Mays förslag, som innehöll en särskild tullunion för att undvika gränskontroller, avvisas därmed ännu en gång. En sådan lösning skulle ge britterna fördelar gentemot både andra länder och EU självt.

1 tim
Arkiv. HANNIBAL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Le Maire: Vore EU-självmord att ge britterna fördelar

Att ge Storbritannien komparativa fördelar efter ett utträde ur EU vore självmord – det skulle elda på EU-kritiker att föra fram exitkrav i fler medlemsländer. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till Reuters.
– Ursäkta min rättframhet, men britterna fattade sitt beslut, det är inget mer med det. Vi har annat att ägna oss åt än britternas framtid – nämligen vår egen framtid, säger Le Maire.
Brexit är bara ett av EU:s problem och knappast det största, menar finansministern.

1 tim
Demonstrationer i samband med Labours partikongress i Liverpool på tisdagen.  Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labourtopp efter beslutet: Respektera folkets vilja

En knapp majoritet av det brittiska folket röstade för att Storbritannien skulle lämna EU vid omröstningen för drygt ett och ett halvt år sedan. Det resultatet bör respekteras, säger Labourtoppen Hilary Benn till SR:s Ekot – trots att partiet på tisdagen öppnade för att hålla en andra folkomröstning om saken.
Däremot menar han att folkomröstningen inte innefattade några bestämmelser kring hur den ekonomiska relationen med EU ska se ut efter utträdet, varför den frågan fortfarande är öppen.
Benn anser, i enlighet med partiets linje, att Storbritannien bör arbeta för att gå ur EU, men fortfarande vara en del av både tullunion och den inre marknaden.

3 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bill Cosby lämnar rättssalen i handbojor efter domen.  POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsdomen mot Cosby

”En stor dag för kvinnor – en stor dag för överlevare”

Den forne komikern och skådespelaren Bill Cosby dömdes i går till fängelse i mellan tre och tio år för att ha drogat och förgripit sig sexuellt på en kvinna. Fallet var det enda som nådde rätten, trots att omkring 60 ytterligare kvinnor har anklagat Cosby för att ha begått liknande övergrepp mot dem.
En av dem, Victoria Valentino, säger enligt AP att tisdagens domslut innebar ”en stor dag för kvinnor och en stor dag för våldtäktsöverlevare”.
Cosbys talesperson Andrew Wyatt sågar rättegången som den mest ”sexistiska och rasistiska” i USA:s historia, enligt nyhetsbyrån.

25 min
Cosby på tisdagen. Mark Makela / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsdomen mot Cosby

Cosby döms till 3–10 års fängelse för sexövergrepp

Den amerikanske komikern och skådespelaren Bill Cosby, som tidigare i år förklarades skyldig till sexuella övergrepp, döms till tre till tio års fängelse, enligt AP. Domen innebär att Cosby tidigast kan bli frigiven om tre år, men att detta inte är garanterat.
Åklagare hade yrkat på uppemot tio års fängelse. Cosbys advokat Joseph Green menade å sin sida att tio år är ett alldeles för hårt straff. 
– 81-åriga blinda män som inte kan ta hand om sig själva är inte farliga, sa han inför rätten på måndagen.
Han hävdade samtidigt att mediebevakningen kring hans klient har varit ”frenetisk” och jämförde det med att misstänkta kriminella stenas till döds, skriver tidningen. 

Igår 18:13
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsdomen mot Cosby

Domaren: ”Cosby är en våldsam sexförbrytare”

Utöver fängelsestraffet på mellan tre och tio år ska Bill Cosby klassificeras som en ”sexually violent predator” (på svenska ungefär ”våldsam sexförbrytare”), slog domaren fast på tisdagen. Termen innebär bland annat att komikern kommer registreras på en lista över sexualförbrytare och behöver rapportera till myndigheter varje kvartal i resten av sitt liv.
– Detta var ett allvarligt brott. Dagen var inne, tiden var kommen, sa domaren Steven T O'Neill enligt CNN.
– Ingen står över lagen på grund av var de bor, vem de är, rikedom, kändisskap, eller ens att de är filantroper, fortsatte han enligt NBC News.

Igår 18:30
Läs mer om Sexbrottsdomen mot Cosby
Chuck Grassley, ordförande för senatens juridiska utskott.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Åklagare tas in för förhöret: ”Vill komma åt sanningen”

Republikanerna i senaten har valt att låta Arizona-åklagaren Rachel Mitchell hålla i utfrågningen av professor Christine Blasey Ford, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Det rapporterar amerikanska medier.
Mitchell beskrivs ha lång erfarenhet av sexualbrottsärenden och var ett namn som rekommenderades av både republikaner och demokrater i den kommitté som hanterar domarnomineringarna till Högsta domstolen. Washington Post noterar att beslutet att ta in Mitchell är ovanligt, men skriver att kommittén själv – som består av elva män – därmed slipper ställa de potentiellt integritetskränkande frågorna.
”Målsättningen är att avpolitisera processen och komma åt sanningen, i stället för att låta senatorerna sola sig i mediernas strålkastarljus eller ge dem möjlighet att sjösätta sina presidentkampanjer”, säger kommitténs ordförande Chuck Grassley enligt ett uttalande, skriver tidningen.

2 tim
Demonstrationer utanför Kapitolium mot nomineringen av Brett Kavanaugh.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Dokument: Fyra personer styrker vittnesmålet

Professor Christine Blasey Fords advokater uppges ha fått in edsvurna dokument från fyra personer som alla styrker hennes vittnesmål om domarkandidaten Brett Kavanaugh. Det rapporterar USA Today, som har tagit del av dokumenten som skickats in till senatens juridiska kommitté.
En av personerna är Blasey Fords make och de övriga tre är vänner som säger att hon berättat för dem om att Kavanaugh försökte förgripa sig på henne under en fest på 1980-talet.
Både Blasey Ford och Kavanaugh ska frågas ut i senaten på torsdagen. Kavanaugh nekar till alla anklagelser.

2 tim
Brett Kavanaugh Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Senaten tar ställning till Brett Kavanaugh på fredag

Den amerikanska senatens juridiska kommitté kommer att rösta om Brett Kavanaugh som är kandidat till posten som domare i Högsta domstolen klockan halv tio på fredag morgon, lokal tid, rapporterar Politico.
När kommittén beslutat om den kan rekommendera Kavanaugh eller inte kommer sedan senaten i som helhet att rösta, skriver AFP.
Beskedet innebär att omröstningen sker mindre än 24 timmar efter det att Kavanaugh och en av de kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, har vittnat inför senaten.
Demokratiska politiker har tidigare krävt att omröstningen ska skjutas upp på grund av anklagelserna mot Kavanaugh.

Igår 22:54
Läs mer om Kavanaughs HD-kandidatur