Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gränskontrollerna

Inre gränskontrollerna förlängs i ett halvår till

De inre gränskontrollerna i västra Sverige och Skåne förlängs, enligt TT.

– Vi menar fortfarande att det inte är tillräckligt bra kontroll av de människor som kommer från tredje land in i Schengenområdet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till nyhetsbyrån.

Sverige har haft inre gränskontroller sedan i november 2015. De förlängs nu i ytterligare sex månader.

Läs mer

Toppnyheter

Bild på demonstranterna. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Floyds död

Polisen stoppar stor demonstration mot polisvåld i Stockholm

Polisen beslutade att upplösa en demonstration till stöd för Black lives matter på Sergels torg i centrala Stockholm rapporterar Aftonbladet. Än så länge är det dock mycket folk på plats skriver tidningen.

– Det kan bli frågan om en anmälan om olaga demonstration, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen till Dagens Nyheter.

Tusentals personer dök upp på torget, men tillståndet för demonstrationen gällde bara 50 personer.

39 min
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

2 tim
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Gick till skyddsrum för att inspektera det

USA:s president Donald Trump tillbakavisar uppgifter om att han tagit tillflykt till ett skyddsrum i samband med protester utanför Vita huset i helgen, i en intervju med Fox Radio.

– Det var en felaktig uppgift, sade Trump i intervjun men lade sedan till att han vistats i skyddsrummet under de senaste dagarna, men bara en "liten, obetydlig, kort tidsperiod”, skriver TT.

New York Times har tidigare rapporterat att Trump uppsökte skyddsrummet i fredags. Trump själv uppger att han var där under söndagen, men att det då var som en del av en inspektion.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på Floyds död
Michelle Bachelet CRISTIAN HERNANDEZ / AFP
Protesterna i USA

FN-topp ryter till mot ”struktuell rasism” i USA

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, riktar hård kritik mot det hon kallar ”strukturell rasism” i USA, skriver AFP. Hon uttrycker också oro över ”en exempellös attack” på journalister i samband med protesterna i landet.

– Rösterna som kräver ett slut på dödligt våld mot obeväpnade afroamerikaner måste höras. Rösterna som kräver ett slut på polisens våld måste höras, säger Bachelet i ett uttalande.

7 min
En minnesplats för George Floyd. Jerry Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Besked om åtal efter Floyds död uppges vara nära

Senare under onsdagen väntas Minnesotas justitiedepartement meddela om ytterligare rättsliga påföljder ska följa för de fyra poliser som anklagas för George Floyds död, enligt uppgifter till CNN.

Enligt en källa ska delstatens justitieminister göra ett ”större uttalande” utan att uppge vilket besked som ska lämnas.

En av poliserna har redan åtalats misstänkt för vållande till annans död. Samtliga fyra har också avskedats.

1 tim
Protester i USA. Philip B. Poston / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vit makt-grupp manade till våld via falskt Antifa-konto

Ett Twitterkonto som såg ut att tillhöra vänstergrupperingen Antifa uppmanade till våld i ett inlägg. Men kontot var falskt och drevs i själva verket av en vit makt-grupp, skiver CNN.

Kontot har nu stängts ner, men dessförinnan hade Donald Trumps son Donald Trump Jr hunnit skriva om inlägget på sitt Instagramkonto med 2,9 miljoner följare.

”Helt galet”, skriver han till sina 2,9 miljoner följare på Instagram, ”kom ihåg vad ANTIFA egentligen är. En terroristorganisation! De försöker inte ens dölja det längre”, skrev Trump Jr i inlägget som sedan har raderats.

3 tim
Läs mer om Protesterna i USA
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Anders Tegnell/illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Sommarbeskedet dröjer: ”Hoppas på beslut i veckan”

Det dröjer fortsatt med besked om vilka reserestriktioner som gäller under sommaren. Under dagens presskonferens får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om när besked kan ges.

– Vi äger inte frågan helt och hållet själva. Det är många involverade och det är många som kommer att bli påverkade av ett sådant beslut så det är viktigt att det blir ett bra beslut.

Han säger också att det ”ibland tar längre tid än vad man hoppats” att fatta beslut.

Tidigare har rapporterats att ett besked skulle komma i veckan och det är fortsatt även Tegnells förhoppning.

3 tim
Lena Hallengren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Hade gjort mer om myndigheten bett oss

Regeringen har hela tiden varit beredd att införa hårdare restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset om Folkhälsomyndigheten hade rekommenderat det, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

”Regeringen har ständigt varit redo att introducera ytterligare åtgärder vid rekommendationer från expertmyndigheten”, skriver hon.

Frågan har aktualiserats av att statsepidemiolog Anders Tegnell idkat självkritik i en intervju med Ekot. Tegnell sa bland annat att Sveriges virusstrategi har ”förbättringspotential” och att fler åtgärder borde ha satts in redan från början.

5 tim
Anders Tegnell/Lena Hallengren. TT
undefined

Lena Hallengren ställer sig frågande till Tegnells kritik: ”Han ger inga exakta svar”

Socialminister Lena Hallengren tycker att statsepidemiolog Anders Tegnells uttalande om att det finns ”förbättringspotential” kring den svenska coronahanteringen väcker frågor, rapporterar DN.

– Han kan ju fortfarande inte ge ett exakt svar på vilka åtgärder man skulle ha vidtagit. Den frågan tycker jag kvarstår.

I en intervju med Ekot sade Tegnell att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder redan från början och var delvis självkritisk.

Idag 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

74 nya svenska dödsfall – ”Inte den fortsatta nedgång i kurvorna vi hoppats på”

74 nya dödsfall i covid-19 har rapporterats i dag. Det innebär totalt 4 542 döda i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser inte den fortsatta nedgången i kurvorna som vi hoppats på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell säger även på pressträffen att det har uppstått ett problem med inrapporteringen från ett laboratorium. Det har gett en eftersläpning i siffrorna på antalet sjuka, nu har där inkommit nästan 1 400 nya fall. Det innebär nu att Sverige är uppe i 40 803 sjukdomsfall.

5 tim
Johanna Sandwall. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Stabilare för kommuner och regioner

Kurvan för Sveriges intensivvård planar ut, men med stora variationer på olika platser i landet, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall under onsdagens pressträff.

581 svenskar vårdas i nuläget på intensivvårdsavdelning, varav 308 med covid-19. Samtidigt har 74 nya dödsfall till följd av smittan inrapporterats.

Sandwall meddelar också att inga regioner befinner sig i katastrofläge, men ingen heller i normalläge. Alla befinner sig antingen i beredskapsläge eller stabsläge.

– Begäran om stöd har minskat, vi ser det som att det är ett stabilare läge i kommuner och regioner.

4 tim
Illustrationsbilder, förskola och kassapersonal. TT
undefined

Stockholm inleder testning av samhällsviktiga yrken

Nu startar provtagningen av nyckelpersoner inom samhällsviktiga verksamheter som har symptom på covid-19, skriver Region Stockholm i ett utskick.

Exempel på prioriterade verksamheter är el och fjärrvärme, barnomsorg och skola, vatten och avlopp, transport, larmcentraler, kriminalvård, post och livsmedel, skriver Mitti.

Regionens chefläkare Elda Sparrelid uppmanar i utskicket alla inom gruppen som är hemma med symptom att påminna sina chefer om att beställa testning.

– Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

Idag 08:28
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Helikopter som släcker bränder. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB varnar för bränder – vill inte ha fler kriser

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, uppmanar alla att respektera eldningsförbuden.

– Vi är särskilt angelägna om att det inte inträffar fler stora händelser parallellt med pandemin, säger Svante Werger från MSB.

Bara det senaste dygnet har 31 gräsbränder och 34 skogsbränder rapporterats in till MSB.

– Pandemin och försommarvädret gör att ovanligt många människor tillbringar mycket tid i skog och mark, vilket är bra, men det kan också bli problem när brandrisken är så stor som nu, säger Svante Werger från MSB.

Myndigheten har de senaste dygnen haft tio helikoptrar i beredskap på fyra olika platser och de kommunala räddningstjänsterna har enligt MSB en hög beredskap.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
PHEV, HEV eller rent av en FCEV? Unsplash
Ägande

PHEV – vad är det? Lär dig att behärska elbilsspråket

BEV, PHEV, HEV och FCEV? Den som blir förvirrad av de många nya förkortningar som dykt upp i kölvattnet av miljöbilarnas intrång på marknaden är nog långt ifrån ensam.

2020 har sagts bli året då miljöbilar slår igenom på bred front, inte minst här i Sverige. Det är med andra ord inte alls omöjligt att du inom en överskådlig framtid står där och ska bestämma dig för vilken typ av elbil som passar dig bäst. Låt oss därför en gång för alla reda ut vad de där förkortningarna egentligen står för:

 • BEV står för Battery Electric Vehicle och innebär att bilen är helt och hållet eldriven. Det finns alltså ingen alternativ bränslekälla, och man är därför beroende av den räckvidd fordonens batterier erbjuder. Dessutom krävs att man tar hänsyn till tillgången på laddare i de områden man tänkt köra i. Tesla är ett tydligt exempel på en tillverkare som enbart har BEV-fordon i sitt modellprogram.
 • PHEV står för Plugin Hybrid Electric Vehicle, vilket vi brukar kalla för ”laddhybrid” här i Sverige. Här kombineras en förbränningsmotor med en elmotor, och man kan själv ladda batteriet via ett uttag. Om man vill så kan man välja att köra helt och hållet på eldrift, men räckvidden är då sällan särskilt stor. Laddhybriden går annars över till förbränningsmotorn när batteriet har laddats ur. Konceptet är oerhört populärt på den svenska marknaden.
 • HEV står för Hybrid Electric Vehicle. Även den här kategorin bilar har både en elmotor och en förbränningsmotor. Skillnaden från PHEV-bilar är att de dels inte kan laddas i uttag, dels inte tar sig lika långt på ren batteridrift. Ett vanligt exempel är Toyota Prius.
 • FCEV (Fuel Cell Hybrid Vehicle) är en intressant fordonsteknologi som också har kommit att debatteras flitigt. I Sverige kallar vi konceptet för ”bränslecellsbilar”. Det handlar fortfarande om elbilar, men de laddas genom att man fyller dem med vätgas som omvandlas till elektricitet, snarare än genom att man kopplar in dem till elnätet. En fördel med FCEV-bilar är att de går snabbt att tanka och kan erbjuda god räckvidd. En stor nackdel är bristen på mackar som erbjuder vätgas.
Idag 04:00
Läs igenom avtalet mycket noggrant innan du slår till på en leasingbil. Shutterstock
Ägande

Privatleasingens fallgropar – så undviker du dem

Noll mil på mätaren, nybilsdoft i kupén och glänsande lack utan repor. Detta utan att (åtminstone nödvändigtvis) behöva lägga någon svidande kontantinsats. Klart att leasing lockar.

Privatleasingen ökar stadigt i Sverige, och för många kan konceptet vara en riktigt bra idé, inte minst då man i viss mån slipper det ansvar som det innebär att äga en bil. Men det finns även en rad fallgropar som man åtminstone bör vara medveten om innan man väljer privatleasing.

Den kanske viktigaste detaljen handlar om körsträckan. Att betala lite mer för några extra mil per år kan kännas dumt initialt, men det är ändå en vettig idé. Ett leasingavtal löper i regel över tre till fem år, och att man får ändrade körvanor under en så lång tidsperiod är förstås fullt rimligt. Kanske byter du jobb? Kanske flyttar du?

En annan viktig aspekt är att mycket kan hända med ens ekonomi under en leasingperiod. Att säga upp avtalet är ofta svårt, Ibland helt omöjligt, och att sitta med en fast månadskostnad för ett fordon som man inte kan sälja kan bli problematiskt.
Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på konsumentorganisationen Riksförbundet M manar i en artikel i tidningen Mitt i till försiktighet innan man slår till.

– Titta på hur tillvaron och din privatekonomi kan förändras de närmaste tre åren. I värsta fall, klarar du ekonomiskt att vara bunden vid avtalet?

Vissa leasingavtal tillåter att man överlåter fordonet, men det är lättare sagt än gjort att hitta en person som är intresserad av att ta över en leasingbil. Inte sällan får man räkna med att bjuda på leasingavgiften i ett kvartal till ett halvår.

Ett annat sätt är att försöka bryta avtalet i förväg. De bilhandlare som går med på det tar då ut en straffavgift, skriver sajten Mest Motor.

En leasingbil är inte din bil längre efter några år, något som kan vara lätt att glömma bort i vardagen. Men tänk på att en besiktning kommer att genomföras vid återlämnandet, och i det läget ska bilen vara ”i normalt skick”.

Håll koll på vad som står i återlämningsavtalet. Expressen skriver att man till exempel ofta förväntas tvätta bilen både in- och utvändigt regelbundet samt laga eventuella stenskott .

Andra viktiga aspekter att fundera kring innan man väljer att privatleasa är ansvarsfrågan vid ett eventuellt fel på bilen, samt att du ofta förväntas betala samma belopp varje månad även om bilen blir obrukbar till följd av ett fel.

Igår 04:08
Se till att få svar på rätt frågor innan du slår till på en elbil. Shutterstock
Ägande

De fyra viktigaste frågorna när du ska köpa elbil

Funderar du på att köpa en elbil? I så fall finns det en del frågor att besvara som skiljer sig från de frågor som uppkommer i samband med ett mer klassiskt bilköp. Autotrader, Mest Motor och DN har alla tittat närmare några av de saker du bör bena ut på innan du slår till på en elbil. Vi har sammanfattat det hela i fyra viktiga punkter:

1. Hur stor räckvidd erbjuder fordonet?

Det låter kanske som en självklarhet, men att syna de här siffrorna i sömmarna ordentligt är också avgörande. En mil hit eller dit kan låta oväsentligt, men så länge laddningsstationerna inte duggar tätt i landet så kan en liten mil bli ett stort problem. Hur ser det ut lokalt där du bor? Hur ser det ut längs de sträckor du har tänkt köra? Och mot bakgrund av det: Har du tid att stanna och ladda fordonet, om det skulle behövas?

2. Håll koll på kostnaderna

Att en elbil är billigare i längden än en bil med förbränningsmotor är de flesta överens om. Men det är förstås inte gratis att ha en elbil. Även elbilar har rörliga delar som slits och även elbilar måste in på service emellanåt. Glöm inte att kontrollera priser på reservdelar och ifall det finns verkstäder som kan åtgärda problem med ditt elfordon. Räkna även med en ökad åtgång på hushållsel.

3. Kontrollera garantin

Trots att elbilar har funnits på marknaden ett tag vid det här laget, så handlar det trots allt om relativt ny teknik. Att hålla koll på vilka garantier som bilen omfattas av är därför viktigt. Inte minst batterigarantin kan vara värd att se över lite extra.

4. Passar elbilen din livsstil?

Renodlade elbilar är inte sällan ganska kompakta jämfört med exempelvis laddhybrider eller klassiska fordon med förbränningsmotor. Har du ofta behov av att transportera saker? I så fall: Får de plats i fordonet? Och hur mycket bidrar vikten till att minska räckvidden? Tänk även på att räckvidden minskar avsevärt i vårt bistra vinterklimat.

1 jun
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande