Erdogans. KAYHAN OZER / Turkish President Office
Valet i Turkiet

Investerare befarar att turkisk kollaps är på väg

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan aviserade under dagen sitt maktövertagande över landets centralbank under dagen, något flera medier rapporterat.

Nu befarar analytiker att landet är på väg mot kollaps, skriver Wall Street Journal.

Erdogans sviktande kunskaper om penningpolitik har förvirrat investerare vid ett flertal tillfällen. Enligt IMF har landet en valutaskuld på 53 procent av BNP, vilket gör landet särskilt skört för flykt från den turkiska liran, som rasat över 30 procent sedan i september. Efter dagens besked rasade också börsen.

– Turkiet visar så många varningssignaler som vi lärt oss leder fram till fullskaliga ekonomisk kriser, säger Paul McNamara vid GAM Holding.

Läs mer:

Toppnyheter

Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ordkrig mellan parterna: ”Lööf var nöjd med avtalet”

Historieskrivningen om hur det gick till när förhandlingarna mellan S och C strandade skiljer sig kraftigt åt, rapporterar Aftonbladet. En Centerkälla uppger att samtalen bröt samman sent på lördagsnatten, på grund av att S var ”oförmöget att stänga ute V”.

En källa från ett annat parti som tidningen talat med ger en helt annan bild. Enligt källan gick S med på flera av C:s och L:s krav, bland annat slopad värnskatt, fri hyressättning i nyproduktion och återinförd familjeåterförening. Parterna kom överens om ett dokument som alla var eniga om.

– Vi trodde det var klart, säger en källa och säger att partierna hade samma intryck under söndagen samt att Löfven fick reda på Lööfs ställningstagande på måndagsmorgonen.

37 min
Stefan Löfven.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Löfven (S): ”Vi är fortsatt redo att göra eftergifter”

Stefan Löfven kommenterade regeringsfrågan och Centerns besked vid en pressträff på eftermiddagen. S-ledaren inledde med att tala om utmaningarna i samhället.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering, sa Löfven.

Han sa att han har välkomnat samtalen med de övriga partierna och betonade att S ”har gjort stora eftergifter”.

– Anledningen till att vi vill kompromissa och regera är att vi vill förbättra samhället i den regering vi tror är bäst.

– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter, att bjuda till. Vad vi än kommer fram till så kommer det vara en kompromiss för alla parter, så måste det vara.

Löfven sa att alla partier har ”bjudit till” och framhöll att han fortfarande är redo att gå upp i en statsministeromröstning, trots Centerns besked.

– Jag accepterar det talmannen väljer att göra.

Löfven medgav också att han var beredd att ”göra något rejält” när det kom till värnskatten.

S-ledaren upprepade gång på gång ”Sverige ska ha en regering” under den efterföljande frågestunden.

3 tim
Ulf Kristersson, Annie Lööf och Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ulf Kristersson: S har inte förmågan att möta C:s krav

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar till TT att beskedet från Centern visar ”att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering”.

”Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt”, säger M-ledaren.

Han skriver att C har lyft in sakpolitiken på allvar och att det är värdefullt för processen.

Nu går detta tillbaka till talmannen.

”Våra förslag ligger på bordet och jag är villig att diskutera möjliga vägar framåt”, skriver Kristersson.

Även Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor välkomnar att Centerpartiet säger nej till en S-regering.

”Kristdemokraterna vill ha en regering som bedriver politik med utgångspunkt i Alliansens reformagenda. Möjligheterna för det har ökat i och med dagens besked”, skriver hon på Twitter.

Enligt Annie Lööf var Socialdemokraternas löften vaga och oprecisa, med skrivningar som inte förpliktigar till något. S har, enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Jeremy Corbyn. Parliament TV / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

Corbyn: Det är uppenbart – May har tappat kontrollen

Labourledaren Jeremy Corbyn går till frontalangrepp mot Theresa May i sitt bemötande av premiärministern i sitt svaromål i underhuset, som följer beskedet om att morgondagens planerade omröstning skjuts upp.

– Regeringen har uppenbarligen tappat kontrollen. Det är en dålig deal för vårt land, som förtjänar bättre. Vi är i en sämre sits än innan. Om premiärministern inte lyckas bättre än så här måste hon kliva åt sidan, säger han.

Corbyn menar att premiärministerns svaga resultat i att övertyga parlamentet att avtalsförslaget är det bästa alternativet klart bevisar att hon inte är kompetent att sköta fortsatta förhandlingar.

– Regeringen är i upplösning, folket i upplösningstillstånd och skammen vilar på denna patetiska regering, säger Corbyn.

12 min
Arkiv. HO / AFP
Förhandlingarna

May skjuter upp votering om brexit i parlamentet

Premiärminister Theresa May talar just nu till parlamentet, där hon tillkännager att regeringen skjuter upp brexitomröstningen, som skulle ha hållits i morgon.

– Det finns ingen annan väg ut, vi måste förhandla om, säger Theresa May.

Skälet är gränsen Irland, som enligt Mays avtal skulle ha en så kallad ”backstop”-lösning. Det är den del av avtalet som utsatts för hårdast kritik.

– Jag kommer att hålla nödsamtal med EU-ledare för att diskutera förändringar i backstop-lösningen, säger May.

25 min
Theresa May. PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

May uppges vilja förhandla igen med EU om Irland

Premiärminister Theresa May vill åka tillbaka till Bryssel för att försöka återuppta förhandlingarna med EU i tvisten om gränsen på Irland, som blivit den svårast lösta frågan i brexitförhandlingarna. Det rapporterar flera medier.

Det är den så kallade ”backstop”-lösningen, som kommit till för att undgå upprättandet av en ”hård gränslinje” mellan Irland och Nordirland, som anses vara det tyngsta skälet till att May inte får ihop röster i parlamentet.

Samtidigt är det inte säkert att Theresa May kommer tillåtas att senarelägga omröstningen, vars tidpunkt är satt till i morgon tisdag. För att göra det måste hon nämligen också få ihop tillräckligt med röster.

May talar till nationen klockan 16.30 i eftermiddag svensk tid.

2 tim
Läs mer om Förhandlingarna
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jan Björklund. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L ställer in partiråd – M:s och KD:s budget mot seger

Liberalernas inplanerade partiråd i morgon tisdag är inställt, uppger källor för Ekot. Tanken var att partirådet skulle diskutera hur man ska rösta i budgetomröstningen och i en statsministeromröstning om Stefan Löfven.

– Eftersom Centerpartiet har gett ett så tydligt besked i dag att de säger nej, så finns det inte längre någon uppgörelse att ta ställning till, säger partiets presschef Elin Boberg till TT.

Beskedet innebär att L kommer att rösta på sin egen budgetmotion i budgetomröstning. Något som i förlängningen betyder, som det ser ut nu, att M:s och KD:s gemensamma budgetreservation kommer att röstas igenom med stöd av SD.

2 tim
Annie Lööf.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppgift: Förhandlade om ett dokument på tio sidor

Ett hemligt arbetsdokument bollades fram och tillbaka mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet i förhandlingarna som ledde fram till C-ledarens besked att partiet röstar nej till Stefan Löfven, enligt uppgifter till SvD.

Dokumentet utgick från partiernas kravlistor och till slut fanns ett dokument om ett tiotal sidor med punkter som skulle kunna ligga till grund för överenskommelsen.

Annie Lööf menar att S inte varit tillräckligt precisa i frågorna kring arbetsmarknad och bostadsmarknad.

– S har inte varit beredda att möta oss i tillräckligt stor utsträckning, säger hon på en pressträff.

Stefan Löfven säger på en presskonferens att han var beredd att kompromissa när det gäller arbetsrätten och att “göra något rejält” när det kom till värnskatten.

3 tim
Andreas Norlén.  Pontus Lundahl/TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen: ”Kommer att hålla informella samtal”

Talmannen Andreas Norlén meddelar nu i ett pressmeddelande att han har tagit emot Stefan Löfvens (S) rapport angående partiernas samtal om regeringsfrågan. Han har också talat med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) samt informerat de vice talmännen.

”Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare”, säger Andreas Norlén.

Talmannen kommer efter dessa samtal att återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen. Tills vidare kvarstår tidigare avisering av statsministerförslag.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Nadia Murad under sitt tal under prisutdelningen. Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2018

Fredspristagare: ”Världen måste ta sitt ansvar”

I sitt tal under utdelningen av Nobels fredspris i Oslo uppmanade den yazidiska aktivisten Nadia Murad omvärlden att skydda hennes folk, rapporterar AFP.

– Beskydd av yazidier och alla andra utsatta samhällen runt om i världen är det internationella samfundets ansvar, sa hon under sitt tal under ceremonin.

Sexuellt våld som vapen i krig står i fokus vid utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. De två pristagarna – Nadia Murad och den kongolesiska läkaren Denis Mukwege – hoppas att uppmärksamheten bidrar till brutalitetens slut.

3 tim
Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2018

Nobelfestens nota hemlig – förväntas kosta miljoner

Förra året landade den beräknade summan för samtliga Nobelpris och verksamhetens kostnader på 102,6 miljoner kronor, rapporterar SVT.

Vad den exakta summan för årets festligheter blir kan inte avslöjas eftersom att den är hemlig, men en fingervisning på vad det kommer att kosta har gjorts enligt SVT.

Inför årets Nobelfest väntas 1 300 gäster närvara och kuvertavgiften är 3 000 kronor per person. Antalet är ungefär samma som förra året.

Nobelfesten hålls i kväll klockan 19.00 i Stadshuset.

Idag 09:19
Läs mer om Nobelpriset 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Lööf, Kristersson, Busch Thor. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Lööf gjorde rätt, hon är välkommen tillbaka

Opinion S kunde inte gå med på C:s krav på stora skattesänkningar och uppluckrad arbetsrätt. Och Annie Lööf kunde inte acceptera ett samarbete där Vänsterpartiet var med och ställde krav. Dagens besked var därför rimligt, skriver DI:s PM Nilsson i en ledare och tillägger att Lööf nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Lööf insåg på sin resa i vänsterkretsen att hon inte hörde hemma där, varken i sakfrågorna eller kulturellt. Tilliten saknades. Välkommen tillbaka.”

Dalademokratens ledarskribent Robert Sundberg håller med om att det var omöjligt för S att acceptera att föra en politik som inte ens Alliansregeringen 2006–2014 förmådde genomföra. Han uppmanar nu de fem partier som är emot Löfven som statsminister – C, L, KD, M och SD – att ta ansvar för att en regering kommer på plats.

Expressen anser att dagens besked öppnar upp för en S+M-regering.

”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med socialdemokrater och moderater kunna se till att saker och ting blir gjorda.”

3 tim
Annie Lööf TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Annie Lööf är drottningen av nej – vi tar jättekliv mot ett extra val

Vi närmar oss ett extra val – det är de inrikespolitiska kommentatorernas dom efter Centerpartiets besked att partiet röstar nej till Stefan Löfven (S).

”Annie Lööfs nej till Stefan Löfven betyder att Sverige tar ett jättekliv mot extra val”, konstaterar Olle Lönnaeus i en analys i Sydsvenskan.

Om Centerpartiet står fast vid sitt beslut att inte släppa fram Ulf Kristersson (M) så går vi mot extra val, säger Elisabeth Marmorstein i SVT.

– Detta måste vara den svartaste måndag som Stefan Löfven har upplevt, säger K-G Bergström i en analys i Expressen.

Även DN:s Ewa Stenberg säger att vi går in i en ”oerhört dramatisk period i svensk politik”. Hon säger att Annie Lööf (C) har gått ut hårt med många och stora krav och att hon fortfarande är en nyckel i regeringsbildningen.

– Det är hon som är ”nej-drottningen”, säger Stenberg.

5 tim
Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Centerpartiet räds inte ett extra val

Annie Lööfs (C) besked att Centerpartiet inte röstar för Stefan Löfven (S) som statsminister kan leda till ”en sista desperat uppgörelse” eller så står ett extra val för dörren, skriver Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, på Twitter.

Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola, skriver på Twitter att C inte räds ett extra val. Hon menar att endast L och MP behöver vara rädda för ett nytt val eftersom de vilar på riksdagsspärren.

Hinnfors frågar sig också vad för typ av inflytande Vänsterpartiet skulle ha fått enligt Lööf.

”Sedan en regering väl hade tillträtt skulle V:s inflytande i praktiken ha försvunnit (i budget- och vanliga omröstningar)”, skriver han och menar att C potentiellt skulle kunnat fått stort inflytande.

Idag 09:37
Läs mer om Valet 2018
FETHI BELAID / AFP
FN:s migrationsavtal

FN har antagit det första globala migrationsavtalet

FN:s medlemsländer har nu antagit det globala migrationsavtalet vid migrationskonferensen i Marrakesh, rapporterar AFP. Avtalet, som är det första i sitt slag, har föregåtts av 18 månaders förhandlingar, men har också mötts av kritik och ett tiotal länder har valt att inte ställa sig bakom det.

Avtalet slår i 23 punkter fast hur global migration ska kunna ske på ett ordnat sätt. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallade det ”en karta för att undvika lidande och kaos” och poängterade också att det inte är bindande och att vikten av att stater själva bestämmer över sin migrationspolitik särskilt poängteras i avtalet.

1 tim
 FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild. Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN:s migrationsavtal

Guterres: Industriländer i stort behov av migration

Industriländerna är i ett stort behov av ökad migration på grund av minskat barnafödande och en åldrande befolkning. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt inledningstal i Marrakesh i Marocko där politiker från hela världen samlas för en tvådagarskonferens där FN:s nya globala ramverk om migration ska godkännas, rapporterar Reuters.

– Det är uppenbart att de flesta utvecklade länder behöver migranter över ett brett spektrum av centrala roller, från att ta hand om äldre människor för att förhindra att sjukvården bryter samman, sa Guterres.

Minst 100 ministrar och regeringschefer kommer samlas i Marrakech i Marocko under måndagen för konferensen där ramavtalet ska slås fast.

Idag 09:43
En demonstration för lättade migrationslagar i Chile tidigare i år.  Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN:s migrationsavtal

Chile backar från FN-avtal: ”Migration ingen rättighet”

Chile ser ut att sälla sig till den skara länder som hoppar av FN:s globala ramavtal om migration, rapporterar Reuters.

– Vår ståndpunkt är klar. Vi har sagt att migration inte är en mänsklig rättighet, säger landets inrikesminister Rodrigo Ubilla i en intervju med tidningen El Mercurio.

Beskedet, som kom överraskande och inte har bekräftats av någon annan än Ubilla, möttes av hård kritik av oppositionspolitiker. Progressiva partiet kallar det ”skamligt och auktoritärt”. Även Amnestys Chile-ordförande är skarpt kritisk till att landet inte står bakom FN-avtalet.

Igår 21:20
Läs mer om FN:s migrationsavtal

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund