Investerarna tar sikte mot stjärnorna i rymdekonomin
Rymden är oändlig och människans intresse för den likaså – något som nu visar sig på världens marknader. Rymdekonomin är i dag värd 400 miljarder dollar, men redan om 10 till 20 år väntas den ha utvecklats till en mångbiljonindustri.
– Det är absolut en livskraftig bransch att investera i, säger riskkapitalisten Tess Hatch till CNBC.
Regeringsföreträdare, rymdentreprenörer, näringslivschefer, jättebanker och experter – alla talar nu om rymden som en framtida sedelpress. Och det finns många tecken på att redan 2020 blir ett starkt år för rymdindustrin, skrev Quartz vid årsskiftet.
Motorn i rymdekonomin är satelliterna. Den explosionsartade ökningen bidrar dels till att driva ner kostnaderna, dels till att stärka företag vars affärsidé är att städa rymden från rymdskrot. Samtidigt formligen kastar investerare sina pengar över bolag som har små satelliter men stora drömmar. Det leder i sin tur till att företag som bygger raketerna som ska bära satelliterna får en skjuts uppåt.
Men den jordtillvända delen i form av satelliter är bara ett av rymdekonomins två ben, säger rymdekonomen Sinéad O’Sullivan i Harvard Business Reviews podcast “Ideacast” från förra året. Hon menar att det andra benet är en drömsk utforskardel, som handlar om gruvdrift i rymden och visionerna om en interplanetär framtid. Och det är på det benet investerarna främst lutar sig när de drömmer om en mångbiljonmarknad.
– Är jag optimistisk kring att rymdföretag som Space X någonsin kommer att förvandla det till en livskraftig affärsmodell? Nej, det är jag inte, säger O’Sullivan i podcasten.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämnen som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.