Kejsaren Naruhito håller tal för att högtidlighålla krigsslutet Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Relationen Sydkorea-Japan

Japans kejsare uttryckte ånger över krigshandlingar

Japans nytillträdde kejsare Naruhito uttryckte djup ånger över sitt lands roll i andra världskriget, rapporterar internationella medier. Uttalandena skedde under hans första framträdande i samband med det årliga högtidlighållandet av krigsslutet.

– När jag ser tillbaka på vår långa fred, och reflekterar över det förflutna, då bär jag känslan av djup ånger i mitt sinne och hoppas uppriktigt att krigets härjningar aldrig ska upprepas, sa han i det korta talet.

Uttalandet kommer samtidigt som Sydkorea gör trevande försök att lindra handelskonflikten mellan länderna. En orsak till spänningarna är att Sydkorea upplever att den japanska ledaren Shinzo Abe slätar över landets krigsbrott.

Toppnyheter

Helle Klein och Anne Ramberg.  TU/TT
Nazismen i Sverige

Klein: Ska inte tolereras i ett demokratiskt samhälle

Helle Klein, debattör och chefredaktör för Dagens Arbete, är en av de tre kvinnor som utsattes för ofredande av en NMR-kopplad man som i dag ställs inför rätta.

Hon säger till SVT Nyheter att hon hade funderingar på om det var värt att driva fallet till rättegång med tanke på vad man kan få utstå när det blir offentligt.

–  Men för mig är det verkligen principiellt viktigt att visa att det här kan inte ett demokratiskt samhälle tolerera, säger hon.

Den 54-årige mannen som står åtalad är medlem i nazistiska NMR. Han var tidigare Sverigedemokrat med förtroendeuppdrag på kommunpolitisk nivå.

10 min
Helle Klein.  TT
undefined

Nazist inför rätta för att ha ofredat kända kvinnor

I dag inleds rättegången mot den man, verksam inom nazistiska NMR, som ska ha skickat 230 meddelanden med nazistisk propaganda, grov antisemitism och bilder på skändade kvinnor till debattören och skribenten Helle Klein.

– Det kom morgon, middag, kväll – flera sms åt gången, säger Klein till Expressen.

Hon berättar att budskapet var detsamma, att judarna ska förintas. Klein säger att hon har utstått hat förut men då anonymt, inte sms från en tydlig avsändare.

Debattören var inte ensam om att få sådana meddelanden. Även Maria Ripenberg, författare och vid tillfället ledarskribent på UNT, och Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för advokatsamfundet, ska ha utsatts av samma man.

2 tim
Läs mer om Nazismen i Sverige
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Polarvirvelns öde kan ge en sen vargavinter i Sverige

Mildvädret verkar hålla i sig, åtminstone veckan ut. Men än är en vargavinter i Sverige inte utesluten. Expressen har talat med meteorologen Lasse Rydqvist som säger att allt beror på polarvirveln över Nordpolen.

Enkelt uttryck, om virveln bryts så kan kall luft strömma söderut, över Skandinavien, Ryssland eller ute till havs.

– Om något sådant händer kan vi absolut få en kall period framöver, säger Rydqvist.

Han säger att en sådan händelseutveckling kan resultera i snö och kyla hela vägen in i april.

1 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SMHI varnar: Glashalt på vägarna i norra Sverige

Det finns risk för rejält hala vägar efter helgens slut. I Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

– På grund av den här riktigt milda luften som kommer i morgon blir det rätt besvärligt väglag i norra Sverige, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm till Expressen.

I hela fjällkedjan förutom i Dalafjällen varnas det dessutom för hårda vindar och nederbörd väntas. I södra delarna av landet fortsätter däremot det milda vädret. Något snöfall ser inte ut att dra in.

– Det är milt just nu och det milda vädret kommer att fortsätta, säger Malin Anteros, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Igår 19:07
Läs mer om Vintervädret
Siv Jensen, arkivbild. Stian Lysberg Solum/TT
Debatten om norska IS-kvinnan

Norska FRP i krismöte – internt sms: ”Är på väg ut”

Fremskrittspartiet (FRP) kallar till krismöte under måndagen, rapporterar norska medier. Flera distriktstoppar har krävt att partiet lämnar regeringen. Det efter att en politisk konflikt blossat upp kring den 29-åriga IS-kvinna som hämtades hem till Norge i helgen.

”Som jag ser det nu, så ser det ut som att vi är på väg ut”, skriver Tone Ims Larssen, distriktsordförande för FRP i Oslo, i ett sms till NRK.

FRP:s partiledare Siv Jensen sa i går att hon inom kort ska träffa statsminister Erna Solberg (Høyre) för att lägga fram sina krav för att bli kvar i regeringssamarbetet. Listan innehåller fler punkter än de som är direkt kopplade till kvinnan som förts hem till Syrien, enligt Dagens Næringsliv.

2 tim
Siv Jensen. Arkivbild. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tunga FRP-politiker: Vi vill lämna regeringssamarbete

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen pressas att lämna regeringen av fyra distriktsledare inom hennes eget parti, skriver Aftenposten.

FRP har hotat att hoppa av Erna Solbergs regeringskoalition efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till Norge med sina två barn.

– Nog är nog, nu måste FRP lämna regeringen, säger Frank Sve, distriktsledare i Møre och Romsdal, till Aftenposten.

Under måndagen ska Jensen och Solberg träffas, och Jensen förväntas då lämna fram en kravlista med villkor för att stanna kvar.

Igår 22:14
Bild från al-Hol-lägret i Syrien, där många IS-familjer sitter fängslade.  Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska IS-kvinnan förhörd av polisen – nekar till brott

Den 29-åriga IS-kvinna som hämtats hem till Norge från Syrien nekar till brott. Det säger kvinnans advokat vid en pressträff på söndagen, rapporterar flera norska medier. Kvinnan har förhörts av PST, Norges motsvarighet till Säpo.

Försvararen säger att han har varit i en ”konstruktiv dialog” med norska utrikesdepartementet i samband med kvinnans resa tillbaka till Norge och att han besväras över de anklagelser som nu riktas mot henne. Han säger att hon aldrig stridit för IS.

Hon kom till Norge tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjuk, under fredagen. Hon greps direkt vid landningen på Gardermoen flygplats och fördes till sjukhus. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation.

Igår 13:31
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan
Victor Nilsson Lindelöf.  Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 19/20

Lindelöf sågas för insatsen mot Liverpool: ”En staty”

Victor Nilsson Lindelöf gör bäst i att inte öppna morgonens tidningar i England, i varje fall om han vill undvika svidande kritik. Fotbollskanalen och Sportbladet har sammanställt betygen på samtliga spelare i Manchester Uniteds förlustmatch mot Liverpool – och det är inte särskilt rolig läsning för svensken.

Den lokala tidningen Manchester Evening News ger Lindelöf en 3:a i betyg på en skala mellan 1–10. Även tidningens krönikör Samuel Luckhurst går hårt åt Lindelöf i sin sammanfattning kring Uniteds misslyckade säsong.

I Daily Express får Lindelöf en 5:a och en mindre smickrande beskrivning:

”Såg stundtals ut som en staty”.

28 min
Virgil van Dijk ser nöjd ut. CARL RECINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

van Dijk sänkte United i engelska klassikermötet

Liverpool fortsätter att utöka sin ledning i Premier League. Avståndet till tvåan Manchester City är nu 16 poäng efter att man vunnit klassikermötet mot Manchester United med 2–0.

Virgil van Dijk gav serieledaren ledningen i den 14:e minuten och Liverpool hade sedan två bollar i mål som dömdes bort. Mot slutet av matchen skapade Manchester United ett visst tryck men då kunde Mohamed Salah i stället kontra in 2–0.

Igår 18:26
Frustrerad Jamie Vardy. OLI SCARFF / AFP
undefined

Straffmiss av Vardy när Leicester överraskande föll

Premier Leagues succélag Leicester gick överraskande på pumpen borta mot Burnley på Turf Moore i dag. Ligatvåan tog visserligen ledningen genom Harvey Barnes men till slut med 1–2.

Chris Wood kvitterade i 56:e minuten och Nick Pope räddade en straff från Leicesters målkung Jamie Vardy innan Ashley Westwood avgjorde med elva minuter kvar av ordinarie tid.

Leicesters förlust och Manchester Citys kryss i går innebär att Liverpool i kväll har chansen att dra ifrån toppkonkurrenterna ännu mer.

Igår 16:40
Läs mer om Premier League 19/20
Prins Harry. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Harrys och Meghans beslut

Prins Harrys första ord: Vi hade inget annat val

Prins Harry uttalar sig nu för första gången om den uppgörelse med kungafamiljen som presenterades i går, skriver Sky News.

Han bekräftar att han och hustrun Meghan Markle inte ville ge upp alla offentliga åtaganden för kungahuset. Prinsparet var redo att ge upp apanaget men hade hoppats att kunna fortsätta med vissa kungliga uppdrag.

– Tyvärr var inte det möjligt, säger han på en välgörenhetsgala, enligt tv-kanalen.

Igår 22:25
Drottning Elizabeth vid en gudstjänst i dag. LINDSEY PARNABY / AFP
undefined

Källor: Uppgörelsen var inte vad prinsparet ville ha

Prins Harry och Meghan Markle lämnade inte ifrån sig sina kungliga titlar frivilligt – det var ett krav från kungahuset, uppger källor för The Guardian.

Knäckfrågan blev parets ekonomiska framtid. Harry och Meghan har registrerat varumärket ”Sussex royal” och ville inte att Buckingham Palace skulle ha någon insyn i deras framtida affärsuppgörelser. Motkravet blev att de lämnade ifrån sig titlarna och avsade sig rätten att representera drottningen framöver.

Enligt envisa rykten vill Netflix ha ett samarbete med prinsparet, något bolagets innehållschef Ted Sarandos bekräftar.

– Vem skulle inte vara intresserad? säger han.

Igår 21:23
Några av förstasidorna.
undefined

Tidningarna går i spinn av Elizabeths ”hårda Megxit”

Drottningens besked om prins Harry och Meghan Markle är självklart förstasidestoff för de brittiska tidningarna. Många verkar överens om att drottning Elizabeth har beslutat om en uppgörelse som paret inte vill ha.

”Drottningen beordrar en hård Megxit”, lyder rubriken på Sunday Mirrors förstasida.

Sunday People skriver att ”Harry och Meghan är ute i kylan” medan The Sun skriver ”Payback time” med en infälld bild på drottningen.

Igår 14:30
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
Greta Thunberg.  Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

Ledare: Att Greta står högt ger toppmötet något nytt

Opinion Det kommande toppmötet i Davos står på agendan på flera av tidningarnas ledarsidor under måndagsmorgonen. Sydsvenskans ledarsida menar att årets möte, som inleds på tisdagen, innebär någonting nytt eftersom klimatet är en så tydlig punkt för mötet.

Ett exempel på det är att klimataktivisten Greta Thunberg sätts före ”klimatskeptikern” Donald Trump när mötet marknadsförs, skriver ledarsidan, som också betonar att växthuseffekten inte kan bekämpas av enskilda länder.

”Hur saken än vänds och vrids så förblir det ett gemensamt ansvar att minska utsläppen.”

PM Nilsson på Dagens Industri är kritisk mot att mötet väntas signera ett manifest som enligt Nilsson är alltför ”överlastat”, och med för mycket fokus på att företag ska rätta sig in i ett sorts politiskt led.

”Davos-manifestet inbjuder till självförakt och underkastelse.”

2 tim
En kvinna och hennes barn vid en klinik i Anka i Nigeria i december. KOLA SULAIMON / AFP
undefined

Oxfam: Kvinnors obetalda arbete grund för vinsterna

Opinion Världens 22 rikaste män äger mer än alla kvinnor i Afrika visar Oxfams nya rapport som publiceras inför toppmötet i Davos, skriver organisationens svenske generalsekreterare på DN Debatt.

Johan Pettersson skriver att rapporten visar att det ekonomiska systemet är sexistiskt och diskriminerande mot kvinnor. Det är kvinnors obetalda arbete som ligger till grund för de stora ekonomiska vinsterna som andra gör menar han. Enligt Oxfams utredning uppgår kvinnors obetalda hushålls- och omsorgsarbete till 100 000 miljarder kronor per år.

”Världens miljardärer och kvinnors obetalda omsorgsarbete är resultatet av en trasig ekonomi”, skriver Pettersson.

Igår 21:14
Läs mer om Toppmötet i Davos 2020
Brexit Storbritanniens framtid
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Diplomat om utträdet: Kan få till skelettavtal innan 2021

Om mindre än två veckor lämnar Storbritannien EU och nu förbereder sig Europas diplomater för nästa utmaning: Intensiva förhandlingar för att mejsla ut de framtida handelsrelationerna.

Nyhetsbyrån AFP har intervjuat 18 icke namngivna tjänstemän och diplomater som arbetar med förhandlingarna och listar sex knäckfrågor för förhandlarna att lösa.

Den första frågan är den hårda slutpunkten för förhandlingarna, 31 december i år, som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson satt ut. Det innebär att man i praktiken bara har åtta månader, mars till oktober, att förhandla.

– Vid årsskiftet kan vi ha ett skelettartat handelsavtal, plus något om intern och utrikes säkerhet, men det finns inga garantier, säger en diplomat till AFP.

1 tim
Ledamöter i överhuset. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson överväger att flytta överhuset till York

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson överväger att flytta överhuset i parlamentet från London, rapporterar The Sunday Times. Enligt tidningens källor är York favorit till att ta över parlamentets övre kammare men även Birmingham är ett alternativ.

Konservativa partiets ordförande James Cleverly bekräftar för Sky News att man överväger en flytt för att en större del av landet ska känna ”anknytning till politiken”.

– Vi vill visa för människor att vi vill förändra. Labourpartiet förlorade flera miljoner röster för att de inte lyssnade på folket, säger han.

Igår 15:20
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund