Jättemikroskopet blir starkare än forskarna trott
Forskningsanläggningen ESS – som just nu byggs utanför Lund – ska bli världens starkaste neutronmikroskop. Anläggningen ska användas till att studera materiens allra minsta beståndsdelar. SR Ekot rapporterar att mikroskopet nu har potential att frigöra neutroner vid en lägre maxeffekt än vad som tidigare varit tänkt.
– Det gör att vi kan nå ännu mer med fem megawatt, den dagen vi är redo för fem megawatt och när vi har ytterligare instrument på plats, säger foskaren Marie-Louise Ainalem till Ekot.
bakgrund
European Spallation Source
Wikipedia (sv)
European Spallation Source (ESS) är en sameuropeisk forskningsanläggning som för närvarande byggs i Lund. ESS kommer att användas inom en rad vetenskaper, såsom materialvetenskap, strukturkemi, biologi och geofysik. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där kaskader av neutroner framkallas genom spallation. ESS byggs, ägs och drivs sedan 2015 av ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur, "ERIC".
Enligt den europeiska forskningsorganisationen ESFRI kommer ESS att bli världens mest kraftfulla neutronkälla. De preparat som ska undersökas bestrålas med intensiva pulser av neutroner, vilka då har bromsats ner till användbara energier i moderatorer och letts genom ett antal omgivande strålledare till de studerade proven bestående av olika material och ytor. Neutronerna sprids från proven och registreras i ett flertal instrument för vidare tolkning.
Konstruktionen har beräknats kosta cirka 1,8 miljarder euro och ha en årlig driftskostnad på runt 140 miljoner euro . Vinsten med att använda neutroner vid strukturstudier kan jämföras med vad man vann i detaljeringsgrad, när elektronmikroskopet ersatte ljusmikroskopet. Neutronens de Broglie-våglängd är betydligt kortare.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen