Julbordet en näringsmässig fullträff: ”Njut”
Skrovmålet som ett julbord ofta innebär kan leda till dåligt samvete. Men tvärtom mot vad många tror är det inte ohälsosamt för dig – utan en ”näringsmässig fullträff”. Det säger Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap på Högskolan i Skövde.
Han menar att julens feta fiskar bjuder på bra proteiner och vitaminer. Och grönsakerna som grönkål och rödkål ger fibrer och antioxidanter. Om man ska dra ner på någonting så är det det röda köttet.
Men att julbordet förstör annars hälsosamma vanor stämmer inte, säger Tognon.
– Njut. Det är vardagen som gör skillnad, inte julafton, fortsätter han.
Läs mer om julen
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen