Hem
Rysk mack tillhörande Surgutneftegaz. (Shutterstock)

Källor: Ryssland får hjälp av Kina att runda sanktioner

Den ryska oljeproducenten Surgutneftegaz har sålt olja till kinesiska köpare utan så kallad remburs för att kunna kringgå västs sanktioner, uppger tre olika källor för Reuters.

I stället används konton där kunderna måste betala till fullo inom tre dagar efter leverans, enligt källorna.

Det nya upplägget gör att Surgutneftegaz kan fortsätta sälja sin Espo blend-råolja från hamnen i östliga Kozmino till Kina.

Surgutneftegaz har avböjt att kommentera uppgifterna, skriver Reuters.

bakgrund
 
Remburs
Wikipedia (sv)
Remburs är en betalningsform som anses vara den säkraste i internationell handel. En remburs är ett ovillkorligt åtagande från en bank, oftast köparens bank, att betala säljaren då säljaren presenterar de dokument och uppfyller de villkor som är angivna i rembursen. När köparens bank betalar säljaren så överlämnar banken säljarens dokument till köparen som kan hämta ut varorna från hamnen eller flygplatsen. Köparens bank kräver också rembursbeloppet som man har betalat ut till säljaren. Fördelen för säljaren är att betalningsrisken flyttas från köparen till köparens bank. En fördel för köparen, som ansöker om rembursen till förmån för säljaren, är att köparen kan kräva de dokument av säljaren som bevisar att varorna är skeppade, att försäkring finns samt varornas ursprung genom ursprungscertifikat. Oftast är även faktura samt packlista ett krav i rembursen. Remburs i sin natur har funnits i många hundra år. Den löser problemet att säljaren kan vara säker på att få betalt från köparen (genom banken) förutsatt att han uppfyllt kraven i rembursen. Remburs översatt till engelska är "Letter of Credit" (LC) eller den mer korrekta benämningen "Documentary Credit" (DC).

Läs också

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen