Arkivbild: Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Cyberangreppen

Källor: Ryssland har skadlig info om Donald Trump

Ryssland har komprometterande information, både av finansiell och privat karaktär, om USA:s blivande president Donald Trump. Det ska ryska agenter ha hävdat, enligt hemligstämplade dokument som FBI och CIA presenterade för Trump och Barack Obama förra veckan, uppger CNN. Tv-kanalen har talat med flera högt uppsatta källor som bekräftar dokumentens existens.
Enligt The Guardian, som har tillgång till dokumenten, hamnade de hos den republikanske senatorn John McCain som personligen lämnade över dem till FBI-chefen James Comey.
Flera av uppgifterna kommer från en person som tidigare arbetat inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6, och som amerikanska myndigheter bedömer som trovärdig. FBI utreder nu trovärdigheten i påståendena, enligt CNN.
Donald Trump har sin vana trogen kommenterat uppgifterna på Twitter: ”FAKE NEWS - A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT!”

Toppnyheter

Översiktsbild över Stortorget, Knytblusmanifestation - avgå, hela akademien! hålls på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.   Fredrik Persson / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien sågs på hemlig plats – uttalande dröjer

I vanliga fall väcker inte Svenska Akademiens möten någon större uppståndelse. Men i dag väntade ett stort pressuppbåd utanför Börshuset i Gamla stan, och hundratals demonstranter hade samlats för att kräva hela Akademiens avgång. Men ledamöterna undvek medierna och mötet hölls på hemlig plats.
Senare under kvällen talade den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson med Expressen. På frågan om han kan säga något om sammankomsten svarar Olsson:
– Inte just nu. Det kommer i morgon (fredag).
Han vill inte heller berätta var mötet hölls.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till DN att Akademien har skrivit ett pressmeddelande där de uttalar sig kring den uppmärksammade advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Men de tänker skicka ut det först på fredagen.
I en intervju med DN senare under kvällen säger Kristina Lugn att torsdagens möte mest handlade om krisen.
– Vi lyckades fatta en rad prisbeslut, men diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, säger hon.

Igår 19:59
Kung Carl XVI Gustaf Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Kungen vill inte se fler ändringar i akademistadgar

Kung Carl XVI Gustaf tycker inte att det behövs mer insyn i de kungliga akademiernas arbete, utan anser att de är tillräckligt transparanta som de är.
– Det tycker jag, med hänsyn till det arbete och den situation de jobbar under, säger kungen i en intervju med SVT Nyheter.
Han vill heller inte se några ytterligare ändringar i akademiernas stadgar utöver dem han redan aviserat gällande Svenska Akademien.
– Stadgeändringar ska man vara försiktig med, säger kungen.
På frågan om Svenska Akademien borde skärpa sina jävsregler anser kungen att det är upp till Akademien själv att diskutera det.
– Jag tror att de funderar mycket och att det kommer leda till något positivt framöver.

Igår 18:08
Rossana Dinamarca talar i samband med Knytblusmanifestation.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

Hundratals i manifestation – visade stöd för Danius

Hundratals personer samlades utanför Börshuset i Stockholm under eftermiddagen för att protestera mot Svenska Akademien och stötta den avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius. Knytblusen, Danius signaturplagg, var symbol för arrangemanget.
– Avgå alla! Avgå alla! skanderade folkmassan, rapporterar Aftonbladet på plats.
Kriminologen Nina Rung, föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin stod bakom manifestationen som uppmanade alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar.
– Vi vill sätta fokus på förflyttningen. Att det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp nu i stället handlar om Sara Danius förmåga att leda Akademien, sa Nina Rung till SVT.
Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin var en av flera talare som riktade hård kritik.
– Sara Danius får lämna medan de som har känt till övergreppen i årtionden och inget gjort, de stannar tyst bakom sina stora svarta solglasögon. Nej hör ni, vi känner igen gubbröror när vi ser dem, sa hon enligt DN.
Samtidigt ska Akademien ha möte inne i Börshuset, med start klockan 17. Inga ledamöter har synts till – en förklaring kan vara att de kommit långt tidigare eller tagit en annan väg in i lokalerna, skriver TT.
En rad viktiga frågor står på agendan. Bland annat ska priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

Igår 15:18
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Trumps USA Syrienkriget
Donald Trump. Anhängare till den syriske diktatorn Bashar al-Assad.  TT
Trumps USA Syrienkriget

Analyser: Syrien riskerar bli sluttande plan för Trump

Att USA, Frankrike och Storbritannien gemensamt i lördags attackerade Syrien som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma väcker fortfarande många frågetecken.
Donald Trump gav grönt ljus till missilattackerna utan att tillfråga den amerikanska kongressen, vilket lett till en ny debatt om vilka befogenheter presidenten har att använda militärt våld, skriver Erik Åsard på sajten Amerikaanalys. Det finns dock inget självklart svar på den frågan, då konstitutionen ger motstridiga besked: Det står att kongressen har makt att ”förklara krig”, men också att presidenten är ”befälhavare över militären och flottan”.
Efter attackerna skrev Trump på Twitter att uppdraget var slutfört, ”Mission accomplished”. Men vad är egentligen USA:s uppdrag i Syrien, frågar sig Richard N. Haass i analys på Project Syndicate.
”Man måste betona att attackerna inte var till för att underminera Assad-regimen på lång sikt. Tack vare det ryska och iranska stödet har Assad full kontroll och kommer ha det inom en överskådlig framtid”, skriver Haass som menar att amerikanerna, britterna och fransmännen saknar en riktig strategi för Syrien.
Det återstår att se om attackerna kommer stoppa regimen från att använda kemvapen igen, eller om det är ett sluttande plan för Trump gällande militära interventioner i Mellanöstern, skriver Victor Davis Hanson i konservativa National Review. Det är en svår balansgång för presidenten, då många av hans väljare är emot fler militära insatser, påpekar han.

Igår 22:13
Syriska pojkar leker på en förstörd bil i Douma utanför Damaskus. Bilden är tagen den 19 april.  STRINGER / AFP
Syrienkriget

FN för samtal om experter kan gå in i Douma

FN:s säkerhetsavdelning förhandlar med Syrien och Ryssland för att OPCW:s personal ska kunna gå in i Douma.
Säkerhetsläget har hittills gjort att kemvapenexperterna inte kunnat besöka platser i staden och undersöka farhågorna om att en kemvapenattack ägt rum.
Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.
Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

Igår 22:23
JM LOPEZ / AFP
Syrienkriget

Strider och flygangrepp mot IS i Syrien – 40 döda

Syrisk militär har drabbat samman med terrorgruppen IS i östra Syrien. I staden al-Mayadin har nära 40 personer dödats.
25 av de döda ska ha tillhört regeringsstyrkorna medan 13 var jihadister, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Syriska regimen har inte kommenterat uppgifterna.
En lokal befälhavare uppger enligt Reuters att den syriska militären planerar en offensiv mot de IS-kontrollerade områdena i östra Syrien.
Från östra Syrien kommer också rapporter om att irakiskt stridsflyg attackerat IS-mål inne i Syrien, längs gränsen mot Irak. Attacken godkändes av den syriska al-Assad-regimen och utfördes av amerikanska F 16-plan som det irakiska flygvapnet förfogar över, enligt Bagdad.

Igår 17:08
Läs mer om Syrienkriget
Nya Karolinska i Solna Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

Nya Karolinska behöver byggas om för 31 miljoner

Nya Karolinska sjukhuset i Solna måste byggas om igen redan till sommaren. Den här gången är det sjukhusets sterilcentral som har visat sig vara för liten, och dessutom är byggnaden för cancerstrålbehandling inte anpassad för utrustningen som ska användas där, rapporterar DN.
Totalt beräknas ombyggnaderna kosta 31 miljoner kronor.
– Båda dessa förändringar planeras att göras innan vi har full drift i de nya sjukhusbyggnaderna, skriver landstingsdirektör Malin Frenning i ett pressmeddelande.

Igår 20:16
Erika Ullberg (S). Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

NKS använder kritiserad konsultfirma på nytt

Det var konsultföretaget PWC som rekommenderade att Nya Karolinska skulle finansieras genom det i efterhand kritiserade OPS-avtalet (offentlig-privat samverkan). Och när avtalet nu ska förhandlas om för att sänka kostnaderna kommer företaget återigen att anlitas som rådgivare, och för detta betalar landstinget 3,8 miljoner, rapporterar SvD.
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är kritisk.
– Jag misstror och känner inget förtroende för en rådgivare som en gång var med och försatte oss i ett avtal som gör NKS till världens dyraste sjukhus, säger Ullberg.
Landstingets tillförordnade utvecklingsdirektör Gunnel Forsberg försvarar beslutet med att PWC har spetskompetens både vad gäller OPS och hela NKS-avtalet.

18 apr
Läs mer om Turerna kring Nya Karolinska
Japanska höghastighetståg. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya höghastighetsjärnvägen

”Höghastighetsbanorna riskerar att bli en gökunge”

Den nya höghastighetsjärnväg som regeringen vill se riskerar att bli en gökunge som tar resurser från andra mera lönsamma järnvägsinvesteringar. Det skriver sju professorer och forskare på DN Debatt.
Enligt debattörerna kommer bara 40 öre per investerad krona att komma tillbaka i samhällsnytta. Dessutom kommer utsläppen i samband med de stora byggen av nya broar och tunnlar som de snabba tågen kräver göra att de positiva effekterna för miljön inte blir särskilt stora. Även om man räknar optimistiskt kommer miljönyttan att dröja flera decennier, enligt debattörerna.
”Vi anser att fakta sammantaget starkt talar för att höghastighetsbanorna inte bör byggas!” avslutar de.

Igår 20:06
Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya höghastighetsjärnvägen

”Vore rent destruktivt att låta invigningen dröja”

Opinion Trots att det finns argument både för och emot en satsning på höghastighetsjärnvägar uppmanar Expressens ledarsida politikerna att satsa helhjärtat och bygga banor för de allra snabbaste tågen. Dessutom bör bygget realiseras så fort som möjligt, och därför bör staten låna pengar till finansieringen, skriver tidningen.
”Att låta invigningen dröja närmare trettio år – vilket regeringen tycks förorda – vore rent destruktivt”.
Upsala Nya Tidnings ledarsida konstaterar att Miljöpartiets Gustav Fridolin var ”glad som en spelman” när regeringspartiernas överenskommelse presenterades, men råder MP att vänta med att fira. Tidningen konstaterar att finansieringen av bygget måste ske på bekostnad av något annat inom det statsfinansiella ramverket.
”Förutsättningarna för de nya samtalen är inte annorlunda än tidigare och sannolikheten för att Miljöpartiet blivit begravt igen är hög. Den här gången kanske för gott”, skriver tidningen.

17 apr
Läs mer om Nya höghastighetsjärnvägen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.