Hem
Ett par kalsonger grävs ner i jorden. Syftet är att ta reda på hur det står till med jordhälsan. (Arla. )
ArlaANNONS

Kalsonger avslöjar hur jorden mår

Arla har tillsammans med jordbruksexperter precis startat ett fyraårigt pilotprogram där 24 Arlabönder från fem europeiska länder ska delta. Syftet med pilotprogrammet är att utforska möjligheterna med regenerativa jordbruksmetoder och hur arbetsmetoderna kan tillämpas i olika mjölkproduktionssystem samt vilken effekt de har på klimat och natur. Projektet syftar också till att ta reda på hur metoderna kan bidra till en bättre jordhälsa.

På en av pilotgårdarna har man nyligen grävt ned ett par kalsonger av vit ekologisk bomull i jorden.

– Vad som har hänt med kalsongerna om ett år när vi gräver i jorden igen återstår att se. Om jorden mår bra borde det mesta av kalsongerna vara borta. Är jorden däremot näringsfattig med få maskar och småkryp finns det mesta av kalsongerna kvar, säger Åse Arnbratt, senior chef medlemservice på Arla.

Många daggmaskar bra

Utöver att gräva ner kalsongerna i jorden kommer lantbrukaren även att göra en rad andra åtgärder som kretsar kring att ta reda på hur det står till med jordhälsan på gården.

– Ett av dessa är att räkna antalet maskar. Ju fler daggmaskar desto bättre jord. Genom sitt arbete hjälper daggmasken till att skapa en mullrik jord och därför är det bra att ha så mycket mask som möjligt i alla sorters jordar. En lerblandad sandjord blir mer näringsrik med hjälp av daggmask och en lerjord mer lucker. Daggmaskarna ger också en effekt på dränering och luftning i jorden, säger Åse Arnbratt.

I dagsläget finns det få vetenskapliga studier som visar vilken effekt regenerativa jordbruksmetoder faktiskt har inom mjölkproduktion. Därför är Arlas pilotprogram ett viktigt initiativ.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.