Kan kosta 300 miljarder att rädda antibiotikan
Världens rikaste länder måste gemensamt ta fram nya läkemedel mot antibiotikaresistenta bakterier. Det är slutsatsen i en ny brittisk utredning, som Storbritanniens regering låtit göra.
– Världens ledare måste ta detta på allvar nu. Det är många länder som står utan antibiotika i dag, det finns helt enkelt inget som fungerar, säger professor Otto Cars som leder nätverket React till SR Ekot.
Sammanlagt kommer det kosta cirka 300 miljarder kronor under en tioårsperiod att hejda hälsokatastrofen, enligt den brittiske utredaren.
Utredaren tror att 10 miljoner människor kommer kunna dö årligen av obehandlade sjukdomar 2050 om inget görs.
bakgrund
Antibiotikum
Wikipedia (sv)
Antibiotikum (plural: antibiotika) (från grekiska anti - mot, bios - liv) betyder för biologer ämnen som producerats av levande organismer i syfte att hålla andra organismer borta. Exempelvis lever både bakterier, och svampar antingen som parasiter eller på att bryta ned dött material. Eftersom båda har samma födokälla försöker de förgifta varandra genom att utsöndra ämnen som de andra inte tål. Exempelvis producerar penselmögel penicillin för att hålla bakterier borta, medan aktinobakterier producerar amfotericin för att hålla svampar borta.
De antibiotika som blivit kända för vårdpersonal och i förlängningen för allmänheten är sådana som kan användas som läkemedel. När man pratar om antibiotika i dagligt tal syftar man på läkemedel mot bakterier i allmänhet, även preparat som är syntetiska, det vill säga som saknar motsvarighet i naturen. Läkemedlen kan vara antingen baktericida (avdödande) eller bakteriostatiska (tillväxthämmande).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen